Кучето Мориц бе спасено и върнато на стопанина си с помощта на инспекторите от столичния "Център за градска мобилност". Домашният любимец се качил сам на автобус по линя 90 и се загубил.

Случката е станала в събота около 9 ч. сутринта, когато е подаден сигнал за куче, което се е качило в автобус по линия 90 - от Бухово в посока към центъра.

Кадър: Нова тв

"Обадих се на фирмата, която обслужва линията, издирихме телефона на водача Тодор Тодоров и с негово съдействие разбрахме къде е слязло кучето - на "Яна", на центъра. Така насочихме собственика да търси кучето", сподели главният диспечер в Центъра за градска мобилност Борислав Атанасов.

За да разберат точно кой автобус да търсят, от Центъра за градска мобилност се ориентират по времето, по което Мориц е забелязан последно на спирката.

За успешната спасителна акция помага и водачът на автобуса. Той си спомня, че в неговия автобус е имало куче. На "Яна" едно момче извикало кучето, при което то слязло с него.

Преди това и други хора са се опитвали да свалят кучето, но то не искало да тръгне с тях.

Предполага се, че е било подплашено, но на момичето се е доверило.

"И преди това сме получавали сигнали за изгубени кучета, но не са били точни сигнали и не сме могли да реагираме адекватно. Безспорно е късмет, че са се намерили!", казва още Борислав Атанасов и споделя, че и за доста други загубени неща негови колеги са подавали сигнали.

Всеки, който търси нещо загубено в автобус, може да се обади в Центъра за градска мобилност за съдействия.