Кучето е любов и възпитание. Такъв е бийгълът Маури за главния редактор на списание „Грация“ – Силвия Канин. Маури не е обикновен бийгъл. Той е „най-популярният непопулярен бийгъл със само 69 последователи“ в Инстаграм! Но те са само отбрани и добри хора, разказва ни Силвия Канин. Срещаме се с нея и Маури в един от любимите ни столични паркове, където заедно с Pedigree ще ви разкажем какво всъщност е да се грижиш за един щур бийгъл повече от 11 години и къде се срещат правилната грижа и любовта.

„Бях на 19 или 20 години, малко след като се бях преместила в София след гимназията. Заживях сама и реших да изпълня голямото си желание да имам куче. Не направих никакво проучване. Не прочетох нищо за породата, което, сега осъзнавам, е по младежки глупаво. Просто си казах:

„О, бийгъл! Страхотно куче!“ и издирих един развъдник“, започва разказа си Силвия.

Силвия Канин и Маури

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за Dir.bg

Маури се оказва повече от страхотен сред всички свои братя и сестри – страхотни кученца, които се радват на Силвия и въртя опашка. Тогава Маури решава да вземе нещата в „своите лапи“ и започва да лае „като луд“, спомня си Силвия.

„Помислих си, че ме е „познал“ и че дава най-доброто от себе си, за да взема точно него. Оказа се, че просто е гръмогласен“, шегува се 11 години по-късно щастливата му собственичка. Цялото име на Маури е Маурисио Идалго и е кръстен на един от персонажите в много забавния испански комедиен сериал „Щурите съседи“.

„Когато Маури дойде с мен у дома, не бях сигурна как да се казва. Исках да си е неговото име. Всяка вечер, когато гледах сериала, той започваше да лудее – скачаше, разхвърляше, лаеше. Като цяло не ме оставяше да си изгледам епизода“, казва Силвия.

Тогава за втори път се доверява на гръмогласната позиция на Маури и взима решението да му даде името на един от персонажите – много симпатичен гей журналист.

„Тогава нищо не знаех за породата бийгъл, но бях обсебена от идеята. Вече не бих направила така, а не бих взела и куче от развъдник. Като цяло всеки собственик на бийгъл веднага разбира, че тази ловна порода е неукротима, но много любвеобилна. Никога не се уморяват, постоянно те влачат из улиците и са винаги гладни. Възхищавам се на хората, които се разхождат с бийгъли съвсем спокойно. С Маури това е невъзможно. Винаги е състезание с възможностите ми“, споделя Силвия Канин.

За нея кучето е не просто безрезервна любов, но и възпитание.

„И двете за мен беше и все още е Маури. Докато се учех да живея сама, трябваше да се уча и да имам график за него – разходки, хранене. Най-важното, на което ме научи Маури е, че нищо материално не е толкова важно. То може да бъде изядено, счупено, разкъсано или покрито в косми. Каквото и да е направил му прощавам, заради големите очи като маслини. Преди се ядосвах повече, вече просто знам кое мога да оставя на масата и кое трябва да вдигна на високо“, поучила се от опита главният редактор на любимото женско списание.

Един от най-важните съвети, които може да даде за грижата е вниманието върху храненето, устната хигиена и козината на домашните любимци. По тях си личи и състоянието им! 

„Общо взето, ако обръщаш внимание на лошия дъх на кучето или състоянието на козината – това означава, че те е грижа и може. При всеки дисонанс – трябва да се предприемат мерки“, категорична е тя. Маури е доста здраво куче, отбелязва Силвия Канин.

„Не е имал много здравословни проблеми, за което се радвам много. Храня го със специална храна с ниско съдържание на протеин, давам му дентални пръчици за зъбите на Pedigree - DentaStix, а козината... Тя е навсякъде...“, споделя главният редактор.

Основният проблем на Маури през годините са били ушите, казва още Силвия.

Силвия Канин и Маури

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за Dir.bg

„Скоро го водихме и на ветеринар офталмолог. Прегледаха очите му, защото се притеснявахме, че има старческо перде и ще ослепее. Попаднахме на чудесен лекар, който ни обясни много подробно всичко. За щастие се оказа, че Маури вижда всичко, всяка трохичка, която пада на пода“, смее се тя.

Всъщност Маури освен алфа мъжкар с голям децибел, се оказва и прохождащ инфлуенсър.

„Доста е популярен в социалните мрежи“, споделя Силвия. Така бийгълът ѝ се оказва абсолютно в тренда на социалните мрежи - напоследък все повече хора правят лични профили на домашните си любимци.

Затова не се учудвайте, ако пишете на Маури и той ви отговори...

„Всичко, свързано с профила на Маури, е направено за забавление. И то защото и аз, и моят приятел, и моите приятели искрено се забавляваме с Маури и неговите пози на спане и смешни физиономии. Аз лично обожавам да гледам животинки онлайн, носят ми приятни емоции, а ми се иска точно това да е есенцията на социалните мрежи и нашето време, прекарано в тях. Нека да има повече животни инфлуенсъри! Те понякога имат повече какво да кажат от хората“, смята Силвия Канин.

Ако Маури стане наистина голяма звезда – тя обещава да го подготви за евентуална корица на списанието!

„Ще бъде къпан, чист и спретнат, за да иде в студиото на фотографа и да вдигне всичко с краката нагоре. Като цяло ще е проблем Маури да е на корица. Той не обича да се снима особено много. Снимките, които направихме с вас бяха истинско предизвикателство, благодаря ви много, че ни снимахте и най-накрая имаме много красиви снимки заедно“, вълнува се Силвия Канин.

За този опасен бийгъл Маури трябва да знаете още – той не може да спи, без да е завит през глава. Дори успява сам да се промуши под всякакви завивки. Отскоро е започнал да се качва на кухненската маса, докато е сам у дома.

Ако го хванете в крачка – ще гледа странно и разсеяно, все едно нищо не се случва.

Кой кого командва?

„Командвам аз, но той не ме слуша“, категорична е Силвия Канин.

Най-трудното в грижата за палавия Маури остава ранната сутрешна разходка и намирането на сили за такава в сняг, дъжд, студ и лед. Но пък всичко се заплаща в най-прекрасните моменти...

„Моменти, в които кученцето ти идва да седне в теб или когато заспите заедно, когато те разсмее с безумните си погледи. Прекрасно е да имаш куче. Хубавите моменти бият всички трудности. Когато Маури слуша – получава и подаръци, типично по кучешки.

„За 10-ия му рожден ден му спретнахме парти с маргарити, които той не близна. Маури не обича алкохол, след като се напи веднъж, когато беше много малък. Разсипах на земята малко ром и той го изблиза. После повръщаше и спеше цял ден. От този момент нататък не понася алкохола и цигарите“, казва Силвия.

Освен че тя е успяла да „превъзпита“ до някаква степен Маури, замият той ѝ преподава най-важните уроци.

Силвия Канин и Маури

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за Dir.bg

„Какво по-хубаво от това да даваш и получаваш любов. Куче, коте, птички, няма значение. Хората, които обичат животните. са много по-приятни хора. Животните възпитават на постоянство и отговорност, дори и на умението да водиш кратки разговори с непознати. Почти при всяка разходка с Маури срещаме човек с друго куче и общуваме. В такива моменти хората ти се виждат по-усмихнати и по-добронамерени. Животните ни учат да се усмихваме повече и на по-малки неща“, споделя Силвия.

Затова не тръгва без Маури почти никъде. Така например ѝ се наложило да пътува с него от София за Бургас.

„С влак. Това беше още първата година на нашия живот заедно. Трябваше да стигна до морето, а нямаше кой да ме закара и се впуснах в приключението с куче в БДЖ. Той плачеше много, напишка влака... Не че си личеше, толкова беше мръсно... Хората обаче му се радваха“, спомня си Силвия.

Ех, Маури, ако бях куче щях да ти кажа...

Двамата със Силвия Канин си говорят всеки ден. Не ви ли е интересно как би звучал този див Маури, ако можеше да говори?

Силвия Канин и Маури

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за Dir.bg

„Не мога да си представя, че той не говори. Осъзнавам, че няма глас, но знам всяко негово движение и към какво води. В моята глава той говори смешно и леко заваля думите. Има едно страхотно интернет меме, което казва:

„Най-голямото ми желание е да мога да си пиша с кучето ми във Instagram“.

Това би било страхотно! Когато човек няма домашен любимец си мисли, че те не говорят. Когато заживее с такъв разбира, че ти надуват главата по цял ден!

 

*Mатериалът е подготвен за Pedigree.