Разтревожените котки не могат да заместят липсата на стопанина си с дрехи, които миришат на него, дори се плашат от тях, сочи американско проучване, цитирано от списание "New Scientist".

Повечето домашни любимци създават силни връзки със собствениците си и присъствието им ги успокоява. Те обаче не приемат миризмата за техен достоен заместител, обяснява Кристин Витал от колежа "Юнити" в Мейн, която изследва взаимоотношенията между котките и хората.

"Обонянието е важно за котките и е свързано с тяхното социално поведение. В нашето проучване, при което животните получават предмет с миризмата на собственика си, не се наблюдава намаляване на стреса", казва тя. Някои от животните дори се плашат.

Притежателите на котки са съветвани да оставят своя дреха, когато се разделят временно с любимците си - например оставят ги в специализираните хотели.

За да установят дали тази практика е ефективна, Витал и нейните колеги изследват реакцията на 42 котки. От стопаните е поискано заедно с животните да донесат и предмет с тяхната миризма - обувка, чорап, дреха или одеяло.

За целите на изследването четириногите са отведени в непозната стая. Всеки човек сяда на пода в средата в кръг с ширина от два метра, а котката може свободно да обикаля из цялото помещение. След това той излиза, а любимецът му остава сам.

Снимка: iStock by Getty Images

Изследвани са две възможности: собственикът излиза от стаята и оставя само дреха със своята миризма; при втория тест първо е сложено облеклото, а по-късно притежателите се връщат, като животното е останало само за определен период от време.

"Когато хората се върнат в стаята, по-голямата част от котките показват признаци на привързаност, като се галят в тях, а мяукат нервно, когато отсъстват", казва Витал. Независимо от ситуацията животните обикновено не обръщат внимание на оставената дреха с миризмата на собственика си и не стават по-спокойни, отколкото когато са сами.

Тревожността се засилва при 38 % от тях и те мяукат повече, когато дрехата е в стаята, отколкото когато я няма, пише БТА. Много от котките дори не се успокояват особено при връщането на стопанина си, ако първо им е дадена негова дреха като заместител.

Това вероятно се дължи на факта, че котките се нуждаят от по-широко социално взаимодействие със собственика си. "Човешката топлина, докосване и говор също са важни", казва Витал.