На днешната дата, преди 37 години пресолонаследникът на британския престол принц Чарлз сключва църковен брак с жената, превърнала се в най-популярната и обичана кралска особа на всички времена - Даяна.

Вижте снимки от сватбата на Даяна и Чарлз >>

ТВ рейтинг

Събитието от 1981 година е проследено пред малкия екран от над 28,4 милиона зрители във Великобритания. Въпреки че през 2011 г. рейтингите се изчисляват по друг начин, все пак официалните данни сочат, че големият син на Даяна принц Уилям и съпругата му Кейт Мидълтън не могат да подобрят този рекорд. Тяхната сватба е гледана от 26 милиона зрители. Денят е петък и е обявен за почивен във Великобритания, така че там всеки може да наблюдава тържествата по телевизията.

БТА

Модерната сватба на Меган и Хари през май тази година учудващо не успя да се доближи до постижението на Уилям и Катрин. Венчавката между американката и малкия син на Чарлз и Даяна бе в събота, но събра 18 милиона британски зрители. Снимки от сватбата на Меган и Хари >>

Снимка: Getty Images

Изненадващо, още една кралска сватба също събира по-голяма аудитория от тази на принц Хари. Чичо му принц Андрю и Сара Фъргюсън си казват "да" през 1986 година пред 19 милиона тв зрители във Великобритания. Все пак няма как да игнорираме умението на скандалната червенокоса Фърги да привлича вниманието на поданиците на Елизабет II.

Eдин от най-ниските рейтинги се пада на Камила и голямата ѝ любов принц Чарлз. Втората сватба на престолонаследника има само 7.4 милиона зрители във Великобритания. Трябва да се отбележи обаче, че тя е излъчена само по един канал в страната.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Разходи

Най-популярната сватба в света - тази на Даяна и Чарлз, е и най-скъпата в кралския двор. Тя струва впечатляващите 110 милиона долара.

В сравнение със сватбата на родителите му, венчавката на Уилям и Кейт е направо скромна. За нея са дадени 34 милиона долара.

Тазгодишната сватба на Хари с Меган струва 45 милиона долара. Кралското семейство плаща за празника, но основната сума, покриваща мерките за сигурност около събитието, е за сметка на данъкоплатците.

Getty Images/Guliver Photos

Роклите

Хецогиня Катрин дава за хитовата си рокля Alexander McQueen 400 000 долара.

Меган Маркъл не издава сумата, която е платена за нейния сватбен тоалет висша мода от Givenchy. Смята се, че той е струвал повече от този на етърва ѝ - а именно 510 000 долара.

Внушителната рокля на свекърва им струва скромните 115 000 долара, въпреки че шлейфът ѝ е дълъг цели 7,5 метра.

БТА