Той е един сякаш неостаряващ герой, който днес става на 60 години, но с формата, в която се намира и до днес, може да засрами поне трима мъже на по 20 години.

Той е як, жилав и никога не се предава, като всеки истински екшън герой.

Той е Жан-Клод Ван Дам.

Вижте снимки на актьора >>

Как започна всичко...

Жан-Клод Камий Франсоа Ван Варенберг, известен като Жан-Клод Ван Дам, се ражда в Брюксел на 18 октомври 1960 г. Баща му е Южен Ван Варенберг, а майка му - Елиана Ван Варенберг. На 11 години малкият Жан-Клод започва да учи бойни изкуства, защото баща му забелязва, че синът му е доста слаб физически. И така, Жан-Клод започва с Шотокан-карате, а по-късно учи и кикбокс, Таекуон-до и муай тай. Когато е тийнейджър, печели Европейския шампионат по карате в средна категория, а също така побеждава и втория най-добър каратист в света. На 19 години заминава за Хонг Конг, а две години по-късно отива в Лос Анджелис, където започва да учи английски. Работи какво ли не - разносвач на пица, шофьор на лимузина, охрана в дискотека, като за тази работа го урежда Чък Норис.

Embed from Getty Images

В живота на Жан-Клод Ван Дам има много жени. Още през 1980 г. той се жени за Мария Родригес, а след четири години се развежда. Жени се отново през 1995 г. за Синтия Дердериан, като този път бракът трае само година. През 1987 г. вдига сватба с Гладис Португес, но се развеждат през 1992 г.

Embed from Getty Images

Жан-Клод се жени за Гладис Португес

От нея има две деца - Кристофър и Бианка. Четвъртият му брак е през 1994 г. с Дарси Лапие, с която се развеждат през 1997 г. и имат един син - Никълъс. През 1999 г. Жан-Клод и Гладис Португес се женят за втори път и са заедно и до днес.

Актьорът често обича да казва, че той е "Фред Астер в каратето". Интересен факт от неговата биография е, че именно Жан-Клод Ван Дам е прототипът за създаването на героя от Mortal Combat Джони Кейдж.

Жан-Клод и киното...

Пак благодарение на Чък Норис Ван Дам получава малка роля в "Missing in Action" през 1984 г., а същата година се снима в нискобюджетния "No Retreat, No Surrender". И двете роли не водят до нищо и Ван Дам чака две години. През 1988 г. се снима в "Кървав спорт". Филмът е с много малък бюджет - милион и половина долара. След като актьорът дълго време убеждава продуцентите да го пуснат по кината, заглавието има премиера. Резултатът е 30 милиона долара постъпления и нова звезда на хоризонта.

Embed from Getty Images

Известността на Жан-Клод води до все повече роли. До края на 80-те той се снима още в "Black Eagle", "Киборг" и "Kickboxer".

През 1990 г. излизат два филма с негово участие - "Лъвско сърце" и "Смъртна присъда". През 1991 г. излиза хитът "Двоен удар", а година по-късно е премиерата на филма на Роланд Емерих "Универсален войник", където Ван Дам си партнира с Долф Лундгрен. 1993 г. започва с "Нежелано бягство", а през лятото излиза "Трудна мишена". Филмът има големи успехи, а режисьор е Джон Ву. Логично, с всеки следващ филм Жан-Клод Ван Дам става все по-добър, а и феновете му се увеличават. Макар и заглавията да са еднотипни, интересът към актьора не спада. През 1994 г. премиера има другият голям хит с Жан-Клод "Ченге във времето", както и "Уличен боец". "Sudden Death" излиза през 1995 г.

Касовите неуспехи на белгийския актьор идват в средата на 90-те. Началото е дадено с "The Quest" с Роджър Мур, който Жан-Клод сам режисира, следван от "Максимален риск" и "Двойна комбина", където участват още Денис Родман и Мики Рурк. Постъпленията от трите филма заедно са по-малко от 50 милиона долара, а бюджетите им са близо 80 милиона долара.

Embed from Getty Images

В края на 90-те Жан-Клод Ван Дам снима още "Knock Off", "Легионерът", "Универсален войник: Завръщането" и "Inferno". Въпреки че актьорът се старае да зарадва феновете си, филмите му така и не успяват да постигнат особени успехи. Това се запазва и при първите филми през новото хилядолетие - "Replicant", "The Order" и "Извън релси". През 2003 г. излиза "Ад", който е сниман в България. Този филм има по-голям успех от предишните, но след него положението отново е лошо. През 2004 г. излиза "Wake of Death", а две години по късно Ван Дам се снима в турския "Sinav". По-късно се снима в "Until Death" (2007), "JCVD" (2008) - филм за живота на актьора, "Universal Soldier: Regeneration" (2009) и вторият режисьорски филм на Ван Дам - "The Eagle Path". Най-новите известни филми с негово участие са "Welcome to the Jungle" (2013), "The Expendables 2" (2012), "Universal Soldier: Day of Reckoning" и "Six Bullets" (2012).

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Интересни факти...

Като дете е тренирал балет в продължение на 5 години и е бил наистина запален по това изкуство.

Работил е като охранител в бар, собственост на Чък Норис.

Някъде през далечната 1997 г. Жан-Клод предизвикал на бой Стивън Сегал по време на парти в къщата на Силвестър Сталоун. Причината била, че Ван Дам се ядосал на Сегал, който твърдял, че може да го набие. Тогава Жан-Клод го призовал да излезе на вън, сещате се, за да "се разберат като мъже", но Сегал отказал.

В света има две статуи на Ван Дам - едната е в Брюксел, Белгия, а другата в Азербайджан.