Специалисти от Националния център за изследване на приматите към Калифорнийския университет в САЩ установиха, че макаците резус (Macaca mulatta) могат да усещат собствения си сърдечен ритъм, пише сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

Изследването описва процеса на интероцепция при животните, т.е. способността да се усеща вътрешното състояние на тялото. Хората, например, могат да доловят кога сърдечният им ритъм и дишането им се учестяват. Учените смятат, че маймуните също имат способността да усещат сърцебиенето си. За това съобщава БТА.

В рамките на експеримента изследователите са наблюдавали четири макака, докато те гледат към екран, изображението върху който подскача с различна скорост - по-бавно, по-бързо или едновременно със сърдечния им ритъм. Учените са забелязали, че животните гледат много по-дълго образите, които се движат по-бързо или по-бавно от сърдечния им ритъм. Изследователите отбелязват, че обикновено маймуните и човешките деца отделят повече време да разглеждат неща, които им се струват необичайни и неочаквани. Подобни тестове доказват, че маймуните, както и хората, могат да възприемат сърдечния си ритъм и при тях също се наблюдава интероцепция.

Снимка: iStock by Getty Images

Проведеният експеримент може да подобри разбирането ни за функциите на мозъка и собствените ни тела. Способността да усещаме и ясно да познаваме вътрешното си състояние ни позволява да разберем кои проблеми се нуждаят от спешно решение. При животните и човека обаче интероцептивното възприятие може да бъде нарушено. При хората се наблюдава повишена податливост към психични разстройства. Според учените дефицитът на интероцепция е свързан с риск от развитие на болестта на Алцхаймер.

Изследователите смятат, че резултатите са важни за бъдещи психиатрични и невропсихиатрични изследвания.