Две малки ягуарчета, едни от най-застрашените животни в Никарагуа, бяха спасени от трафиканти благодарение на социалните мрежи, които биха тревога сред потребителите, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Бракониерите, сдобили се с тримесечния мъжки и женски екземпляр, възнамерявали да ги продадат. Преди това те убили майката в автономния регион източно от бреговете на Каранбес. Малките били предназначени за чуждестранен китайски купувач.

Но снимка с двете малки ягуарчета, затворени в клетка, и пусната в социалните мрежи осуети, плановете на бракониерите.

Тогава в операцията по спасяването на животинките се включил директорът на зоологическата градина в никарагуанската столица Едуардо Скаса. Той се свързал с трафикантите и се подчинил на условието им, да не ги издава на властите. След пътешествие със самолет, автомобил и лодка, г-н Скаса успял да стигне до отдалечената местност и да прибере малките. Те били много отслабнали, защото ги хранели с кравешка кожа. Ягуарчетата благополучно бяха предадени на грижите на зоопарка в Манагуа. По думите на неговия директор ягуарите, редом с тапирите, са най-застрашените животни в страната.

Скийншот: RTL Today

На воля споменатите хищници живеят до 10-годишна възраст, а в плен - до 25 години.