Ривър Финикс - големият брат на Хоакин Финикс, си отиде преди 27 години, но той сякаш никога не "изтече" напълно от този свят, защото до ден днешен за него си спомня Холивуд и най-вече брат му Хоакин, който кръсти новородения си син Ривър.

Ривър Финикс е изключително харизматичен и удивително талантлив. Смъртта му, когато е едва на 23 години, шокира света и оставя огромен отпечатък върху брат му Хоакин, сестра му Рейн и приятелката му Саманта Матис, които са с него в ужасната нощ на 31 октомври 1993 г., както и върху всички негови приятели в киното. Трагедията с Ривър се случва само няколко дни, след като Хоакин е навършил 19 години.

Едва преди две години приятелката на Ривър - Саманта Матис, се решава да разрови спомените и да разкаже неразказаната история за Ривър Финкис пред The Guardian.

В нощта на 31 октомври 1993 г. Ривър Финикс, актрисата Саманта Матис - негова приятелка, брат му Лийф (по онова време това е името на Хоакин Финкис) и сестра му Рейн влизат в известния клуб в Лос Анджелис, собственост на Джони Деп - The Viper Room. Саманта мислела, че ще се отбият само за малко, за да оставят Лийф и Рейн, но когато влизат, Ривър ѝ казва, че иска да свири на сцената с група свои приятели. Освен великолепен актьор, Ривър е и много добър музикант. Той има и своя рок група Aleka's Attic.

"Знаех, че нещо не е наред през онази нощ, спомня си Саманта, нещо, което не разбирах. Не съм видяла никой да взима наркотици, но той беше превъзбуден и това ме накара да се съмнявам."

Въпреки опасенията си, Саманта се съгласява да останат. 45 минути по-късно Ривър е мъртъв.

Днес се навършват 27 години от тази нощ - нощта, в която един от най-грижовните и талантливи актьори в Холивуд си отива завинаги. Парадоксално е, че Ривър Финикс винаги е ненавиждал известността, искал е да я използва само, за да говори публично за каузите, в които вярва - вегетарианството и опазването на околната среда и гласът му да бъде чут от повече хора. А точно той умира по най-изтъркания и холивудски начин - от свръхдоза.

Embed from Getty Images

Ривър е изключително запален защитник на веганството. Веднъж излиза от ресторант със сълзи на очите, когато тогавашната му приятелка - актрисата и активист Марта Плимптън си поръчва морски дарове. Той никога не се подава на блясъка на славата, дори когато е номиниран за "Оскар" през 1989 г. за ролята си в "Running On Empty". Тогава един журналист му казва "Лесно е да те оплете Холивуд, нали?", а Ривър отвръща "Не, не и мен!".

Стопкадър: YouTube

Наистина, докато расте, Ривър всъщност изобщо не иска да бъде известен, както казва и героят му във филма "Stand By Me" - "Искам да отида някъде, където никой не ме познава". Майка му Арлин споделя, че синът ѝ така и не свикнал със славата, макар че се стараел. В него имало много самота и отчуждение.

Embed from Getty Images

Като звезда, която умира много рано, Ривър е свързван не само с младостта, която е покосена, но и с изгубения невероятен талант. Всяка друга млада звезда от онова време и до наши дни, от Леонардо ди Каприо до Тимъти Шаламе, е сравнявана с Ривър Финикс.

Стопкадър: YouTube

Режисьорите, работили с него, са категорични, че талантът му е бил огромен. Когато отивал на прослушване, Ривър просто владеел всичко. Той можел да свири на музикални инструменти, бил умен и находчив, можел да направи на практика какво ли не едва на 15-годишна възраст.

Embed from Getty Images

Но има нещо за децата актьори, което никак не е приятно. Тази индустрия сякаш ги изкривява и поглъща. Още повече, когато произлизат от разклатени и нестабилни семейства. Режисьорите разбират, че Ривър играе най-добре ролите на момчета, които идват от семейства със сложни взаимоотношения.

Embed from Getty Images

Ривър и Хоакин Финикс около 1985 г.

Режисьорът на "Stand By Me" Роб Райнър споделя:

"Майка му винаги беше там с него, както и брат му и сестрите му, но баща му не. Знаех, че баща му има проблеми с алкохола, имаше нещо гнило там..."

Със сигурност се знае, че през 80-те години на миналия век Ривър е имал доста ексцентрично детство. Родителите му Джон и Арлин били странстващи хипита и Ривър бил едва 3-годишен, когато семейството му се присъединило към сектата "Children of God". Култът, освен всички други свои особености, проповядвал и тезата за секса без ограничения. Семейството се местело от Венецуела в Мексико, а после в Пуерто Рико, за да разпространява вярванията на сектата, а Ривър бил изпращан като дете да събира пари за храна. По-късно в свое интервю Ривър споделя, че бил сексуално малтретиран, когато е бил на 4 години.

Ривър Финикс с брат си Хоакин и сестрите си в сектата Children Of God

Стопкадър: YouTube

Самият той почти никога не говорел за сектата, но казвал на майка си "Те са ужасни! Съсипват живота на хората!"

Цялото семейство на актьора било много дълбоко въвлечено в сектата, но след време се оттеглило от нея и се завърнало в САЩ. Ривър всъщност никога не е ходил на училище. Вместо това, когато бил на 8, майка му се свързала с кастинг директора в Paramount и уредила синът ѝ да започне работа там. Същото се случило с брат му Хоакин и сестрите му Либърти, Рейн и Самър.

Embed from Getty Images

Семейството им е сплотено, но бащата Джон е доста сложна личност. Всъщност на снимки от 80-те Джон изглежда точно като Хоакин Финикс. Тогава обаче Ривър вижда баща си повече като свой брат и дори се заема със задачата да издържа семейството, тъй като баща му има проблеми с алкохола и не може да осигури жена си и децата си.

Embed from Getty Images

Цялото семейство на Ривър Финикс

Приятелката му Саманта Матис си спомня как Ривър ѝ споделил, че трябва да намери начин да изкарва повече пари, за да може най-малката му сестра да отиде в колеж.

Ривър и Саманта се срещат, когато и двамата са 19-годишни. Тогава актьорът я моли за една цигара и още в този момент тя осъзнава, че ще бъдат заедно, колкото и странно да звучи това на пръв поглед. Три години по-късно наистина се случва, когато двамата снимат "The Thing Called Love".

Ривър Финикс и Саманта Матис

Стопкадър: YouTube

Намират много общи неща помежду си. Саманта е отгледана само от майка си и играе още от дете.

"Произлизахме от различни семейства, но и двамата открихме в другия счупените парчета. Намерихме се", казва Саманта.

В лицето на своите по-големи приятели пък Ривър сякаш намира липсващата фигура на бащата. Сред тях са Дърмът Мълроуни, Дан Акройд, Майкъл Стайп (вокалистът на R.E.M.). Тези мъже до голяма степен му помагат да стои настрана от наркотиците.

Майката на Ривър се мести във Флорида с децата си и сякаш там е по-лесно да ги опази от лошите страни на живота в LA. Но и тогава Ривър продължава да играе ролята си на закрилник и спасител и се опитва да помогне на свои приятели да се отърват от наркотиците. Но в момента, когато той се нуждаел най-много от помощ, според Саманта, никой не направил същото за него, дори напротив.

Стопкадър: YouTube

Според книгата "Running with Monsters" на приятеля на Ривър Боб Форест, която излиза през 2003 г., Ривър прекарва последните дни преди смъртта си от наркотици с китариста на Red Hot Chili Peppers Джон Фрушанте, а това било свързано с много дрога и никакъв сън.

През нощта на 30 срещу 31 октомври 1993 г., когато Саманта и Ривър отиват във Viper Room, Саманта е сигурна, че Ривър е употребил наркотици. Но също така е сигурна, че дрогата, която го е убила, е взел преди да влезе в клуба.

Съществуват и твърдения, че именно Джон Фрушанте е дал смъртоносната доза дрога на Ривър, но това никога не бива доказано.

Спомените на Саманта от онази нощ са как тя отива до тоалетната за малко, а когато излиза, вижда, че между Ривър и друг мъж е избухнал спор и двамата са изритани навън от охраната на заведението. Когато и тя излиза, вижда Ривър да пада и да се гърчи на улицата зад бара. В този момент нямало никой, който да може да ѝ помогне.

Embed from Getty Images

Клуб Viper Room

Саманта се развикала на непознатия мъж "Какво му направи?!", а той ѝ отвърнал "Престани! Разваляш му кефа!".

Тогава Саманта се опитала да влезе в клуба, за да потърси помощ, но страничната врата била заключена. Влязла през главния вход и извикала Хоакин и Рейн.

Именно Хоакин е този, който се обажда на 911, а записът с гласа на актьора, който плачейки моли "Елате бързо, моля ви, той умира, моля ви", почти веднага изтича в новините. Сърцето на Ривър спира преди появата на парамедиците и с пристигането му в болницата обявяват часа на смъртта му. Причината е свръхдоза кокаин и хероин.

След смъртта на Ривър Финикс всички го описват като талантливо и красиво момче. Саманта си го спомня като чувствителен и обсесивен.

А Хоакин Финикс, който през тази година получи първия си "Оскар" за ролята си във филма "Жокера", цитира именно скъпия си покоен брат по време на церемонията, казвайки нещо, което Ривър някога е написал:

"Тичай с любов към спасението и мирът ще настъпи".

Хоакин Финикс получава "Оскар" за главна мъжка роля в "Жокера" 2020

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Няколко месеца по-късно Хоакин и неговата половинка Руни Мара станаха родители за първи път. Новината съобщи режисьорът Виктор Косаковски в края на месец септември. Родителите не са споделили кога точно се е родил синът им. Но няма да се учудим, ако е било още по-близо до рождената дата на големия брат на Хоакин, която е 23 август. Знае се само, че двамата имат красиво момче, което нарекоха Ривър.

Ривър Финикс отново е тук...

Embed from Getty Images