Е, сбъдна се. Мечтата на всяка работеща майка. Само допреди 2 месеца толкова исках да остана и да свърша работата си от вкъщи (графичните дизайнери сме облагодетелствани). Защото времето все не достигаше в тичане (понякога буквално) между офисните и домашните задачи. Възможно ли е да удължат малко денонощието?

Ставане в 6:30. Душ за мен и разходка за кучето. После приготвяне на закуска за останалите ми трима "домашни любими". Много дъъъъълъг процес по буденето на децата. Неколкократното "Хайде, отворете очички" с променени децибели и тон се превръща в "Ама аз колко пъти трябва да ви будя?". Зъбите, дрехите, къде са ми чорапите, хапват, скарват се два пъти, мрънкат. И тичаме към училище и детска градина. Целувка за чао на любимия, днес е мой ред да закарам децата. Трафик. Нервни хора от 8 сутринта. "Защо, бе хора? Кое ви напряга така още преди да сте се събудили?". И това е само стартът на деня...

Позната ли ви е случката? Или поне случката от близкото ви минало през февруари?

Вече повече от месец животът тече различно за всички ни. Тези, които имат възможност да работят от вкъщи в началото бяхме зашеметени. Dream came true. Ще преживеем извънредното положение приятно от вкъщи. Какво по-хубаво да пропуснеш някои досадни битовизми като сутрешния трафик, мрънкането, че си закъснял с 10 минути, погледът на шефа забит в компютъра ти. "Тя сега просто си рисува или върши работа?". Чудесно е, че се лиших от тези неща (дано той не чете това). Чудесно е, че моят дом, освен моята крепост, вече е и мой офис.

Но като при всяка реализирана мечта - оказа се, че има подводни камъни дори в необятното творене от дивана. Ето какво научих през първия си месец хоум офис за това как да направя работата си едновременно ефективна и приятна в новата обстановка.

Създайте си ритуали

Придържайте се към досегашния си час за ставане, но си помогнете да свикнете с новото положение. Много е важно да не оставате по пижама, защото сега ви е паднало. От една страна рискувате да ви хванат в крачка при онлайн служебна среща, от друга - пижамите никога не алармират колко килограма сме напред.

Предпочитайте удобни дрехи, но такива, които бихте носили и в офиса. Погрижете се за прическата и евентуално грима си. Това ще ви даде самочувствие. Създайте си ритуал, подобен на този, който имате в офиса - например направете си кафе преди да седнете пред компютъра. Ако трябва - направете едно кръгче на блока, за да превключите на работен режим. Запишете си важните задачи за деня, прегледайте информацията онлайн, за да сте в час със събитията.

Направете си график

Работата вкъщи е свобода, но като всяка такава предполага отговорност. След като сте записали задачите за деня, определете по колко време ще им отделите, разделете ги по срокове и хващайте бика за рогата. Ако се концентрирате на музика - пуснете си, но това не важи за любимия филм, който междувременно тече по телевизора. Работите или сте на кино?

Поставяйте си реалистични цели относно сроковете на работните ви задачи и концентрацията ви в домашни условия. Ако темпото ви е 1 задача на ден - вършете нея, но качествено и докрай.

Не се опитвайте да избягате от онези обувки, чиито реклами ви изскачат непрекъснато в интернет. Просто не го правете в работно време. Поровете в сайтовете и си пишете с познати в почивките, които сте си определили. Ако все пак много държите на комуникацията си във Facebook - сложете си аларма кога да спрете да го правите и си дайте не повече от 20 минути за тази цел.

Излезте в обедна почивка

Задължително! Първо - удоволствието от хубава храна ще ви даде стимул да продължите работата си със свежи сили. Дайте си половин час въздух и храна, креативността ви наистина може да зависи от това. Едва ли най-гениалните световни идеи са дошли на гладно. Според мен би трябвало да проучат този въпрос.

Обедната почивка ще регламентира и точния момент, в който се храним, за да не се окаже, че го правим през цялото време. Изкушение има - все пак работим на една ръка разстояние от хладилника си. Дайте си и още една следобедна почивка, в която да се погрижите за себе си. Ароматен чай или един витаминозен фреш ще ви дойдат добре.

Мама работи и въпросът "Къде живеят Марсианците?"

Споделянето на офис с половинката и децата ми определено има своите предизвикателства. И вас ли ви смятат за шесторъкия Шива или не разбират, че работите, докато всеки иска нещо? Много е важно да не се разсейвате и всички в къщата да знаят - мама работи и сега не е време за отговори на въпроси от типа "Защо небето е синьо?", "Кой е измислил облаците?" и "Елза от Замръзналото кралство вижда ли ме през телевизора?". Въобще всички неща, които вълнуват едно дете. Последният път обаче получих въпрос, с който ме заинтригуваха. "Само на Марс ли има Марсианци?". В началото не се сетих какво ме пита 4-годишният ми син, но след като му казах "Да, вероятно. Ричард Брансън щеше да лети натам", дяволчето реши да ми покаже, че и аз мога да греша. Марсианците отдавна били вкъщи. Веднага донесе познатата опаковка на Walmark и ме накара да му прочета на глас всичко:

MАРСИАНЦИ®ПРОимун ЩИТ е уникална комбинация от бетаглюкани, черен бъз, шипка и витамин С, без оцветители, консерванти и глутен - състав, съобразен със специфичните нужди на децата. Продуктът осигурява продължителна подкрепа на детския имунитет преди, по време на и след рискови периоди. Препоръчва се при деца, които страдат от често повтарящи се респираторни инфекции, както и в случаите, когато детето за първи път навлиза в големи групи с други деца (ясла и детска градина) или тръгва на училище. Продуктът е подходящ през рискови периоди, както и по време на грипна епидемия

Естествено, интересът му беше продиктуван от това, че иска да изпие дневната доза Марсиански сироп. И естествено, сестра му не остана по-назад и също ми натри носа как мога да не знам, че марсианци има и в София, дори в нашата кухня, демонстрирайки ми гладко четене на информацията от другия продукт, който се използва при първи симптоми на настинка.

MАРСИАНЦИ®ПРОимун АКУТ дава бърз и мощен имунен отговор още при първи симптоми на инфекция на горните дихателни пътища - кашлица, хрема, запушен нос, висока температура, дрезгав глас, възпалено гърло. Изцяло естествен имуностимулант за деца с уникален състав от черен бъз (7 000 mg в доза) и маточина, които подпомагат имунитета и подобряват състоянието на дихателните пътища. Цинкът и витамин С допринасят за правилната функция на имунната система. Сред другите активни съставки на продукти са бета-глюканите от дрожди (Saccharomyces cerevisiae) в изключително висока концентрация - 300 mg в едно саше, галактоолигозахаридите и инулинът, които оказват благотворно действие върху имунитета и чревната микрофлора.

Други въпроси?

Изнесете офиса на терасата

Определете си удобен кът за работа в различна стая от другите работещи или децата.

Ясно е, че хоум офисът само по картинките изглежда работи от хамака, защото това не е най-удобното място за работа с лаптоп. Работата от дома изисква да ви е удобно, ако не искате да си причините болки в гърба и врата. Ако се чудите - масата, на която работите трябва да бъде с височина педя под слънчевия сплит, за да се чувствате максимално удобно при работа с компютър. Това разбира се не пречи да си оборудвате едно чудно такова кътче на терасата и да използвате целия наличен витамин D от слънчевите лъчи.

Обявявайте край на работния ден

Както работният ви ден вкъщи трябва да има начало в конкретен час, така и трябва да приключва в точно време. Добре е това да се случва с края на бизнес деня или според обичайния ви ритъм, но не повече - разбира се, ако няма извънредна работа. Всъщност работата от вкъщи крие риска да не забележим, че работим много повече и в края на деня главата ни е странно отнесена. Работата никога няма да свърши, но ако сме концентрирани и я разпределим правилно - ще бъдем ефективни, и ще ни е приятно.

Отидете на вечеря...на терасата

Кой каза, че извънредната ситуация не предполага удоволствие и хубав край на работния ден? Аз например вече посещавам нов ресторант - този на терасата ми. С половинката се редуваме кой да е готвач. Покривка, свещи, цветя. Кавалерът ми - готвач ме кани любезно, а аз закъснявам за срещата на терасата с 5 минути, защото "имаше трафик". Понякога обличам рокля и обувки. Децата са сервитьори - така си решиха. Сега не мога да ги спра да ходят с кърпа на ръката, ръкавици (предпазни) и да ми носят менюто на А4 и да питат "Добър вечер, какво да ви предложим в нашия ресторант "Терасата"? Избрахте ли си вече?". През повечето време в менюто няма шампанско и патешко мегре, но най-редовно си хапваме пържени яйца, поднесени триумфално под похлупак. Последният път се оказа, че нашите хартиени пари не вършели работа, когато дойде време за сметката. И децата ми сервитьори искали да им платим в Марсианци.

Материалът съдържа продуктово позициониране.