URBN Choice е седмична рубрика, в която всеки четвъртък ще ви представям моя избор за най-интересни събития в София, а и извън нея. Тук ще научавате за най-готините партита и концерти, гостуващи артисти и проекти, най-добрите театрални и кино премиери и всичко останало на градската сцена, което събужда любопитството ми. Ако не харесвате масовите мероприятия, ще се погрижа да знаете къде се случват и по-алтернативни и ъндърграунд забавления, които усмихват, задават въпроси и срещат с разнообразни форми на изкуство и познание. Ето какво подбрах за тази седмица:

Христо Бояджиев, основател на Тук-Там. Снимка: сп. Мениджър

Втори обществен разговор "Щастието на нацията"

Откакто свят светува, един въпрос тормози и най-великите умове: що е то щастието? Според науката, отговорът на този въпрос е още по-сложен в страните с нисък брутен вътрешен продукт, но издателите на сп. Мениджър не се отказват и ще го потърсят за втора поредна година. За целта са поканили интересни лектори като социолога Живко Георгиев, архитекта Пламен Братков, влогъра Крис Захариев, основателя на Happiness Academy Любов Кирилова и още дейни хора, които се вълнуват от броя на усмивките по улиците и как да станат повече. Точно преди година беше публикувано последното проучване на щастието в България, а резултатите показаха, че едва 4% от българите се чувстват добре в кожата си. Ако искате да научите повече затова как всеки от нас може да промени хода на тази тъжна тенденция, това е вашият смислен четвъртък. Модератор на тазгодишния семинара е журналистът Евелина Павлова.

Кога: 27 февруари, 13:30 - 17:00 ч. 

Къде: Хотел Хилтън, София

Колко: вход чрез предварително записване на events.manager.bg

 

Метхилд

Отдавна не сме виждали Касиел Ноа Ашер в моноспектакъл, а още повече в такъв, изигран буквално на крачка-две от публиката. Точно такъв е замисълът на събитията в осветения от неон арт ъгъл на МOZEI, където освен монолози на знайни и незнайни артисти, можете да чуете и нови прочити на пиеси като "Нищо по-хубаво" на Оливър Буковски. Героинята му Метхилд е новото-старо вдъхновение на Ашер, на която, както знаем, й идва отвътре да се превъплъщава в жени, катастрофирали с живота. Заради многото й артистични периоди и обсесии е трудно да предположим какво точно ще се случи на сцената за 70 минути игра, но със сигурност няма да е нищо по-малко хубаво от разкриването на срамни тайни и житейски стонове, достойни за филм на Алмодовар. Както самата актриса сподели, "Метхилд старее, а с нея и Касиел". За разкош очакваме и малко размазан грим, а може би и няколко фаса, изпушени с бавно и драматично удоволствие.  

Кога: 28 февруари, 19 ч.

Къде: MOZEI, ул. Г.С. Раковски 38

Колко: 15 лв.

 

Delinquent Habits live в Sofia

Порасналите момчета с престъпни навици идват у нас за пореден път и по всичко личи, че любовта им с българската публика е не само споделена, но все още страстна. Калифорнийците са на сцената от близо трийсет години, но комбинацията от хардкор West side хип-хоп и скандални латино речетативи все още продава добре, и то не само в Източна Европа. За да сродят Изтока и Запада със здрав рап, за подгряваща организаторите са поканили сръбската рап-кор банда Iskaz, добре позната на балканските фенове на този стил. Преди Delinquent Habits, те са подгрявали Guano Apes и класиците от Dog Eat Dog. Мястото е Mixtape, а денят, колкото и странно да звучи - понеделник. Мега приятен старт на седмицата, а още по-хубаво е, че на следващия ден повечето от нас не са на работа. Tres Delinquintes y un tequila, por favor.

Кога: 2 март, 20:30 ч.

Къде: Mixtape 5, бул. България 1; в подлез "Галерия"

Колко: 25 лв.

 

Сдружение Творци

Кастинг тренировка със Зорница София | Актьори за кино

За два дни и общо 12 тренировъчни часа Зорница София ще тества, връща, провокира и моделира всички, които обичат кинокамерата и искат да бъдат безкомпромисно добри пред нея. Тя е сценарист, режисьор, член на Европейската Филмова Академия и автор на пет филма, а подобни интензивни трейнинги за актьорство, режисура и сценарий провежда не само у нас, но и в Полша. За разлика от много свои колеги, българката е привърженик на техниката "учене чрез работа на терен" (от англ. learning by doing), с помощта на която преподава успешна работа с режисьор, придобиване не само на подготовка, но и на адекватно отношение към кинопроекти и изяснява разликата между това "да бъдеш" и "да играеш". Уъркшопът е отворен за всички с готов монолог, или далогичен текст - за тези, които предпочитат работата по двойки. Максималният брой на участниците в курса е 12, така че побързайте.

Кога: 29 февруари и 1 март (събота и неделя) от 10-13.15 ч. и 14-17.10 ч.

Къде: ул. "Бисер" 7

Колко: 145 лв. за участник с монолог, 125 лв. за участник в двойка с диаложна сцена

 

Соло приключение в Азия

Не е като да не съм се чудила какво е да тръгна сама на пътешествие в Непал или Индонезия, или Тайланд, и да си подаря безметежно изследване на необятната азиатска култура. Едно смело момиче, Марчела Георгиева, месеци наред се питала същото и накрая взела, че събрала най-необходимото в десет килограма и се качила на самолета. В лична среща и с много снимки, заснети по време на пътуването й, тя ще разкаже на всички ентусиасти за страховете и съмненията си и за това как се стига до Непал, Виетнам, Тайланд и Индонезия с не много пари и почти без план. "Клубът не пътешественика" е място точно за такива сбирки, на които симпатични и приятно луди хора запалват себеподобни да отидат на другия край на света. По-запознати от мен твърдят, че подобни приключения често са не само приятни, но и много важни уроци как да се разходим не само извън но и навътре в себе си.

Кога: 4 март, 19 ч. 

Къде: Клуб на пътешественика, ул. Сердика 19

Колко: 7,50 лв.