Възможно ли е една жена да притежава всичко, което пожелае? В случай че нейното име е Ванеса Уилямс, която днес посреща своя 60-и рожден ден, то тогава отговорът със сигурност е "Да". И въпреки това, дори самата тя навярно би потвърдила, че мечтите са скъпо удоволствие, чиято висока цена трябва да бъде добре обмислена, преди да бъде заплатена. Нейният живот е доказателство за това, че копнежите взимат от човек точно толкова, колкото и му дават. Нещо повече, красавицата от малкия и големия екран разказа своята история в мемоарите си "Нямаш представа", на чиито страници описа горчивия си опит със славата, разкривайки предизвикателствата и несправедливостите, с които ѝ се е наложило да се сблъска през годините, прекарани под ярките светлини на прожекторите.

Разказът ѝ започва на Източното крайбрежие на Съединените американски щати, където тя се ражда в семейството на учителската двойка Хелън и Милтън Уилямс, запознали се още като студенти по музика в щатския колеж "Fredonia". Появата ѝ на бял свят е в Бронкс на 18 март 1963 г., а раждането ѝ е обявено така: "Ето я: Мис Америка".

Тя се е подлагала на ДНК тест, който е доказал голям микс от гени: 23% от Гана, 17% от Британските острови, 15% от Камерун, 12% от Финландия, 11 от Южна Европа, 7% от Того, 6% от Бенин, 5% от Сенегал и 4% от Португалия.

Двамата с по-малкия ѝ брат Крис, който по-късно също ще стане актьор, израстват в предградие на Ню Йорк. Неволите на момичето започват от ранна детска възраст, когато едва на десет години бива сексуално малтретирана от близка приятелка на нейните родители.

"Тя беше на 18, аз на 10. Случи се една вечер, когато тя ми каза: "Ела тук". "Не знаех със сигурност, че е грешно, но предполагах, че е такова, защото не трябваше да казвам на никого", споделя с огорчение звездата за ABC News през 2012 г.

По-късно тя обяснява подробно за инцидента в майсторските класове на Опра Уинфри, казвайки, че заради него впоследствие е взела поредица от грешни решения в личния си живот, довели до забременяването ѝ в гимназията.

"Да ти се случи такова нещо в тази млада възраст, с тялото ти... това събужда твоята сексуалност на възраст, в която не трябва да се пробужда. Мисля, че ако това не се беше случило, нямаше да имам този срам, който винаги ме преследваше. Това ме направи по-безразборна в сексуално отношение".

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Vanessa Williams (@vanessawilliamsofficial)

За аборта, който прави в гимназията, казва, че е ужасно и много тъжно преживяване. Излъгала у дома, че е на репетиция, когато отишла на процедурата. Като католик, признава, че е поискала прошка и вярва, че я е получила.

В крайна сметка Уилямс има четири деца и разказва, че да бъде бременна е "най-плашещото нещо", което се случило в живота ѝ. Тя си дава сметка, че когато направила аборта не е била достатъчно зряла, за да се справи с тежестта на майчинството, нито е можела да се бори с живота като възрастен.

През 1981 г. Ванеса печели стипендия за специалността "Музикален театър" в университета "Сиракюз". Загубва възможността да ползва тези средства и се явява на конкурс за красота. Избрана е за "Мис Ню Йорк" и след това коронясана като "Мис Америка" през есента на 1983 г., събитие, което е решаващо в живота ѝ. Тя е първата афро-американка, спечелила надпреварата.

Налага се след 10 месеца да свали короната и да върне титлата заради нейни голи снимки, когато била на 19 години, публикувани в "Пентхаус". Въпросният брой е доста спорен, защото на централната илюстрация, в средата на списанието, е 16-годишната Трейси Лордс и е било забранено да се притежава и търгува този брой, освен ако не се махнат двете вътрешни страници.

Уилямс споделя пред "People" през 1989 г., че срещнала расистки отпор почти веднага след победата й на "Мис Америка". "Получавах писма, пълни с омраза от бели хора, които мразят черни хора, и писма от чернокожи, които казваха: "Ти не си наистина черна, защото не изглеждаш черна", каза тя, описвайки как дават за пример нейните "зелени очи" и "светла кожа". Имаше смъртни заплахи срещу мен и семейството ми, ФБР работеха по случаите", споделя звездата.

Жертва на лъжа

През юли 1984 г. Уилямс открива, че "Пентхаус" планират да публикуват снимки, които е направила две години по-рано, докато е работила като асистент на известен фотограф. Той я уверил, че кадрите, някои от които представляват два модела, позиращи голи за силуети, никога няма да бъдат публикувани. Две години по-късно, след възхода на Уилямс и славата, споходила я с "Мис Америка" "Пентхаус", плащат на фотографа най-високия хонорар в историята на списанието за снимките и ги публикуват. Уилямс разказа години след това пред ABC News, че служителите на конкурса са й дали 72 часа да подаде оставка, след което щели да отнемат титлата й.

Покрай скандала, но няколко години по-късно Ванеса среща бъдещият си, първи съпруг Рамон Харви, специалист по кризисен пиар, който е нает да върне доброто ѝ име. Между другото през 2016 година от управата на конкурса "Мис Америка" ѝ се извиняват официално.

След историята с титлата и снимките, синеоката знойна хубавица се съсредоточава върху музикална кариера, а после и филмова. Тя играе и в хитови заглавия на Бродуей и има награда "Тони".

С Рамон се женят и имат две дъщери и един син - Мелани, Джилиан, Девин. Бракът просъществува 10 години. Джилиан е верна на музикалните си корени и е певица, част от групата "Lion Babe".

През 1999 година тя се омъжва за Рик Фокс, от когото има дъщеря Саша. През 1999 година тя е и първият тъмнокож състезател на стола в "Стани богат". С Рик са заедно до 2004 година.

През 2015 г. тя се омъжва за Джим Скрип, бизнесмен от Бъфало.

Относно филмовата ѝ кариера, тя е участвала в 11 заглавия, а едни от най-познатите ѝ роли са във филмите "Грозната Бети", "Заличителят" с Арнолд Шварценегер, "Шафт" със Самюел Джаксън, "Танцувай с мен", "Отчаяни съпруги".

"Колкото опит трупаш и ставаш по-мъдър, гледаш на хората такива, каквито са: човешки същества, а не фигури, срещу които трябва да се бориш", казва тя.