Шест лъва, евакуирани от Украйна, са пристигнали в приюти за животни в Испания и Белгия след опасно пътуване с камион, по време на което превозното средство се е натъкнало на руски танкове и е трябвало да избягва бомбардираните зони.

Лъвовете, заедно с шест тигъра, две други големи котки и диво куче, са пристигнали в зоопарк в Полша миналата седмица от приют за животни близо до Киев след двудневно пътуване, заобикаляйки военните зони.

Четири лъва и дивото куче са приютени в Аликанте в източната част на Испания от център, управляван от холандската асоциация за хуманно отношение към животните AAP, се посочва в изявление на организацията.

Преди спасяването им лъвовете са обитавали приют близо до Киев и са понасяли "ужасни" условия на живот. Един от тях, наречен Гиз, е бил затворен в "малка клетка в търговски център".

Снимка: iStock by Getty Images

Друг лъв, Флори, е бил държан като домашен любимец в малък апартамент, където е бил хранен с котешка храна, докато друг, Нила, е спасен, след като е живял затворен в нощен клуб, където е трябвало да "забавлява потребителите".

"Ще бъде предизвикателство да се подобри тяхното крехко здраве, стъпка по стъпка, чрез правилна диета, упражнения и почивка", допълват от асоциацията.

За другите два лъва на име Цар и Джамил са се погрижили центъра Natuurhulpcentrum, разположен в провинция Лимбург в източната част на Белгия, съобщи асоциацията във Фейсбук.

Животните ще останат под карантина в продължение на три месеца.

Другите животни - шест тигъра и две големи котки, засега остават в зоологическата градина в Познан в западната част на Полша.

Камионът, който е изминал почти 1000 километра до полската граница, в даден момент се е озовал срещу руски танкове и е трябвало да заобиколи обстрелвания от руски сили район на Житомир (Западна Украйна), съобщава говорител на зоопарка, предава БТА.

На границата животните са били прехвърлени в полски камион.