Резултатите от две мащабни проучвания в САЩ показват, че ограниченията заради пандемията сближават все повече хората с домашните им любимци, които помагат за преодоляване на депресията и тревожността по време на карантина, съобщи МедикълЕкспрес, като цитира Джен Кърин-Маккалък от университета на щата Колорадо.

Самата тя наблюдава в работата си като специалист по палиативни грижи в онкологията благоприятния ефект на връзката между хората и животните по време на терапевтичната работа с помощта на животни.

Повече от 5000 стопани на домашни котки и кучета споделят, че освен че допринасят да се чувстват по-добре, техните домашни любимци им помагат да подържат обичайния дневен режим и така по-лесно да се справят с несигурността и да открият смисъл в живота си. Изследванията са проведени от учени от университета на Колорадо, университета на щата Вашингтон, университета на Сан Франциско и университета Пало Алто, пише БТА.

"Искахме да установим как ще се отрази на връзката ни с домашния любимец това, че сме заедно денонощно", каза проф.Филис Ердман от университета на щата Вашингтон.

Изследванията са проведени през април и повечето от участниците са жени, които живеят в градове с наложена карантина заради пандемията от новия коронавирус.

"Резултатите от изследването ни, особено за положителното влияние на домашните любимци върху чувството на самота и изолация, са изключително важни, защото във времето на социалното дистанциране човешкият контакт и подкрепа са значително ограничени", каза Лори Коган, преподавател в колежа по ветеринарна медицина и биомедицина на университета на Колорадо.

Над 70 на сто от стопаните на кучета, участвали в проучването, споделят, че прекарват много повече време с домашните си любимци заради пандемията, а 42,5 на сто казват, че разхождат кучетата си по-често. Над 60 на сто от стопаните на домашни котки казват, че прекарват повече време с котките си по време на карантината.

Второто изследване е фокусирано върху това как домашните любимци влияят на човешките чувства и как се грижим за животните по време на пандемията.

70 на сто от стопаните на кучета съобщили, че домашните любимци им помагат да намалят усещането за самота и изолация. Повече от половината казват, че кучетата са им помогнали да преодолеят депресия и чувство на тревожност и да намерят смисъл в живота. При стопаните на котки над 60 на сто казват, че животните са им помогнали да потушават пристъпите на страх и депресия и повече от половината - че домашните любимци са им дали усещане за цел и смисъл при самоизолацията.