Изминаха точно 6 години, откакто Славин Славчев напълно "rocked our world" или с други думи навлезе рязко и "рокаджийската" в света на българската музикална сцена. И добре че стана така! Днес момчето, което тогава ни заплени с изпълнението си на "Hold The Line" на група TОТО, а по-късно пя на една сцена със самия Джо Лин Търнър, върви към издаването на дебютния си албум.

Вижте снимки на Славин >>

Преди дни излезе новото видео на Славин "Не е лесно" към песента, която му е подарък от Румен Бояджиев и Даниела Кузманова. Това е четвъртото парче от предстоящия албум на Славин Славчев и първото в него, което не е по текст на бившия студент по право и страхотен рок глас.

Тъй като издаването на един дебютен албум без съмнение е нещо, което заслужава внимание, а Славин е сякаш роден да побеждава, знаете както направи той в X Factor, а след това и в "Като две капки вода", нямаше как да не го разпитаме за музиката, славата и пътя, който е извървял досега, както и за онзи, който му предстои.

Здравей, Славин! Поздравления за новото ти парче "Не е лесно"! Твоят професионален път в музиката обаче започна от риалити форматите. Ти спечели безапелационно цели два. Какво наистина "не е лесно" за Славин Славчев?

По отношение на музикалните формати, в X Factor не ми беше лесно да се адаптирам към новата среда и всичко, което ми се случва толкова бързо. До ден днешен този период ми е като полузабравен сън. В "Като две капки вода" не беше лесно очевидното - да се превъплътиш успешно в толкова различни ярки образи на велики изпълнители, един от друг по-колоритни и особени. Хем да е автентично, хем да не се получи пародия.

А иначе трудности поражда липсата на обич, справедливост и доброта. За щастие аз имам достатъчно обич. Към другите две все още се стремя.

Какво се промени за теб след X Factor по отношения на професионалния ти живот?

След X Factor трябваше да превърна музиката от хоби в професия. Това донесе своите отговорности и необходимости. Пътувания, участия, записи, снимки... Доста различни неща от университетския живот, с който бях свикнал, учейки право.

А по отношение на личния?

В личен план трябваше да се адаптирам към начина, по който се промени отношението на хората към мен. Поне на повечето от тях. Трябваше да свикна с популярността, да я приема за нещо нормално и да успея да я съчетая с по-обикновените аспекти на живеенето.

Как прекара периода на изолацията? По-скоро ползотворен ли беше за теб, или напротив? Много известни музиканти, като Съли Ърна например, и банди като Metallica (и много други, разбира се), точно през този период използваха времето за писане на нови песни, за усилено творчество, за "концерти в домашни условия". При теб как беше?

По време на изолацията се усили драстично интересът ми към по-инженерната сфера на музиката. Звукозаписът, смесването... Започнах да се самообучавам усилено и да се занимавам основно с това през свободното си време. За щастие продължих да преподавам и уроци по пеене онлайн. С "Vintage Music Box" продължихме и работата по дебютния ми албум, успяхме да запишем няколко песни и да аранжираме още няколко.

Снимка: Празници на изкуствата Аполония

Кога да очакваме дебютния ти албум? Какви ще бъдат парчетата в него?

Надявам се да успеем да издадем албума до края на годината. Песните в него ще споделят стилистиката на синглите от "Нов Път" до сега. Vintage звук с вдъхновение от музиката на 70-те и 80-те години, която, впрочем, продължава да се възражда в голяма част от модерната музика.

Има много известни рок парчета, които ти си изпял по уникален начин? Има ли песен, която ти е много любима, но по някаква причина все още не си изпял на сцена и, ако има, коя е тя?

Мечтая си някога да мога да изпея "Среща" на Щурците с група. След последното ми участие, като гост в концерт на "Фондацията", започва да ми се струва, че може и да успея да сбъдна мечтата си.

Участие на Славин с "Фондацията"

Снимка: Празници на изкуствата Аполония

Кой е най-великият музикант, с когото ужасно много си искал да пееш на една сцена? Независимо дали е сред все още живите, или вече покойните легендарни рок величия.

Възхищавам се много на Glenn Hughes. Дори за малко да имам шанс да се запозная с него, пък може би и да изпеем нещо заедно, но фестивалът, от който бяхме част, беше отменен в последния момент заради инцидент. Glenn все още е сред живите, в страхотна форма е и продължава да обикаля света и да свири къде ли не. Току-виж ми се отворил втори шанс да го срещна.

Снимка: Intelligent Music Project

За какво мечтае днес Славин Славчев?

Мечтая да успеем да реализираме по най-добрия начин дебютния ми албум, да пуснем всичката тази музика на свобода. Мечтая някой ден да имам свое студио. Да имам добри условия да реализирам мечтите си и тези световни безумия да намерят своя край. В последно време мечтая и за малко истинска почивка.

Снимка: Тодор Динев