Когато за първи път видях бълха в пухкавата козина на прекрасната ми 13-годишна Рая, не се впечатлих особено. Обаче не знаех какви последствия може да има от ухапванията на тези дребни, но многобройни подскачащи нашественици.

Оказа се, че освен ужасния сърбеж, който ухапването им причинява, бълхите пренасят изключително опасни болести, които може да достигнат до стопанина чрез домашния му любимец - независимо дали е куче или котка.

И тъй като пролетта е особено примамлива за дълги разходки навън, е добре да се вземат превантивни мерки срещу подскачащата, хапеща и хранеща се с кръвта на приемника си напаст.

Какво трябва да знаем

Кучетата и котките могат да бъдат подложени на атаки от бълхи през цялата година, но най-много пред пролетно-летния сезон и ранната есен, когато неприятните паразити са особено активни.

Бълхата е безкрил кръвосмучещ паразит, с малки размери, странично сплеснато тяло, две очи и добре развити за скачане крака. Съществуват над 2300 вида от тези паразити, но най-широко разпространени са кучешката, котешката и човешката. И тъй като бълхата е способна с един скок да преодолее разстояние 200 пъти по-голямо от дължината на тялото им, те лесно се впиват в кожата на кучето или котката, скрити от козината му.

Веднъж попаднали там, кръвосмучещите агресори много бързо се разможават. Само една женска може да снесе от 400 до 2000 яйца, от които ще се излюпят ларви. 

Освен това бълхата пренася опасни болести и инфекции, като туларемия, вирусен хепатит, бартонела, миши тиф, ендемичен тиф, уртикарии, риксетсиоза, трипанозома, херпетозома, бактериози, тежки патогени и болестни реакции на кожата.

Секретът, изпускан от бълхата е антикоагулант, предизвикващ опасни алергични реакции. Може да се развие и дерматит. Домашните любимци не рядко поглъщат бълхи, дъвчейки ухапаното място, което пък носи риск от развиването на тения. Попаднали в топлокръвен приемник, тези тении се развиват и причиняват опасни поражения на жертвата. Тенията често се прехвърля към стопани, малки деца и възрастни.

Как да разберем, че домашният любимец има бълхи

Нападнатите от бълхи куче и котка стават неспокойни. Това е първият признак, който трябва да ви усъмни, че в козината им живее натрапник. Те се чешат по-често, козината им може да започне да пада, а по кожата да се образуват рани. Бълхите предпочитат местата с по-нежна и тънка кожа - шията, междучелюстните гънки и корема.

Ако вече се открили малките черни паразити да подскачат по кожата на домашния ви любимец, трябва незабавно да вземете мерки.

Как да унищожим бълхите

Можете да изберете между три вида препарати - таблетки, противопаразитна каишка или пипети.

Таблетките се дават през устата, като инсектицидът навлиза в кръвообращението и убива бълхите. За да бъдат изложени на въздействието на активната субстанция, паразитите трябва да се захванат върху гостоприемника и да започнат да се хранят.

Противопаразитната каишка Foresto е иновативна каишка срещу бълхи, за която е разработена специална нова комбинация от материали, които позволяват постепенното освобождаване на активните съставки, осигурявайки защита за период до 8 месеца. Затова и най-добре е каишката да бъде ползвана превантивно, така ще защитите своя домашен любимец от нашествието на бълхите.

Пипетата Аdvantix пък може да се използва и при кученца над 7-седмична възраст. Препаратът убива бълхите и техните ларви и предпазва от нова инвазия до 4 седмици след третиране.