Френски учени установиха, че конете по-добре възприемат и се подчиняват на човешката реч, когато им се говори като на бебета, предава Франс прес, цитирана от БТА.

Агенцията цитира проучване на Националния изследователски селскостопански институт и на Френския институт по коневъдство. Според учените конете стават по-съсредоточени и по-добре схващат намеренията на човека, ако той използва по-високи и преекспонирани интонации. По подобен начин родителите говорят на своите бебета. Използвайки подобни похвати при общуването с конете тези животни показват по-добри когнитивни умения.

В хода на експериментите били проведени два теста с участието на 20 коне, на които никога дотогава не било говорено "по бебешки".

При новия начин на общуване етолозите забелязали по-отзивчиви реакции, по-задълбочен контакт с експериментатора, търкането на ноздри в него. При нормален говор не било наблюдавано подобно поведение.

При втория експеримент учените установили, че заповедите за получаване на храна били по-добре изпълнявани, когато са формулирани на "бебешки" език. При предишни изследвания екипите констатираха, че конете са способни да разпознават различни изражения на човешкото лице. Те проявяват по-голяма нервност при човешко лице с ядосан вид и са по-спокойни и релаксирани при контакт с радостни лица.