Огледалце, огледалце от стената - коя е най-добрата на земята, ще се питат киномани от цял свят, минути преди белия плик да реши всичко. В категорията за най-добри актриси изборът ще бъде труден, защото всички за всепризнати отличнички в професията. Тази година нямаше припокриване между наградите BAFTA и Оскарите в техните номинации в категорията най-добра актриса, така че не можем да очакваме Британската академия да подскаже фаворит.

Джесика Частейн на премиерата на филма в Ню Йорк

Снимка: Getty Images

Оливия Колман и Никол Кидман са всеобщи любимки, но изпълнението на Джесика Частейн като телевизионната проповедничка Тами Фей Бейкър, е толкова безупречно, че се говори, че тя ще е победителка в голямата нощ. Когато челюстта и бузите на Джесика Частейн се разшириха до размери на бурундук за ролята на Тами в "Очите на Тами Фей", един критик, Мат Золер Зайц, написа в Туитър: "Обичам я, но ме притеснява това, че дори не са си помислили да изберат някой, който е физически по-близък до този тип". С играта си обаче тя доказва, защо именно тя, макар и с много грим е подходяща за кукловидната тв евангелистка.

Снимка: Getty Images

Никол Кидман е известна с драматичните си трансформации пред камера, а сега дава най-доброто от себе си за Люсил Бол - една от най-обичаните и влиятелни фигури в Холивуд, а също така и една от звездите с най-дългогодишна кариера в Меката на киното. Биографичният филм за любовта между звездата Люсил Бол и Деси Арназ, е написан и режисиран от Арън Соркин.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Оливия Колман вече има "Оскар" в биографията си, а сега е номинирана за ролята си в "Непознатата дъщеря" по романа на Елена Феранте. Писателката, която прие истинската си самоличност е доста екранизирана - готви се четвърти сезон на нейната тетралогия "Гениалната приятелка". Колман, която винаги влиза дълбоко в героините си, играе Леда, която по време на почивката си в Южна Италия, се обсебва от друга жена и дъщеря й. Във филма участват още Дакота Джонсън, Джеси Бъкли и Пол Мескал.

Снимка: Getty Images

Пенелопе Круз е известна модна фотографка в "Паралени майки" на Алмодовар, която забременява за първи път в напреднала възраст и в родилния дом среща младо момиче, което също ражда първото си дете. След време открива, че бебетата са разменени, а детето на тийнейджърката е починало. С присъщата й лекота и сърцатост, Пенелопе вае един сложен и пълнокръвен образ.

Актрисата с екранните принцове Уилям и Хари

Снимка: Getty Images

Филмът "Спенсър" на чилийския режисьор Пабло Ларейн проследява три дни от живота на Даяна по време на коледните празници в Сандрингам през 1991 г., когато тя е близо до срив. В главната роля е Кристен Стюарт. Въпреки добрия грим и щателния поглед към костюмите, ще отнеме няколко минути, да свикнете със Стюарт като Даяна, пише "Independent". Холивудската звезда не предизвиква моментално усещането за "принцесата на народа". "Независимо от това, тя прави запомнящо се, много жизнено изпълнение. Тя е капризна, очарователна, импулсивна и често смешна", твърдят гледалите филма.