Тя е онази, която заедно със София Лорен години наред е лицето на Италия пред света.

Дори красотата на Джина Лолобриджида може да бъде определена като по-италианска от тази на Лорен, тъй като София въплъщава едно общо усещане за италианката в поствоенния период. Лолобриджида от своя страна е тъмнокосата брюнетка с меки извивки. Виторио Де Сика въвежда за нея термина "maggiorata" ("извънгабаритна" - бел.ред.), а във Франция прозвището ѝ "Лоло" става нарицателно за гърди.

Вижте снимки на Джина >>

Днес Лолобриджида навършва 92 години. Тя е първата актриса, отличена с престижната награда David di Donatello за филма "Най-красивата жена на света". Миналата година Джина получи звезда на Алеята на славата в Холивуд.

Тайната ѝ несъмнено се крие в огромния ѝ талант и цялото изкуство, което я владее - актьрство, скулптура, фотография, музика.

"Винаги съм имала много лица - исках да бъда акртист, а не актриса, но в един момент се предадох и казах: Това съм аз", казва италианската легенда.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Джина е аплодирана и високо ценена навсякъде. Мик Джагър, който е неин огромен фен, иска да се срещне с любимката си на всяка цена и прави всичко възможно това да се случи.

Родена в малкото градче Субиако, южно от Рим. Тя е втора от четири дъщери. Баща ѝ има малък бизнес, а майка ѝ е домакиня.

"Познавах войната, глада, отчаянието. Знам какво означава да нямаш храна. Имах строго възпитание и истински ценности", казва Лолобриджида.

Тя става трета на "Мис Италия" през 1947 година и вратите на киното се отварят за нея още през същата година с мюзикъла L'elisir d'amore. Оттам кариерата ѝ се изстрелва не само в Италия, но и в чужбина. Тя си партнира в Beat the Devil с Хъмфри Богард, в "Трапец" с Бърт Ланкастър, в "Гърбушкото от Нотр Дам" с Антъни Куин, в The Sacred and Profane с Франк Синатра и се превръща в истинска икона.

Джина и Рок Хъдсън

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Започнах да играя единствено и само за пари. След Втората световна война нямаше храна и работа, но беше важно да изкарвам някакви пари, за да продължа напред. Баща ми имаше малко мебелно предприятие и загуби всичко. Живеехме в бедност, както много други хора. Когато напуснахме Субиако и се преместихме в Рим, се записах в Академията за изящни изкуства и за да продължа да уча, трябваше да рисувам карикатури и портрети на американските войници. Правила съм толкова много жертви", казва актрисата.

След шеметната си кариера се пенсионира в началото на 70-те години на 20 век и се отдава на рисуването и скулптурата. Появява се за кратко в роли през 80-те години в сериала Falcon Crest, a след това чак през 2011 г. в XXL.

Getty Images/Guliver Photos