Кулинарията за него е като живота - "доставя удоволствие на всеки, защото всеки може да се включи в това преживяване".

Oсновател на Българска Асоциация на професионалните готвачи, официално жури на най-престижния конкурс за професионални готвачи в Европа "Bocuse d "Or" и носител на единствената за Източна Европа диплома "Global Masterchef Degree". Андре Токев е роден в Лайпциг в семейство на българин и германка. Работил е в големи хотелски вериги по цял свят, две от които са носители на звезди Michelin. Всяка неделя той обикаля България с колегата си Събин Ранков в търсене на автентични рецепти в кулинарното предаване "Ловци на храна".

Как си спомня Коледа в България и в Германия? Как празнува сега и коя семейна рецепта приготвя и до днес - вижте първо в Life.dir.bg!

Къде и как ще прекараш коледните празници и Нова година?

Ще прекарам празниците в Германия с моите дъщери. Ще се съберем с цялото семейство - за мен това е същността на празника. Тогава можеш да си позволиш да сложиш граница, да спреш да работиш и да отделиш времето, което не успяваш през годината, на най-близките си.

Вижте снимки на Токев >>

Как празнувахте у вас Коледа, когато беше малък?

Както знаете, родителите ми са от България и Германия, затова празнувахме на много различни места. Всяка година бяхме в различен град, в зависимост от това кой роднина посещавахме - баба или дядо, в Германия или България. Празнувахме с един микс от традиции, в който основно място заемаха немските ритуали на елхата, подаръците, песните и стихотворенията от майка ми, но имаше и много от българските постни ястия. В Германия на Коледа се хапва картофена салата, наденички и плодова салата. Традицията е на 24 декември да се приготвя по-скромна вечеря, както в България се сервират постни ястия. Ние винаги имахме боб или постни сарми на масата и подреждaхме и фигурите за "Рождество Христово" с майка, татко и сестра ми. Сега го правя със съпругата и дъщерите си. Съпругата ми приготвя няколко български постни рецепти, аз - надениците и картофената салата, а децата - плодовата салата. Това ще покажем и в специалния коледен епизод на "Ловци на храна" на 24 декември от 12:30 часа по bTV - как можем да съчетаем най-доброто от различните култури.

Коя е любимата ти коледна рецепта от детството?

Имам много любими рецепти, защото Коледа е един много приятен празник. С баба ми в Германия правехме коледни курабийки, като започвахме няколко дни преди празника. Голям фаворит ми е щоленът. И до ден днешен мога да изям големи количества от него. В оригиналната си версия рецептата се приготвя около месец и половина по-рано, а в комбинация с греяно вино е идеално.

Щолен

Снимка: bTV

Кой приготвяше щолена?

Щоленът се приготвя трудно и изисква време. И сега, в професията ми, се доверявам на специалистите, които приготвят професионално различни артикули. Ние си купувахме от местни специализирани пекарни дрезденския щолен, опитвахме и тези от съседните градчета.

Коледните аромати от спомените ти?

Обожавам ароматите на канела, джинджифил, анасон, карамфил, мускат. Всички тези коледни аромати. А когато прибавиш шоколад и какао... просто е уникално.

Коя от семейните рецепти приготвяш и днес?

Коледните курабийки на баба. Те се приготвят, като се смесят 300 г брашно, 200 г масло, 100 г захар, 1 яйце, 5 г какао и по една щипка канела, джинджифил, карамфил и анасон на прах. Масленото ронливо тесто се прави на сладки и се пече на 190 С за около 7-10 минути или до златисто-кафеникав цвят.

Снимка: bTV

Кой е най-големият почитател на тези курабийки сега?

Децата най-много се радват на коледните сладкиши, но мисля, че и ние, големите, им се наслаждаваме. Моите деца вече са големи, но хубавото на празниците е, че се събираме с най-близките, семейството и си спомняме най-приятните мигове заедно.

Коя е най-шантавата коледна рецепта, за която се сещаш?

За мен "шантава" е странно понятие. Винаги съм съчетавал елементи от различни култури и съм много отворен към спецификите им. Нещо, което на хората може да се струва странно, за мен не е. В различните страни, в които съм живял - Австрия, Германия и Франция, се празнува по различен начин. Например, в Германия коледните подаръци се дават на 24 декември, а в Австрия родителите крият не само подаръците, но и елхата, защото я носи Дядо Коледа. За мен Коледа не може да бъде "шантава", защото е приятен, емоционален, пълен с позитивни чувства празник. Има "откачени" коледни песни - пънкарски, но ако на мен ми харесват, не са откачени. Например, в Австралия хората са свикнали да празнуват по бански на плажа и това за тях е напълно естествено. За мен също. Откакто няма граници, хората много пътуват до екзотични дестинации и празнуват по традициите на местните. Важното е да се забавляваш, да си помислиш как позитивно да си оправиш живота, да отделиш достатъчно време за семейството и приятелите си.

Андре Токев

Снимка: bTV

"Благодаря!"