Хилда Казасян неведнъж го нарече "откритието на сезона" в шоуто "Като две капки вода". Зрителите му дават най-високата оценка, а досега образите на Марая Кери, Мадона, Кичка Бодурова, Modern Talking, Бритни Спиърс и Георги Христов за него се оказаха като второ "аз".

Вижте превъплъщенията на Стефан >>

Стефане, здравей, предполагам, че вече тече усилена подготовка за следващия ти образ в "Като две капки вода". Как ти се струва, ще успееш ли да направиш такова безупречно изпълнение на "I Want to Spend My Lifetime Loving You" на Марк Антъни и Тина Арина, както досега?

Здравей и здравейте на всички, които четат това интервю! Тече много усилена подготовка, както с всеки образ досега. Този път не знам как ще се раздвоя, но ще пея и двамата на живо. Трудна песен, специфични гласове и всичко това, поднесено пред публиката и зрителите ще е нещо, което все още не знам как ще се получи...

Хилда Казасян те нарече: "Откритието на сезона". Има ли образ, който не би искал да ти се пада в никакъв случай?

Много харесвам Хилда и благодаря за тези думи. Не знам дали съм откритие, но важното за мен е да влагам усилия и енергия, за да пресъздавам образите си достоверно и в същото време да се забавлявам. Отстрани изглежда, че всичко ми е супер лесно, но не е... Не искам да ми се пада образ на някой от участниците, защото ще е голямо изпитание за мен да съм пред оригинала, както се случи с Тита, която влезе в образа на Деси Добрева.

Досега почти всичките ти изпълнения бяха безупречни. Журито имаше забележки единствено за Бон Джоуви и то не за вокалното изпълнение, а по отношение на енергията на образа. Кое всъщност те прави толкова добър в тези имитации?

Благодаря за оценката. Винаги е добре да има забележки. Аз съм отворен към градивна критика. Не знам колко съм добър и няма как да дам оценка за себе си, защото съм изключително самокритичен. Трудя се, репетирам и явно има нещо в мен, което ме отличава и стига до зрителите по такъв начин, че да се случва тази магия, която споделяме всеки понеделник.

Кое според теб е най-доброто ти превъплъщение до момента?

Както споделих, съм много самокритичен и винаги мисля, че мога повече и повече. За мен лично най-добре се получи образът на Кичка Бодурова. Всички са много различни и от всеки образ има по нещо, което ще остане завинаги в мен.

Колко пъти гледа и слуша "Нямам нужда от много приятели" на Георги Христов, за да успееш да направиш песента с такава прецизност?

Като човек с музикално образование, няма как да пренебрегна сериозната подготовка и за този образ. Георги Христов е изключителен певец. Разпознаваем и обичан. Поне 100 пъти съм слушал песента, за да вникна в текста, да слушам фразите и дъховете, продължителността на тоновете, които пее - именно това професионално отношение дава такъв вид на моите образи до момента. Надявам се и за в бъдеще.

Много се развълнува по време на изпълнението. Какво те докосна толкова силно?

Никога досега не съм пял песен на Георги Христов. Тази обаче винаги ми е правила впечатление и някак съм се страхувал от нея. Когато човек осъзнава и текста, и как се открива във всяка дума, буквално няма как да остана безчувствен и без отношение към тази песен.

По колко време на ден работиш, за да успееш да влезеш в роля?

Различно е. В зависимост от другите ангажименти разпределям времето си така, че да имам поне 2-3 часа за репетиции. Най-много държа на ученето наизуст на текстовете, за да се чувствам свободен по време на изпълнението и да оставя мястото на жестовете и поведението на образа, който ми се е паднал.

В шоуто нееднократно получи високи оценки за вокалните ти данни и умения. От колко години се занимаваш с пеене и как откри, че това е твоето призвание?

Да. Зрителите почти винаги ми дават по 10 точки, за което съм изключително благодарен. Тази оценка за мен е безценна. Първият ми допир с музиката беше в детския хор на Милка Стоева в родния ми Бургас. На прослушване там ме заведе моята майка, която чуваше моите изпълнения в дует с касетофона вкъщи. След това исках да стана зъболекар. Това беше моята детска мечта. Музиката взе превес и така първият ми професионален контакт дойде в Музикалната академия в София, където учих оперно пеене в класа на проф. Благовеста Карнобатлова-Добрева.

Известен си и като "Двойника на Лили Иванова". Как откри, че можеш да имитираш примата на българската естрада?

Двойниците не си ли приличат?! (Смее се). Ние нямаме нищо общо според мен. Имитацията става само и единствено на сцената на това предаване. Аз пея нейните песни, без да обличам рокли и да слагам перука. Това прави отлично моят приятел Виктор Калев. Съвсем случайно и на шега се случи. Бях ученик и запях песничката на Педя човек - лакът брада пред съученици и така тръгна всичко.

Ако можеше сега да избереш трима големи изпълнители, с които да си партнираш на сцената, кого би избрал?

Марая Кери, Дарина Такова, Лутър Вандрос.

Стефан с Марая Кери

Снимка: Официален профил във Facebook

Коя е музиката, която вдъхновява Стефан Илчев?

Само и единствено тази, която ме кара да слушам с цялото си същество и е пълна със съдържание. Най-често това е класическата музика, която слушам, когато съм сам.

Срещна ли любовта на живота си?

Да. Без любов не можем. При мен тя има едно име и то е МУЗИКА!!!