Китай планира да изпрати нова двойка от вида Голяма панда на зоопарка в Сан Диего, след като почти всички емблематични мечки в САЩ бяха върнати в азиатската страна през последните години, предават АП и БТА.

Така Китай ще поднови дългогодишния си жест на приятелство към САЩ след връщането на пандите, предоставени назаем на американски зоопаркове, след като отношенията между двете страни започнаха да се влошават.

Представители на зоопарка в съобщиха за АП, че ако всички разрешителни и други изисквания бъдат одобрени, две мечки - мъжка и женска, се очаква да пристигнат още в края на лятото. "Много сме развълнувани и обнадеждени", каза Меган Оуен, експерт по поведение на пандите в зоопарка. "Те изразиха огромен ентусиазъм да подновят сътрудничеството за панди, започвайки с нашата зоологическа градина", допълва тя.

През ноември китайският президент Си Цзинпин изрази надежда, че страната му отново ще започне да изпраща панди в САЩ, след като той и Джо Байдън се събраха в Северна Калифорния за първата си среща на четири очи от една година и обещаха да се опитат да намалят напрежението.

Китай обмисля да изпрати двойка, която включва женски потомък на Бай Юн и Гао Гао, двама от бившите обитатели на зоопарка в Сан Диего.

Бай Юн, която е родена в плен в Китай, живееше в зоопарка в Сан Диего повече от 20 години, където роди шест малки. Тя и синът й бяха последните панди в зоологическата градина и се завърнаха в Китай през 2019 г. Гао Гао е роден в естествена среда в Китай. 

Десетилетия на усилия за опазване на големите панди в дивата природа и изучаването им в плен спасиха вида от изчезване, увеличавайки популацията му от по-малко от 1000 до над от 1800 в естествена среда и в плен.

Черно-белите мечки отдавна са символ на приятелството между САЩ и Китай, откакто Пекин подари двойка панди на Националния зоопарк във Вашингтон през 1972 г., преди нормализирането на двустранните отношения. По-късно Китай предостави назаем панди на зоологически градини, за да подпомогне отглеждането на малки и да увеличи популацията.

Исканията за връщането на големите панди, известни като "национално съкровище" на Китай, се увеличиха сред местната общественост, след като недоказани твърдения, че американските зоопаркове са се отнасяли зле с бозайниците, заляха китайските социални мрежи.

Опасенията относно бъдещето на т. нар. "панда дипломация" ескалираха миналата година, когато зоопаркове в Мемфис и Вашингтон върнаха своите панди в Китай. В САЩ останаха само четири. Всички те се намират в зоологическата градина в Атланта, като договорът за заемането им изтича по-късно тази година.

Много от споразуменията за заем са за 10 години, като често са удължавани и след това. Миналогодишните преговори за удължаване на споразуменията с американските зоопаркове или за изпращане на повече панди обаче не дадоха резултат. Китайските наблюдатели допуснаха, че Пекин постепенно изтегля своите панди от западните страни заради влошаването на дипломатическите отношения със САЩ и други държави.