Служителите на кубинския Национален зоопарк в Хавана празнуват появата на бял свят на четири бенгалски тигърчета, сред които бебе с редкия бял цвят, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тигърчетата са се родили в средата на март, след като от зоопарка от 20 години правят опити за развъждането на застрашените животни. Техни родители са тигрицата Фиона и партньорът ѝ Гарфийлд.

"Раждането протече нормално. Всичко мина добре. Фиона вече започна да изпълнява ролята си на майка и се справя отлично", казва Анхел Кордеро, специалист по тигрите в зоопарка.

Тигърчетата все още нямат имена и полът им не се съобщава.

Изключително редките бели тигри дължат появата си на естествена генетична мутация на бенгалския тигър.

Снимка: AP/БТА

Хиляди животни от този подвид някога са бродили из горите на Бангладеш, Индия и Непал. Днес броят им е намалял драстично до около 2500 екземпляра. Основна заплаха за оцеляването им са бракониерството, обезлесяването и прекомерният лов.

"Всички раждания в зоологическата градина са важни, но все пак отдаваме по-голямо значение на появата на животни от застрашени видове, защото знаем, че помагаме те да не изчезнат от света", споделя Кордеро, и допълва: "Куба е малка страна с ограничени ресурси, така че сме щастливи да участваме във всичко, което е добро за планетата".

Тигрите като цяло представляват вид, класифициран като "застрашен" от Световния съюз за опазване на природата. Според организацията броят им в наши дни е около 3 800 в сравнение със 100 000 преди век. Белите тигри в света са около 300. Редките животни обитават зоологически градини, основно в САЩ, Германия, Франция и Мексико.

Три от деветте подвида тигри в света са изчезнали миналия век. Много учени смятат, че четвърти подвид - южнокитайският тигър, вече е "функционално изчезнал".