Само човек, който не е имал никога куче, не знае какъв сърцераздирателен поглед отправя то, когато стопанинът му седне на масата. И резултатът в 99,9 процента от случаите е един и същ - умоляващите очи на домашния любимец заличават всички остатъци на здрав разум у стопанина, който с готовност споделя храната си, считайки го за проява на любов.

Да, ама не. За съжаление това по-скоро е проява на безотговорност към любимото ви четирикрако същество, защото всяка хапка от вашата чиния нанася щети върху неговото здраве. А нима любовта е да вредиш?

Много хора считат, че щом те се хранят с нещо, то е достатъчно добро и за домашния му любимец. Те обаче не отчитат факта, че човешката храна съдържа много повече сол, захар, мазнина, подправки и консерванти, отколкото храносмилателната система и като цяло организмът на кучето може да понесе.

Не забравяйте! Вашето куче не е прасе!

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Кучетата имат различни хранителни потребности от тези на хората и това, което е добро за нас, може да причини сериозни стомашни разстройства при тях, както и отключването на алергии.

Много от продуктите, които използваме за нашите ястия, като орехи, лук, чесън, гъби, спанак и домати, дори могат да бъдат отровни за домашния ви любимец.

Много хора редовно готвят с лук и чесън, но за кучетата тези основни съставки са токсични. Независимо дали чесънът и лукът са обработени или сурови, ако вашето куче приеме от тях, те могат да увредят червените кръвни клетки, което по-късно да доведе до анемия.

Солената храна пък нарушава водния баланс в кучешкия организъм и при редовна прекомерна употреба на сол може дори да причините смъртта на домашния си любимец. Затова преди да подадете парчето салам или луканка на кучето си, трябва да знаете, че в колбасите се съдържа сол, която превишава до 40 пъти необходимата му доза.

Хлябът, който за съжаление е най-честата храна за дворните кучета на село, пък може да доведе до наднормено тегло и затлъстяване на животното. А това е основна причина за отключване на диабет.

Освен всичко друго домашно приготвената храна не може да задоволи всички хранителни нужди на кучето, тъй като вкъщи няма как да се контролира точното количество на хранителните вещества, което попада в дажбата му. А при приготвянето на храната трябва да се вземе под внимание породата, възрастта, начина на живот, индивидуалните предпочитания и здравословното състояние на кучето. И така рискът храната на домашния ви любимец да не е пълноценна и балансирана е много голям, а това може да доведе до хранителни дефицити и заболявания.

Затова, ако наистина обичате своя домашен любимец, не споделяйте храната си, купете му такава, която е разработена специално за него, като така ще сте сигурни, че щастливите мигове заедно ще продължат още дълги години.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

*Рекламна публикация с подкрепата на Royal Canin!