Д-р Мила Бобадова е ветеринарен лекар, управител на клиника "Добро хрумване". Обявена е за Човек на 2011 г. и получава награда от публиката в ежегодната церемония, организирана от Български хелзинкски комитет.  Активна е и като блогър във виртуалното пространство, където е позната под името Козата Ани. Горд стопанин е на 3 броя осиновени котки.


Д-р Бобадова е един от котешките стопани, с които ви срещаме на страниците на нашата зоо рубрика "Дай лапа". Предишният наш четирикрак гост бе Котаракът Румен.Наши партньори в инициативата са противопаразитните каишки FORESTO и тяхната серия, разработени специално за котки.


За създаването на каишките е използвана специална нова комбинация от материали, които позволяват постепенното освобождаване на активните съставки, осигурявайки по този начин на Вашия любимец защита срещу бълхи и кърлежи за период до 8 месеца.
FORESTO осигурява отлична защита за Вашето куче или котка, не само защото елиминира бълхите и кърлежите, но и защото има репелентен ефект срещу кърлежите и ги отблъсква преди да започнат да се хранят, като по този начин предотвратява пренасянето на векторните заболявания, на които паразитите са приносители.


В момента, със затоплянето на времето, по поляните се появиха много "врагове" на домашните любимци. Какво трябва да правим, за да ги предпазим. Ето съветите на д-р Бобадова, които тя сподели пред Dir.bg.

- Д-р Бобадова, трябва ли човек да обича много, ама наистина много животните, за да ги лекува?
- Дори не мога да си представя да работиш това без да изпитваш силна обич към животните. Това е професия, която те поглъща изцяло. Ако липсва любовта, то тогава е абсолютно невъзможно да я работиш добре.

- Колко животни отглеждате в момента у дома?
- Три котки. Добре, че имам мъж, който да ме спира да увелича броя. Измислил е уравнението "+ 1 животно = - 1 мъж". Опитвам се да го спазвам, защото е много разумно, но понякога се пробвам да прескоча.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

- Нека да поговорим за сериозните заплахи за котешкото здраве. Какво трябва да прави всеки стопанин, за да има здрава котка?
- За мен първо и основно правило е човек да избере лекар за котката. Да проучи, да се запознае дори с лекаря си предварително. Защото това е трайна, дълга връзка и трябва да е изградена върху доверие и дори капка симпатия. Много важно е храненето. Има много варианти - комерсиални храни (гранули, консерви), домашно готвена храна, BARF. Този избор също трябва да е информиран и човек да го съобрази с битието си, с вярванията си, но и с много информация и подготовка. Подбирайте добре изворите на информация. Много глупости се пишат онлайн, но има достатъчно добра литература и реномирани източници, които да ни помогнат дори за това решение. Важно е котката да бъде и ваксинирана, и обезпаразитявана редовно. Тук повечето стопани казват: "Ама тя не излиза, защо?". Така е, не излиза. Но ние излизаме и с краката и обувките си носим какво ли не, а вън има голяма популация котки, които са резервоар за заболявания и паразитози. Ще се изненадате колко котки с алергичен дерматит, предизвикан от бълхи, приемам целогодишно в клиниките ни. Като, повярвайте ми, алергичният дерматит е най-малкият проблем, който може да докарат едни бълхи на котката ви.
Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

- Какво е нужно, за да пригодим дома си за "мъркащите тигри", както ги наричаме. Има ли играчки, които се харесват на всички котки? Кои са опасностите, които дебнат писаните вкъщи?
- Освен задължителните тоалетна и панички, котките със сигурност искат подготовка на дома. От една страна заради тях, от друга заради нас. Много важно е да обезопасим тераси и прозорци. Вече има много начини да предпазим котките от травми, защото са паднали от прозорец или балкон. Във Фейсбук страницата на клиниката ни дори сме създали албум със снимки, които ни пращат нашите приятели и клиенти и всеки може да види много идеи. Там е и моята тераса. Ужасно ми е тъжно, когато чуя някой стопанин на котка да подценява обезопасяването. Чувам понякога: "На един приятел котката падна от седми етаж и нищо й няма". Със сигурност е така. Но ние, като лекари, почти ежедневно се срещаме с котки в ужасяващо състояние от падания от прозорец или тераса. Чувам и друго: "... ами те се пазят". Ами... Не, не се пазят. Виждат първия гълъб и следва полет. На пазара вече има и предпазни решетки за прозорци, които само се открехват отгоре. Те също са опасност, защото любопитството на котката е пословично и освен падането, опасност в случая е и заклещване, което понякога води до тромбоза на коремна аорта - изключително болезнено и смъртоносно състояние. За играчките мога да говоря много, защото самата аз съм жертва на паразитни покупки за котките ми. Купувала съм скандално скъпи джаджи. И в крайна сметка котките ми винаги оценяват най-много кашончето, в което е била опакована играчката. Най-успешните играчки са "въдичките". Котките ги обожават, а и изразходват енергия. Много популярни бяха години наред лазерчетата, но много специалисти по поведенчески проблеми при котките съветват да не ги ползваме, защото котката е хищник и иска да има жертва, нещо което да хване, да захапе и дори свързват лазерчетата с някои състояния на безпокойство. Затова въдичката е по-добър вариант. Играта с въдичка ще помогне и в изграждането на връзка между вас и котката ви. Ако купувате катерушки - взимайте високи, за да може котката да се катери. Те обичат да наблюдават света от високо, това им дава увереност. И разбира се - драскалките. Вкарайте ги в дома преди да влезе котката, за да я разпознае като обект за острене на нокти, вместо дивана ви.
Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

- Има ли разлика в грижата за котките у дома през топлите и през предстоящите горещи летни дни?
- Котките обичат топлината. Но не и, разбира се, ултрависоките температури. Няма нужда от климатици, просто засенчете прозорците.

И постоянен достъп до прясна вода.

- Какво бихте посъветвали хората, които искат да се сдобият с котка? Кои породи са по-подходящи за живот в града? Верен ли е митът, че безпородните животни спасени от улицата са по-здрави?
- Хм... Не, не е мит това за бездомните, но най-важното е изборът да е информиран. Ако държите на порода, изберете лицензиран развъдник.

Всичко останало е лъжи и измама.

Поискайте лиценз, преровете интернет за отзиви от развъдника. Не пазарувайте от пазари, борси, зоомагазини или онлайн... Това са животни, за които никой не може да ви гарантира, че, когато пораснат, ще изглеждат като породата, за която са ви продадени. Не може, когато пазаруваме хладилник, да преравяме интернет в дълбочина, за да изберем марка и цвят, а да не го правим детайлно, когато избираме порода котка и продавач.

Това е ужасно неразумно.

Ако породата не ви е важна, си вземете коте от улицата. Всички мои котки са от улицата. И никога не съм съжалявала, дори за секунда. Никой няма като моите котки! Можете да ми завиждате, да.

Снимка: Форум Ключ

- Какви са вашите наблюдения - могат ли да съжителстват успешно котка и куче?
- Ооо, никакъв проблем. И това съм го играла. Много е забавно дори.

- Има ли болести, които кучето може да прехвърли на котката и кои са те? Как можем да ги предпазим?
- Основно паразитози.

Задължително е ежемесечно да обезпаразитявате освен кучето и котката си в този случай, защото кучето при разходка много лесно ще донесе някоя гад.

- Д-р Бобадова, в момента, както и всяка година по това време, има бум на кърлежи и бълхи навсякъде. Какво трябва да знаят и какво трябва да направят хората за домашните си любимци в този момент, за да ги предпазят?
- Ужас е.

В момента е пик на кърлежи и бълхи.

Влагата особено предразполага, но и затоплянето на времето. Пролетта е сезон, през който хората се юрват със страшна сила по села и паланки. И това е така, защото цяла зима са седели затворени между четири стени, а и имайки предвид ограниченията в разходките покрай пандемията сега, са особено активни. А общините имат ангажимент само към паркове и градинки в рамките на населеното място. Не минава ден да не вадим кърлежи сега. Ние винаги съветваме стопаните да обезпаразитяват целогодишно, а не само през топлите месеци. Зимата източник, резервоар на паразити, са мазетата на къщи и блокове, гаражите, помещенията с локалното парно. Смятам, че всички са пределно наясно с опасностите за хора и животни, които носят кърлежите, но не са само те. Бълхите пренасят вид тения, а нанесли се у дома ни, бълхите могат да попаднат лесно в устата на член на семейството, особено деца. Бълхите пренасят и един кръвен паразит по котките, който е също доста опасен и предизвиква тежки анемии. Комарите не бива да забравяме също! Златен стандарт за превенция на дирофилариозата, пренасяна от комари, е 12 пъти в годината обезпаразитяване и 1 път в годината контролен тест.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

- Защо е важно хората да предпазят любимците си преди да бъдат ухапани от гадинките, а не след това?
- Ще ви отговоря като човек, който се занимава основно с дерматология във ветеринарната медицина. За мен е изключително важно пациентът ми да не бъде ухапан от паразита, защото алергиите са към слюнката на паразита, а не към присъствието му върху кожата. Едно ухапване може да предизвика изключително тежка реакция при алергичните кучета, а животните с атопичен дерматит често се влошават драматично след ухапване от паразити. Да не говорим, че дори локалното раздразнение може да предизвика силен дискомфорт.

И пак - нека не забравяме комарите.

- Какво значи навременна противопаразитна грижа за животните?
- Значи редовна. Ако обезпаразитявате всеки месец, разликите в климата няма да ви засегнат изобщо. При затопляне, повярвайте ми, последно се сещаме, че кучето или котката не са обезпаразитени. И вече обикновено е късно, защото всъщност бълхите, кърлежите и комарите нямат нужда от жарко слънце, за да свалят балтоните и да ни нападнат. Те се чувстват отлично и в кондиция за хранене и при температури около 15 градуса. Докато на нас ни стане топло, докато закупим препарат, докато го приложим, докато той покрие цялото тяло на кучето или котката, вече имаме поражения.

- Каква е разликата между каишките против паразити и пипетите? Кои са подходящи за котки и кои за кучета?
- Пипетите не можете да ги загубите, не миришат и не висят на врата на животното ви като каишките. Самото приложение на пипетите е лесно, но за сметка на това трябва да ги прилагате всеки месец и да съобразявате приложението с къпането на животното или дали тамън ще го сложите, ще излезете на разходка и върху вас ще се изсипе изведнъж порой, който ще отмие медикамента. От друга страна каишките дават превенция от няколко месеца, което е голямо облекчение и удобство. А вече има водоустойчиви каишки, които освен че можете да ползвате, когато вън вали, може кучето ви да плува с тях, защото не са опасни за водните обитатели. Общо взето изборът според мен е на база лайфстайл или заради здравословни причини (алергии). За котки, особено дворни, важно условие за мен е освен каишката да пази от паразити и да не е опасна. Има много случаи, в които котки се обесват на каишките, катерейки се по дървета и огради. Затова добра противопаразитна каишка за котки освен високо качество на превенцията срещу паразити, трябва и да има механизъм за предпазване на котката от такива инциденти.

"Специален проект на Dir.bg u Foresto"