Тя е едва на 20 години, но вече е постигнала успех, за който много хора мечтаят цял живот. Истинското ѝ име е Лиса, но широката публика я познава като Roxen - момичето, което тази година трябваше да представи Румъния на най-големия песенен конкурс "Евровизия" 2020. Tя е родена на 5 януари 2000 г. във втория най-населен град в северната ни съседка, носещ името Клуж-Напока, и от малка знае, че музиката е нейната съдба. Ето защо на 19 г. тръгва да преследва мечтите си и напуска област Трансилвания, озовавайки се в Букурещ. Днес тя е част от лейбъла "Global Records", набрала популярност с песента "You Don"t Love Me" на румънския диджей и продуцент Sickotoy. Сингълът достига #3 в Румъния, а в България застава под #8 в Топ 100 на най-излъчваните парчета в ефир за ноември 2019 г. Най-новият ѝ сингъл "Cherry Red" в момента набира популярност и у нас.

Специално за Life.dir.bg изпълнителката разкри как преминават дните ѝ под карантина, но и разказа за пътя ѝ към популярността и голямата сцена.

Вижте снимки на Roxen >>

Няма съмнение, че напоследък за всички хора по света положението е изключително трудно, но като че ли най-вече за артистите. Как те кара да се чувстваш това?

Всички преминаваме през наистина странна ситуация. Липсват ми студиото, колегите, приятелите, концертите. В момента правя всичко по силите си, за да запазя оптимизма си и да извлека най-доброто от настоящия период. Стоя си вкъщи, изолирана, защото знам, че само по този начин можем да преминем през това по-бързо. Всъщност, не приемам карантината толкова тежко, понеже запълвам времето си с различни дейности, като медитация, четене на книги, рисуване, писане и т.н. Така че, макар да съм затворена между четири стени, не скучая, напротив - уча се на нови неща и се наслаждавам на тези, които обичам.

Каква е ситуацията в Румъния?

Доста сложна, тъй като бройката на хората, заразили се с новия коронавирус, единствено расте и това е много тъжно. Но властите наложиха строги мерки и ограничения в страната и всички се надяваме скоро да можем да се върнем към обичайния ритъм на живота. Аз лично спазвам всички препоръки. На мнение съм, че по този начин помагаме както на околните, така и на медицинската система.

Артистите са способни да изпълнят и най-тежките времена с красота. В тази връзка дали си мислила да запишеш песен, посветена на настоящите обстоятелства? Все пак музиката помага на хората да преминат по-лесно през изпитанията на живота.

В момента аз и колегите ми от "Global Records" имаме много проекти, с които да поддържаме връзка с нашата публика и почитатели - видеа, излъчващи се на живо в социалните мрежи или YouTube, онлайн интервюта, а скоро ще имаме и концерт в TikTok, това ще бъде първият онлайн фестивал в Румъния с благотворителна насоченост, защото всички гледащи ни хора ще имат възможността да направят дарение в полза на болниците, борещи се с вируса. Така че - да, все още сме активни, въпреки че всички концерти бяха отложени или отменени. В този период може да прехвърлим дейността си на онлайн платформите.

Ти си само на 20 години, но догодина ще представиш страната си на "Евровизия", понеже тазгодишният конкурс бе отложен за 2021 г. Какво е усещането да знаеш, че толкова много хора разчитат на теб?

Вълнувам се много и искам да благодаря на всеки човек, който вярва в мен и ме подкрепя - това означава много за мен. Не очаквах толкова много и прекрасни реакции, въпреки че винаги съм вярвала в моя екип и музиката си. Сега, когато чета коментарите и съобщенията на хора от цял свят... Усещането е невероятно. От цялото си сърце благодаря на всички!

Всъщност, песента, с която трябваше да се явиш на музикалния форум, беше избрана чрез вота на жури и публика. Какво ти харесва най-много в нея?

"Alcohol You" е песен, която наистина ме описва много добре. Наистина харесвам всичко в този сингъл и не мисля, че има нещо в него, с което да не съм свързана по някакъв начин. За жалост обаче вече няма да мога да представя Румъния с него, но съм сигурна, че следващата година ще направим друго страхотно парче

Всяка песен носи послание, според теб какво гласи това на "Alcohol You"?

Посланието е, че твърде рядко имаме възможността да прекараме време сами със самите себе си. По принцип сме в постоянен бяг, през който излишно се притесняваме за маловажните неща в живота ни. Накрая обаче все пак разбираме, че всичко, от което се нуждаем, е това, с което вече разполагаме - себе си. Например, аз лично често преоткривам нови аспекти на личността си и нямам нищо против факта че се променям, напротив, харесва ми. Така се уча се как да приема своето "Аз" и да бъда горда с него. Винаги съм отдавала голямо значение на мнението на околните за мен, оставяйки ги да ми казват какво да правя или не, че в крайна сметка забравих, че моето мнение е от най-голямо значение. В такива моменти се появяват гнева и сложните връзки. Постепенно започнах да се освобождавам от контрола на другите хора и да се адаптирам в обществото, предоставяйки му онова, на което съм способна като човешко същество. Може би съм различна и не правя нещата по начин, който отговаря на желанията на останалите, но не търся одобрението и разбирането на всички, а само на тези, които по един или друг начин са ме докоснали, или аз тях, и са намерили място в моята вселена. Това е смисълът на "Alcohol You". Казвам, че лесно мога да се определя с песента, защото откривам себе си в текста, който описва част от моята житейска история.

Спомняш ли си на колко години беше, когато усети за първи път, че музиката е твоята съдба?

Музиката беше всичко за мен още в ранна детска възраст и още тогава знаех, че е нещото, с което искам завинаги да се занимавам. Може би го осъзнах на 7-годишна възраст, когато се качих на сцена за първи път.

Има ли популярни изпълнители, на които се възхищаваш?

Джорджия Смит, Сабрина Клаудио, Сам Смит и много други. Всички те са наистина талантливи, трудолюбиви и вдъхновяващи артисти.

Ти самата как беше открита?

През август миналата година се преместих да живея от град Клуж-Напока в Букурещ, опитвайки се да започна музикална кариера в столицата. Проведохме разговор с "Global Records", но дори и за секунда не съм предполагала, че ще подпишем договор. Обаче точно така стана. Кратко след това направихме съвместно със SICKTOY песента "You don"t love me", която пожъна огромен успех по цял свят и се пускаше във всички нощни клубове, радио станции и т.н. Няколко месеца по-късно пуснах парчето "Ce-ți cântă dragostea", която също се превърна в хит, въртящ се по всички телевизии и радиа в Румъния, а в YouTube достигна повече от 18 млн. гледания. В момента подготвяме нов сингъл, чиято премиера ще бъде скоро.

Предполагаше ли, че ще постигнеш такъв успех?

Винаги съм искала да пея и да градя музикална кариера. Честно казано не очакваш успехът да дойде толкова скоро, но единственото, което мога да кажа сега, е, че съм щастлива и благодарна за всичко и се наслаждавам на всеки момент в живота си.

Заглавието на втората ти песен "Ce-ți cântă dragostea" означава "Какво любовта ти пее". Кажи ми коя е твоята любима любовна песен?

Тя престои да излезе... Става въпрос за новия проект, който подготвям. Надявам се слушателите да го харесат толкова, колкото аз самата.

Когато слънцето залязва и музиката спре да звучи, в самия край на деня, коя е Roxen?

Аз съм момиче, което обича природата с всичките ѝ елементи... Обичам спокойствието и времето, което прекарвам със себе си. Харесвам да се откъсвам от фоновия шум, който постоянно ни обгражда, бягайки сред природата, която ме вдъхновява и дава свобода.

Кой е най-големият урок, който получи в живота си досега?

Това, че трябва да вярваш в мечтите си и да работиш здраво, за да ги реализираш.

Влюбена ли си?

Да, в музиката!