Алис Купър разтърсва света на рока вече повече от 50 години. През това време той е успял да стане умел играч на голф, актьор, ресторантьор, DJ и шоумен, който е влизал в какви ли не роли на сцената, като такa успява да продаде около 50 милиона албума в цял свят.

Днес този странен, призрачен и гримиран образ, когото наричат краля на шок рока, навършва 73 години.

Вижте снимки на Алис Купър >>

Навярно само майка му и баща му знаят истинското име на Алис Купър, което е Винсент Деймън Фурние. Всъщност баща му е бил пастор, ревностно отдаден на мормонството.

Името Алис Купър се появява около 1968 г., когато Винсънт има банда, която първо се е наричала The Earwigs, после се преименували на The Spiders , а след това на The Nazz. Но тогава имало и друга група със същото име, затова колегите на музиканта трябвало да изберат ново название за бандата си.

По-късно в в своята книга "Golf Monster" Купър споделя, че името Alice Cooper се ражда от асоциацията с образ на малко момиченце, което държи близалка в една ръка и брадва в другата, и донякъде е вдъхновен от историята на Лизи Бордън - американка, съдена и оправдана, за убийствата, извършени с брадва, на баща си и мащехата си през 1892 г.

Как Алис Купър среща Елвис Пресли

През 1971 г. Алис Купър, Лайза Минели, Чъби Чекър и Линда Ловлейс са поканени в Хилтън в Бевърли Хилс, за да гледат Елвис Пресли на живо. За изненада на Купър обаче срещата му с Елвис била маркирана с това, че Пресли извадил 38-калибров пистолет S&W и държал да му покаже правилната техника как да избиеш оръжието от ръцете на човек. Алис Купър разказва доста интересно историята във видео години по-късно.

Как Кийт Муун превръща дома му в лудница

Когато Алис се жени (а той се е женил само веднъж за Шерил Годард, която е негова съпруга и до днес), в дома на двойката пристига барабанистът на The Who Кийт Муун. Той иска да остане в къщата им около седмица. В един страхотен следобеден Алис и жена му се прибират вкъщи и виждат Муун да се разхожда наоколо в костюм на домашна прислужница. Съпругата на Алис Купър е доста стъписана и изненадана от този факт, но Купър не чак толкова много.
Чуйте историята от Алис!

Как успява да впечатли Франк Запа

На парти през 60-те години на миналия век Алис Купър и бандата му успяват за рекордно кратко време да опразнят стая, пълна с хора, заради необичайните си костюми. Това определено впечатлява Франк Запа, който решава, че трябва да подпише договор с тези музиканти.

Как възниква легендата, че Алис Купър пие кръв

До голяма степен образът, който Алис си е изградил досега е на призрачен вампир, всеки момент излязъл от ковчега, лудницата или директно от гроба. Не е тайна, че на много свои сценични изяви Купър се облича в усмирителна риза, а изкуствената кръв е естествена част от рок шоуто. Но легендата, че Купър пие кръв се появява на един концерт през 1969 г. Тогава Алис намира пиле на сцената. И какво да направи с него? Хвърля го в публиката. Феновете там обаче решават да "накълцат" пилето. Заглавията в медиите след това са в стила "Алис Купър отхапа главата на пиле и изпи кръвта му". Тогава Франк Запа му казва: "Каквото и да правиш, за нищо на света не отричай, че си направил това!".

Как Алис Купър се превръща в муза на Салвадор Дали

През 1973 г. настъпва съдбоносна среща между ексцентричните светове на краля на шок рока Алис Купър и краля на сюрреализма Салвадор Дали. Тогава творецът предлага на Купър "Искам да те превърна в произведение на изкуството. Името ще бъде "First Cylindric Chromo-Hologram Portrait of Alice Cooper`s Brain.""

Алис получава скулптура на своя мозък с шоколадов еклер в средата, по който лазят мравки. Дали казва:

"Това е версията на Дали за мозъка на Алис Купър!"

Този момент вдъхновява първата 3D холограма.

Алис Купър и Джони Деп

Джони Деп и Алис Купър

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Музикантът и актьорът са много добри приятели. И дори колеги на сцената, тъй като през последните години Джони Деп се включва като китарист в сценичните изяви на Алис Купър. Бандата им се нарича Hollywood Vampires и в нея участва и китаристът на Aerosmith Джо Пери, както и други известни музиканти. Но сътрудничеството между Алис и Деп се пренася и на екрана. Една от най-емблематичните сцени във филма "Тъмни сенки" на режисьора Тим Бъртън с Джони Деп в главната роля, е купонът с участие на Алис Купър.

 Най-големият хит на Алис Купър си остава парчето "Poison". Песента излиза през 1989 г. Написана е от Алис Купър и Дезмънд Чайлд, който е бил успешен съавтор на доста хитове, като "I Was Made For Lovin' You", заедно с Kiss, както и две от най-яките парчета на Bon Jovi - ""You Give Love A Bad Name" и ""Livin' On A Prayer".

"Poison" е и първото видео на Алис Купър, което е излъчено по MTV.