"I've been alone with you inside my mind
And in my dreams I've kissed your lips a thousand times
I sometimes see you pass outside my door
Hello, is it me you're looking for?
I can see it in your eyes
I can see it in your smile
You're all I've ever wanted, and my arms are open wide
'Cause you know just what to say
And you know just what to do
And I want to tell you so much, I love you..."

Едва ли има човек, който да не е в състояние да разпознае откъде е горният текст... Думите, изпети от великия Лайнъл Ричи през 1984 г., неведнъж са докосвали сърцата на слушателите по цялото земно кълбо, но също така през годините многократно са служили за обяснение в любов на онези, които са решили да изразят романтичните чувствата, които изпитват към половинките си, чрез езика на музиката. Макар от създаването на песента "Hello" да са изминали цели 36 г., тя и до днес остава един от най-големите химни на силната обич.

Днес певецът, изпълнил това емблематично парче, навършава 71 гoдини! Предвид начина, по който Лайнъл изглежда, и неизчерпаемата енергия, струяща от него, всеки би подложил този факт на съмнение. Но е истина. И макар по-голямата част от живота на артиста, роден на 20 юни 1949 г. в Тъскиджи, щата Алабама, да е преминала под светлините на прожекторите, все още има някои подробности от живота му, които са малко известни.

Като например това, че Нелсън Мандела го разплаква при първата им среща... През 1990 г. двамата се запознават случайно в Бевърли Хилс, при което политикът му казва:

"Млади момко, искам да ти благодаря за музиката, която правиш... твоите текстове ми помогнаха да издържа през годините, които прекарах в затвора", изрича той, а очите на Лайнъл се изпълват със сълзи.

Благодарение на това откровение, между двамата се заражда приятелство. Ричи дори се превръща в съветник на Мандела по всички въпроси, касаещи... гардероба му, помагайки му да изгради собствен стил на обличане - преди да бъде избран за президент на Южноафриканската република.

Но Нелсън съвсем не е единственото прочуто име, открито заявяващо, че е почитател на творчеството на Лайнъл. Приживе Лучано Павароти също признава, че обича да слуша музиката му, като в свои интервюта няколко пъти дори споделя, че любимата му песен е "All Night Long".

Всъщност, около хитовия сингъл от албума "Can"t Slow Down", излязъл през 1983 г., има няколко любопитни момента. Идеята за него спохожда Ричи по време на вечеря с приятеля му от ямайски произход Лойд Грейг, който е гинеколог.

"Връщам се обратно в болницата, ще работя цяла нощ", казва той, ставайки от масата, а последните му слова остават в съзнанието на музиканта, който впоследствие ги превръща в заглавие на своето парче.

Но когато го записва, Лайнъл надали си дава сметка колко успешно ще бъде то. В интерес на истината, докато танковете на Съединените щати влизат в Ирак през 2003 г., именно "All Night Long" звучи по улиците, пусната от цивилните граждани. А според репортер на телевизия ABC тамошните автори използват мелодията за фон на поезията си, която четат на фестивала "Erbil".

Друг интересен факт е, че много хора мислят, че текстът в края на песента ("Tam bo li say de moi ya, hey jambo jambo!") е на сухили или берберски, но и двете предположения са грешни, тъй като езикът е... измислен. Думите не означават абсолютно нищо, те чисто и просто са плод на въображението на Ричи.

Преди появата "All Night Long" MTV отказва да излъчва клиповете на Лайнъл, понеже по онова време видеата на афроамериканските изпълнители все още са табу. Телевизията даже му казва, че музиката му не е достатъчно "рокендрол" за техния вкус, но по-късно нещата се променят. Нещо повече, след като се съгласяват да излъчат "All Night Long", вотът на зрителите му отрежда наградата "Най-добър видео клип".

Но ако Лайнъл бе последвал първоначалните си мечти, то нищо от това не би се случило. В гимназията той показва завидни умения в тениса и получава спортна стипендия за "Tuskegee Institute". Озовавайки се там обаче започва да се чуди дали не е допуснал грешка. За кратко дори обмисля да стане свещеник, но впоследствие преценява, че идеята не е добра. Вместо това започва да преследва музикална кариера.

Днес текстовете на песните му "All Night Long", "Hello" и "Say You, Say Me" са включени в китайската учебна програма и по-точно - в часовете по английски език.

Ричи е бил женен два пъти - през 1975 г. сключва брак с Бренда Харви, с която се запознава в още в колежа, но 18 години по-късно двамата се развеждат. Причината е, че Бренда научава за връзката му с Даяна Александър, която става негова втора съпруга през 1995 г. Двамата обаче се разделят през 2004 г.

Той има три деца, като само две от тях са негови биологични наследници. Лайнъл осиновява Никол - дъщерята на един от членовете на бандата му, когато тя е на 4 г. Днес тя е известен тв водещ, моден дизайнер и актриса. От втория си брак, обаче, изпълнителят има син - Майлс (26 г.), и дъщеря София (21 г.), която е модел.