Червена панда, прекарала два дни на свобода след бягството си от австралийски зоопарк, е заловена в неделя, след като е забелязана да виси на смокиново дърво в близкия парк.

Наречена Рави, 7-годишната мъжка панда пристига в зоологическата градина в Аделейд миналата седмица, след като е докарана от друг зоопарк с надеждата да се чифтоса с женска на име Мишри. До петък Рави обаче успява да "офейка".

Директорът на зоологическата градина в Аделейд Фил Ейнсли разказва, че гледачите са прекарали неделния ден в опити да примамят Рави да слезе от смокинята с някои от любимите му храни, включително бамбук и сладка царевица, но без успех.

В крайна сметка те са използвали упойващи стрелички.

Снимка: АР/БТА

"Използвахме няколко различни устройства със стрелички. Накрая го уцелихме, след което трябваше да изчакаме около 15 минути, за да подейства упойващото вещество", каза Ейнсли.

Упоената панда е паднала в одеалата на гледачите, които са чакали под дървото.

"Рави се справя много добре. Настанен е в болница за животни, където ще прекара следващите два или три дни. Искаме просто да се уверим, че е здрав и се е възстановил от приключението", допълва той.

Снимка: АР/БТА

Мъжът обяснява, че са открили бягството на Рави в петък сутринта. Първоначално гледачите са насочили вниманието си към зоологическата градина, смятайки, че косматият беглец ще бъде на някое от големите дървета на територията ѝ, предава БТС. Едва в неделя сутринта Рави е бил забелязан на смокинята в близкия ботанически парк.

Фил Ейнсли отбелязва още, че ще прегледат записите от камерите за видеонаблюдение в зоопарка, за да разберат как Рави е избягал.