Колкото и скромен да е и въпреки голямото си старание да остане далеч от славата, пазейки личния си живот наистина личен, никой актьор, влязъл някога в ролята на Агент 007, не може да постигне това. Днес един от тези чаровни мъже, накарали хиляди женски сърца по целия свят да препускат в бесен ритъм, става на 75. Той е Бонд. Джеймс Бонд. О, извинете! Той е Далтън. Тимъти Далтън.

Вижте снимки на актьора >>

Безспорно животът на англичанина, роден на 21 март 1946 г. в Уелс, Великобритания, е най-силно белязан с участието му в поредицата за Джеймс Бонд. Макар че той се превъплъщава в Агент 007 само в два филма - "Живите светлини" от 1987 г. и "Упълномощен да убива" от 1989 г. След него в обувките на култовия агент влиза Пиърс Броснан.

Но по онова време - между 1987 и 1989 г. Тимъти Далтън притежава всички качества да се нарече Джеймс Бонд - британец е, млад и привлекателен е и има пронизващи зелени очи. Достатъчно.

В началото дори се считал твърде млад за ролята на Бонд. Тимъти Далтън бил поканен да се превъплъти в Агент 007 още преди участието на Роджър Мур в поредицата, но тогава актьорът отказал, защото си мислел, че е твърде млад за този образ. Тогава Далтън бил около 25-годишен. При втората покана да изиграе Бонд не отказва. Тогава е вече на 40 години.

Тимъти Далтън като Джеймс Бонд

Стопкадър: YouTube

Образът на Джеймс Бонд, пресъздаден от Далтън, е по-мрачен и в много отношения по-близък до оригиналния персонаж на Иън Флеминг. Но поради редица причини актьорът е заменен само след два филма.

Embed from Getty Images

Тимъти Далтън като Джеймс Бонд в "Живите светлини" 1986 г.

Когато говори за ролята си на Бонд, Тимъти Далтън споделя:

"Освен малцината, изиграли Джеймс Бонд, на земята няма никой, който да знае как тази роля може да промени живота на човек."

Тимъти Далтън като Джеймс Бонд

Стопкадър: YouTube

И още:

"Уморих се от Джеймс Бонд, но от друга страна, днес това ми е в кръвта. И е единствената роля, която дава на британския актьор шанс за световно признание."

Embed from Getty Images

Тимъти Далтън като Джеймс Бонд в "Живите светлини" 1986 г.

Всъщност кариерата на Тимъти в киното започва цели 20 години преди появата му като Джеймс Бонд. Първият филм, в който се снима е "Лъвът през зимата" (1968 г.), в който Далтън си партнира с Питър О"Туул, Катрин Хепбърн и Антъни Хопкинс.

А актьор става още на 18 години.

Тимъти споделя, че мрази въпроса "Как открихте пътя към киното?".

"Ами слязох от сцената и завих наляво, е дежурният му отговор."

Embed from Getty Images

Тимъти Далтън през 1974 г.

На 18-годишна възраст младежът се насочва към театъра, като успява да комбинира ролите си с обучението си в Кралската академия за драматично изкуство. Две години по-късно дебютира в телевизията, а още две години по-късно за първи път участва във филм.

В свое интервю Далтън разказва:

"Когато дойде време да избирам с какво да се занимавам след завършване на училище, имах две идеи - да постъпя в Биохимическия университет или в Кралските ВВС и да стана астронавт. Последното, както днес разбирам, е било безсмислено, защото британска ракета така и не се е откъсвала от земята. Вярно, че се откъсна, но излетя съвсем не нависоко и се разби."

Embed from Getty Images

Така че е добре, че се е ориентирал към киното.

Успешни са ролите му, освен във филмите за Джеймс Бонд, но и в "Брулени хълмове" от 1970 г., където играе Хийтклиф.

Тимъти Далтън в ролята на Хийтклиф в "Брулени хълмове"

Снимка: Getty Images

Още в "Мери, кралицата на Шотландия" от 1971 г., в "The Man Who Knew Love" от 1978 г., а през 1980 г. си партнира с красивата Орнела Мути във "Флаш Гордън".

Тимъти Далтън във "Флаш Гордън"

Стопкадър: YouTube

Тимъти Далтън прави впечатление на страстен, темпераментен и дързък мъж на екрана, но в живота си той винаги се е старал да бъде скромен и доста обран. Името му не краси заглавията в медиите, нито преди, нито сега. Макар че и на любовния фронт Далтън има с какво да се похвали.

На младини Далтън има връзка с репортерката Катрин Ади, а първата му известна връзка с популярна актриса започва след като си партнира с Ванеса Редгрейв във филма "Мери, кралицата на Шотландия" през 1971 г. През 1979 г. двойката отново се снима заедно, този път във филма "Агата".

Embed from Getty Images

Тимъти Далтън и Ванеса Редгрейв в "Агата"

Тимъти и Ванеса са заедно между 1971 и 1986 г. Но не стигат до брак, нямат и деца.

Embed from Getty Images

Ванеса Редгрейв и Тимъти Далтън през 1988 г.

След раздялата си с Редгрейв, Далтън има връзки с актрисата Стефани Пауърс, а след това за кратно е с Упи Голдбърг.

През 1995 г. Тимъти Далтън среща Оксана Григориева и искрата между тях се превръща в голяма любов, която отново не води до брак, но до раждането през 1997 г. на единственото дете на актьора - Александър. През 2003 г. Оксана и Тимъти слагат край на връзката си. Григориева впоследствие става печално известна зарази връзката си и скандалния си развод с колегата на Далтън - Мел Гибсън, от когото има дъщеря.

Embed from Getty Images

Тимъти Далтън и Оксана Григориева на събитие в Лондон, 2000 г.

Съществуват твърдения, че седмица преди раждането на сина си Тимъти и Оксана тайно сключват брак през 1997 г. и се развеждат също така тайно през 2007 г., но както много факти от живота на актьора не стават известни на публиката, така и до днес остава загадка дали Далтън все пак е бил женен, или си остава вечният британски ерген.

Въпреки раздялата с жената, с която е имал най-дълга връзка в живота си, Тимъти Далтън винаги се е интересувал и грижил за сина им Александър. Двамата обичат да ходят на риболов и да прекарват ценно време заедно като баща и син. Александър вече е 24-годишен младеж.

Embed from Getty Images

Тимъти Далтън и сина му в Калифорния, 2010 г.

Сред любимите занимания за Далтън са риболовът, четенето, слушането на опера и джаз. В голяма степен той е истинско въплъщение на типичния английски денди, но примесен с онова характерно за британците чувство за хумор, което го кара да твърди:

"Хората навярно си мислят, че всяка сутрин се събуждам, поглеждам се в огледалото и си казвам: "О, да, това е Бонд!". А аз просто се поглеждам в огледалото и си мисля: "О, Господи..."

Embed from Getty Images