На 10 септември се навършиха 60 години от смъртта на Фердинанд I Български.

Вижте снимки на Евдокия и Надежда >>

Той е роден в Австрия като наследник на благородническия род Сакс-Кобург-Гота. През 1887 става вторият монарх на Третото българско царство и носи титлата княз. Независимостта на България е провъзгласена с манифест на 22 септември 1908 г., който Фердинанд І прочита в двора на църквата "Св. 40 мъченици" в Търново.  От този момент той приема титлата цар на България. Фердинанд I абдикира на 3 октомври 1918 г. в полза на сина си - цар Борис III, и се завръща в Кобург, Германия, където се отдава на артистични занимания и пътувания.

За съжаление доживява смъртта на Борис, който умира на 49 години при мистериозни обстоятелства, след завръщането си от среща с Хитлер. Непълнолетният му син Симеон II застава на трона само за 3 години, след което Деветосептемврийското въстание слага край на българската монархия.

9-имата суверени на погребението на Едуард VII - Хаакон VII Норвежки, цар Фердинанд I, Мануел II, кайзер Вилхелм II на Германската Империя, Джордж I Гръцки, Албер I - Белгия, Алфонсо XIII от Испания, крал-император Джордж V и Фредерик VIII Датски

Снимка: Wikimedia, W. & D. Downey, "Crown & Camera", Penguin Books, 1987.©

Цар Фердинанд I и обичаната му съпруга княгиня Мария-Луиза имат още три деца - княз Кирил Преславски - флигел-адютант на Борис III и регент при управлението на непълнолетния Симеон II, и княгините Евдокия и Надежда. Двете израстват без майка си, тъй като тя умира ден след раждането на Надежда, когато Евдокия е само на една годинка. Те заминават с Фердинанд I за Германия, когато той абдикира. Министър-председателят на България Александър Стамболийски обаче отчита, че младият цар Борис се чувства самотен в София. Така двете се завръщат в родината през 1922 г.

Княгиня Евдокия

Снимка: "Изгубената България"

Княгиня Евдокия Българска, херцогиня Саксонска (Евдокия Аугуста Филипина Клементина Мария), е описвана като съвършената жена - романтична, мечтателна и много близка до народа. Притежава остър аналитичен ум, отворен за политически, религиозни и социални проблеми. Изискана и елегантна, влюбена в природата. Тя е се превръща в съветник на брат си, който ѝ доверява всичко. Евдокия е първата дама на държавата до брака на царя с Йоанна Българска през 1930 г.

Техни Царски Височества княгиня Евдокия и княз Кирил в каляска на път за сватбената церемония на Н.В. царица Йоанна и Н.В. цар Борис III в катедралния храм “Александър Невски”, София, 31 октомври 1930 г.

Снимка: "Изгубената България"

Княгинята е талантлива художничка, благотворител и меценат. Оставя около 1000 акварелни картини, които сега са собственост на Националната художествена галерия и различни музеи. Тя проектира и изработва бойните знамена на дивизиите и полковете на българската царска армия, връчени на войсковите части от цар Борис ІІІ на 6 май 1937 г. Прави илюстрации на книгите "Илиада", "Одисея" и "Енеида".

Картина на княгиня Евдокия

Снимка: Facebook, Обществен клуб "Корона"

След 9 септември 1944 година тя е арестувана и прекарва дълго време в затвора, където е подложена на разпити. Брат ѝ княз Кирил Преславски е екзекутиран. По-късно Евдокия е освободена и получава разрешение да напусне страната. Преди да замине от родината си заедно с другите оцелели членове на царското семейство, тя прави щедри дарения от народни носии, шевици и накити на Етнографския музей.

Портретна снимка на княгиния Евдокия в мияшка носия, от района на Лазарополе, Крушево, Смилево

Снимка: Wikimedia

Княгиня Евдокия никога не се омъжва. Различни източници разказват за силната ѝ любов с младия български офицер Иван Багрянов. Той е син на чифликчия от Делиормана. Участва в Балканската и Първата световна война, награден е с множество ордени за храброст. Евдокия харесва неговата мъжественост, физическа красота и таланта му като поет. Иван Багрянов е влюбен в нейния ум, интелигентност и артистичност. Говори се, че двамата искат да се оженят, но цар Фердинанд I не дава съгласие заради потеклото на Багрянов. Като министър-председател на България от 1944 г. в оставка той също е екзекутиран заедно с княз Кирил.

Проф. д-р Стефан Ватев - председател на Съюза за закрила на децата в България, Андрей Ляпчев, Н.В. княгиня Евдокия, Екзарх Стефан, Констанца Ляпчева и др. наблюдават шествието по случай Деня на детето 1-ви юни от балкона на Офицерския клуб, София

Снимка: "Изгубената България"

Евдокия никога не забравя родината си. Често споделя с племенниците си, че ѝ липсва българския въздух. Установява се в Кобург при баща си Фердинанд I. След неговата кончина заминава при семейството на сестра си Надежда. На 60-годишна възраст, след смъртта на сестра ѝ, тя заживява в католически санаториум край Боденското езеро. Саксии с български здравец красят скромната ѝ стая. Молитвеникът на Евдокия съдържа лично изписани от нея послания, с които се моли за цялото си семейство. Моли се дори за враговете си. Тя подарява книжката на племенницата си Мария-Луиза и я надписва:

"На Мария-Луиза, която единствена говори с Бога на български"

Княгиня Евдокия умира на 87 години, а на гроба ѝ расте обичаният от нея български здравец.

Княгиня Надежда Българска, херцогиня Саксонска (Надежда Клементина Мария Пия Мажелла), не се занимава с политика. Тя е будна и скромна. Описват я като изключително добра, близка до хората, но обикновено тъжна и умислена. Княгинята се отдава на благотворителност за сиропиталището "Евдокия и Надежда" в София. Подкрепя редица инициативи на Българския червен кръст.

Княгиня Надежда - най-малкото дете на Фердинанд I (1899 - 1958)

Снимка: "Изгубената България"

На 25 години тя се омъжва за херцог Албрехт-Ойген Вюртембергски. Двамата живеят в Германия и имат 5 деца: Фердинанд Иван Рилски Борис Кирил фон Вюртемберг, Маргарита-Луиза Евдокия Надежда фон Вюртемберг, Ойген Иван Рилски фон Вюртемберг, Александър Ойген Фердинанд Иван Рилски фон Вюртемберг, София Евдокия Луиза фон Вюртемберг.

На княгинята е кръстено столичното село Надежда, днес един от големите жилищни квартали в София. Името въплътило красотата на княгинята и копнежа на местните жители селото им да расте и преуспява.

Макар да прекарва по-голямата част от живота си извън България, княгиня Надежда никога не забравя родината си. Тя с готовност се завръща винаги, когато това е възможно. Последното ѝ посещение в България е по време на траурната церемония и погребението на брат ѝ Борис III през септември 1943 г. Княгиня Надежда умира на 59 години в Щутгарт.

Цар Борис III и царица Йоанна, княз Кирил, княгиня Евдокия, херцогиня Надежда и вюртембергския Херцог Албрехт във Bоенното училище в София, вероятно 1937 г.

Снимка: "Изгубената България"