Инфекцията от Covid-19 е обичайна за домашните котки и кучета, чиито стопани боледуват от нея, сочат резултати от изследване, цитирано от BBC.

Специалисти изследвали проби от 310 домашни любимци от домакинства, където инфекцията била регистрирана при хората.

Шест котки и седем кучета дали положителен резултат при PCR тест, а 54 животни имали положителен резултат на тест за антитела срещу новия коронавирус.

"Ако имате Covid-19, трябва да избягвате контакт с кучето или котката си, точно както ограничавате общуването си и с други хора", каза д-р Елс Брунс от университета на Утрехт.

"Основна тревога буди не толкова здравето на животните, колкото потенциалният риск, че домашните любимци може да се превърнат в резервоар за вируса и да го препредават сред хората", каза тя.

Авторите на изследването посочват, че досега не е документирано предаване на заразата от домашен любимец на човек, но това би било трудно за установяване, докато вирусът се разпространява лесно между хората. Повечето заразени четириноги прекарват инфекцията без симптоми или проявяват съвсем леки признаци на заболяването.

Снимка: iStock by Getty Images

Друго изследване, проведено под ръководството на университета в Гуелф, Онтарио, Канада, установи, че котките, които спят в леглото на стопаните си, са изложени на голям риск от заразяване с новия коронавирус.

48 котки и 54 кучета от 77 домакинства били изследвани за антитела, а стопаните им дали информация за контактите си с домашните любимци, предава БТА. Около 67 на сто от котките и 43 на сто от кучетата дали положителни резултати от тестовете в сравнение с 9 на сто от кучетата и котките от приют за животни и 3 на сто от бездомните котки в района.

Една четвърт от питомците са проявили симптоми на инфекцията - от загуба на апетит до затруднено дишане.

Проф. Джеймс Ууд, който ръководи катедрата по ветеринарна медицина в университета в Кембридж каза, че резултатите от двете проучвания допълват предишни доказателства, според които значителна част от домашните любимци може да се заразят с новия коронавирус от стопаните си.

"Проучването от Нидерландия показва, че около 20 на сто от изложените на вируса любимци може да бъдат заразени и че те прекарват инфекцията точно както се случва с повечето хора", каза той.

Снимка: iStock by Getty Images