Френският булдог е по петите на лабрадор ретривъра по популярност в САЩ, съобщиха Асошиейтед прес и АФП, цитирани от БТА.

След като се сдоби с шеметна популярност през последния четвърт век, френската порода кучета зае второ място след лабрадор ретривъра, неизменно начело в предпочитанията на американците тридесет години поред, сочат данни на Американския киноложки клуб. Класацията се прави въз основа на броя на чистокръвните кучета, добавени през изминалата година в най-стария киноложки регистър в САЩ.

С набитото си телосложение и сплескани муцуни, кучетата от порода френски булдог имат своя чар според стопаните и привържениците си, но имат и ограничения.

"Това не са кучета, които ще тръгнат с вас на поход, но ако търсите домашен любимец, който ще се сгуши до вас, ще е сладък, ще се адаптира лесно и ще изисква минимални грижи...това е породата за вас", каза говорителката на Американския киноложки клуб Бранди Хънтър.

На трето място в класацията са немските овчарки, следвани от голдън ретривъра, булдог, пудел, бигъл, ротвайлер и немски късокосмест пойнтер. Дакелът влиза в топ 10 на класацията за пръв път от 2013 г.

Лабрадорите миналата година подобриха рекорда за най-дълго определяни като най-предпочитани кучета от американците. Повече от 98 300 любимци от тази порода са вписани в регистъра на клуба миналата година, следвани от 66 500 френски булдога.

Сред другите породи, набиращи популярност, е кане корсо. Преди десетилетие тези кучета бяха на 51-во място по популярност, а в новата класация са в топ 25.