Стартирахме поредицата "Един ден с...", за да ви срещнем с вдъхновяващи и успешни хора, които често остават зад кадър. Изпълнителни директори, лекари, предприемачи, артисти. Родени лидери, които подобно на партньора ни в рубриката - Samsung, не спират да творят и да се развиват, дори когато някой им каже "Това НЕ може да стане" или "Това е невъзможно". Някои ще ги нарекат работохолици, защото работният им ден обикновено започва преди да звъннат будилниците на другите и приключва късно след вечерните новини. Ние ги наричаме #GameChangers или вдъхновителите. Хората, които носят със себе си и промяната... и разбира се, качествен бизнес телефон, по който да я случат.

Затова, съвсем естествено наш партньор в поредицата стана Samsung Galaxy Note 9- най-добрият приятел и личен асистент на успелите. Един смартфон, който, подобно на хората, за които е създаден, прави невъзможните неща възможни. Като започнем от записването на бележка без химикал. Или феноменално добрата камера на Galaxy Note9, която прави кристално ясни снимки дори през нощта! Независимо дали снимате заспалото си дете мигове преди да заминете в командировка или пък бърза снимка на договора вместо сканиране. И стигнем до една от най-издръжливите батерии в бизнес сегмента, която успява да захрани супер мощния му процесор. И така да осигури на своя собственик достатъчно часове за дълги разговори, мейли или браузване в социалните мрежи, без да ви предаде на летището, докато чакате следващия полет. Телефон с чувство за хумор, който може да ви разсмее със своите емоджита с добавена реалност или да ви накара случайно да поцъкате във видео играта на детето.

Красивият и изчистен дизайн на Samsung Galaxy Note9 до не по-малко красивите български шевици оживели в зимната колекция на ШЕВИЦА.

Фотограф: Йорданка Вълчева, #URBN.dir.bg

Признавам си, че докато растях, мразех шевиците. Свързвах ги със скрина на Баба, с поовехтелите покривки от плътен памук, в които някоя шевица все стърчеше немирно. Ненавиждах и дебелите терлици, които ме караха да обувам, когато й гостувам. Ако някой тогава ме беше казал, че като порасна не само ще харесвам шевиците, но и ще се сдобия с няколко красиви шала с тях, щях да му се изсмея. Затова днес на вашето внимание представям Гергана Станкова. Един истински (р)еволюционер. Човек, променящ представи и възприятия. Талантлива жена с огромна визия, която успя да вдъхне нов живот на българска шевица и да я направи модерна за българските милениали.

Гергана Станкова е завършила графичен дизайн в Прага, учила е и английска филология в СУ. Дълги година работи като арт директор в една от най-добрите криейтив и рекламни агенции. Вдъхновение за работата й с шевиците идва в Мелник и по-конкретно в традиционна механа, където поглежда на шевиците с друго око. И така ражда бранда "Шевица" (shevitza.eu), където вече предлага не само копринени шалове, но и зимна серия от красиви вълнени шалове и шапки, в които си признавам - вече съм безнадеждно влюбена. Гери вярва, че шевиците трябва да бъдат извадени от тишината на прашасалите сборници, за да бъдат носени всеки ден. Защото са наше общо културно наследство.

Няколко години по-късно вярвам, че успя, защото след ШЕВИЦА се родиха много други български марки, които дават нов прочит на шевиците. От бижута до дрехи и елегантни рокли.

- Гери, разкажи ни малко повече за кариерата ти в ШЕВИЦА. Как започна всичко? Как се зароди идеята?

- Шевица наистина започна спонтанно и с чист ентусиазъм да имам нещо свое. Не съм си и представяла, че ще се превърне в постоянна целодневна работа за мен.

- Кои са трите характеристики/качества, по които човек може да познае един истински шал от ШЕВИЦА?

- На този въпрос ще могат по-добре да отговорят клиентите ни. Моята лична надежда е, че дизайнът е станал разпознаваем, макар и сред не голяма публика. Веднага след това бих споменала качеството на изработка, независимо дали става дума за нашите модели от естествена коприна, или за тези от синтетична материя. И, разбира се, опаковката.

Шал Шевица и Samsung Galaxy Note9 – чудесен подарък за Коледа, особено за послушните и работливите.

Фотограф: Йорданка Вълчева, #URBN.dir.bg

- Ти си човекът, който модернизира българските шевици и ги направи желан аксесоар, а не спомен от миналото. Радваш ли си, че вече много други брандове те следват като подход?

- Интерпретацията на мотиви не е ново явление. В търсенето си на антикварни албуми и книги попаднах на страхотни и много вдъхновяващи проекти на студенти от НХА от 30-те години на миналия век, в които правят невероятен прочит на старите мотиви. През 80-те също има една книга за мястото на шевиците в ежедневието със страхотни кройки и идеи.

Така че - да, радвам се, че съм част от една вълна за търсене на вдъхновение в нашето си текстилно наследство. Иска ми се единствено дизайнерите, които работят в тази насока, да допринасят с концепция, техника и идеи, а не просто да поставят стари мотиви механично върху нови дрехи/аксесоари.

Много се вълнувам и възхищавам на това, което Миче, RugBurn и "Точка и Точка" правят.

- Кой купува повече от теб - жените или мъжете?

- По-голямата част от нашите клиенти са дами.

- Кой е любимият ти шал или продукт от създадените до момента?

- "Направи шевица" е любимото ми нещо от цялата марка.

Фотограф: Йорданка Вълчева, #URBN.dir.bg

- Защо започна с шалове, а не с бижута, например?

- Защото съм графичен дизайнер, свикнала съм да мисля в 2D. За мен печатът върху текстил беше следващото най-близко нещо до печатът върху хартия.

- Какво ново можем да намерим в онлайн магазина ти в момента? Само шалове или си замислила изненади?

- Малко по малко започваме да разнообразяваме. Тази зима пуснахме плетени шапки, а за пролетта сме подготвили тениски. Работим и по колекция чанти от еко кожа.

- Кои са двата български региона, които най-много ти допадат като шевици?

- Двата ми любими региона са абсолютно противоположни като география и като естетика. Първият е Самоковският, заради своята пъстрота, сложност, детайлност и удивително разнообразие. Вторият е Капанци. Капанските шевици са обикновено едноцветни, строго геометрични и заемат малка част от носията.

- Само българи ли купуват твоите шалове или има и чужденци?

- По-голямата част от нашите клиенти са българи, но шаловете ни много често стават подаръци за чужденци.

- Кой е най-известният човек, за който знаеш, че носи твой шал?

- В момента се сещам за Кристалина Георгиева.

Със S Pen на Galaxy Note9 може да правите всичко - да записвате важни бележки без тефтер, а защо не и да рисувате шевици

Фотограф: Йорданка Вълчева, #URBN.dir.bg

- По кои коледни базари можем да те видим сега и кога?

- Тази година имаме участие в един лондонски коледен базар, поради което няма да успеем да се включим в любимите си софийски събития.

- Какво е важно за теб да има един смартфон?

- За мен смартфонът е абсолютна необходимост. Стараем се да отговаряме на клиентите си мигновено и да изпращаме техните поръчки на същия ден, а това би било невъзможно без надежден телефон.

- Кои са функциите на смартфона, които най-много използваш?

- Благодарение на смартфона си следя наличности и поръчки през сайта, мейл, както и Фейсбук и Инстаграм профила ни. Имам и няколко приложения за проследяване на трафик към сайта и резултати от рекламните ни кампании.

Шал „Преспа“ от колекцията Корени на ШЕВИЦА с цветовете на S Pen стилусътна Samsung Galaxy Note9, който позволява да записваме всичко на телефона, дори и в движение.

Фотограф: Йорданка Вълчева, #URBN.dir.bg

- Ако сега взема телефона ти, каква музика ще открия на него?

- Винаги The Beatles, Led Zeppelin, Hendrix от 60-те, Alice in Chains, FNM, Soundgarden и Queens of the Stone Age, Reignwolf, и Seasick Steve. И много други, но тези са задължителни.

- Колко часа на ден говориш по телефона?

- Не повече от 20-ина минути. Но пък чатовете и комуникацията през мейл са непрестанни.

- Кои са нещата, без които никога не тръгваш на път?

- Ключове, пари, документи, зареден телефон.

- Социална мрежа- ФБ или Инстаграм или...

- Фейсбук, Инстаграм. Също Behance и Pinterest

- Коя е последната ти снимка в телефона?

- На една страница от "Черги и килими" - страхотна книга, която издирвах доста време.

- Кои са приложенията в телефона, които са ти любими?

- IMDB, Netflix, Pinterest, Behance

- Как успяваш да жонглираш между работа и личен живот?

- Не ги жонглирам, ами направо ги смесвам - Шевица движим заедно със съпруга ми, Петър. А отскоро и синът ни Борис мъкне кашони и подрежда опаковки.

- Какво ти дава енергия и вдъхновение, за да удържаш на темпото?

- Имам нечовешкия късмет да намеря правилната професия за себе си и възможност да я практикувам. Ето това ми дава енергия всеки ден. И ме кара да се чувствам много благодарна на всички обстоятелства, които са ме довели до графичния дизайн.

- Кои двама души са твоите role models по отношение на работата? И има ли ценни съвети, които са ти дали и винаги ще помниш?

- Определено двамата творчески директори, с които работих в Ogilvy Prague - Уил Ръст и Либор Корман. Страхотни ментори са. Съвети във философски план не си спомням. По-скоро и от двамата получавах десетки и стотици много конкретни и прагматични препоръки как да се справя с конкретно задание.

- Коя е работната ти "униформа", с която се чувстваш най-уверена и красива?

- Аз съм човекът с вечната карирана риза + дънки + кецове. Така и не излязох от гръндж фазата си.

Топлият шал от зимната колекция на Шевица със сини мотиви чудесно си отива с Samsung Galaxy Note9 в цвят морско синьо.

Фотограф: Йорданка Вълчева, #URBN.dir.bg

- Шал, шапка или бижу?

- Винаги шал.

- Какво би посъветвала младите специалисти, които си мечтаят за кариера като твоята? Какъв професионален съвет би им дала?

- Отделете много, мнооого време на бизнес страната - ценообразуване, маркетинг, дистрибуция. Разработването на продукт, дизайнът и брандът са със сигурност най-вдъхновяващата страна на нещата, но не са достатъчни.

- Какво би посъветвала сина си, когато започне работа някой ден?

- Да не пести сили.

- И последно... Коя е най-важната черта на един предприемач, за да изгради успешен бизнес?

- Постоянство. И умение много бързо да анализира направените грешки и да се учи от тях.

Фотограф: Йорданка Вълчева, #URBN.dir.bg