Норвегия забрани две породи кучета, защото чертите, които ги правят толкова симпатични, им причиняват страдания. Това са Английският булдог и Кавалер Кинг Чарлз шпаньол.

Съдът в Осло се мотивира, че практиката за развъждането им причинява страдания, които не съответстват на Закона за защита на животните.

Решението, което е приветствано от защитниците на правата на животните и критикувано от развъдниците, е породено от нарастващия спор дали миловидността на животните е за сметка на тяхното здраве.

Заради размножаването в родство двете породи са развили наследствени болести, от които страдат повечето им представители, ако не и всички. Списъкът е дълъг.

Кавалер Кинг Чарлз шпаньол

Снимка: iStock by Getty Images

Булдогът има дихателни проблеми заради плоската муцуна, както и дерматологични, репродуктивни, ортопедични. Повече от половината му представители, родени от 10 години в Норвегия, са се появили на бял свят със секцио.

Що се отнася до Кавалер Кинг Чарлз шпаньол, те често страдат от главоболие заради малкия череп, имат сърдечни и зрителни проблеми.

Тъй като решението се обжалва, то още не е влязло в сила. Професионалистите обаче са поразени. Някои не вярват в изредените здравословни проблеми, други мислят, че те могат да бъдат избягнати с по-внимателно развъждане, пише БТА. Освен това те отбелязват, че решението не забранява вноса на двете породи, продажбата им и отглеждането им, само развъждането им.

Английски булдог

Снимка: iStock by Getty Images