Хуан Хуан - женска панда, предоставена назаем от Китай на "ЗооПарк дьо Бовал" в Сен-Енян, Централна Франция, роди близначета в добро здраве в нощта на неделя срещу понеделник, предаде Франс прес.

С двете новородени семейството на пандите в зоопарка се увеличава. Фамилията допълват баща им Юен Дзъ и по-големият им брат Юен Мън, роден на 4 август 2017 г.

"Бебетата са розови. И двете са в отлично здраве. Изглеждат доста големи. Великолепни са", заяви директорът на зоопарка Родолф Делор от контролната зала на Центъра за възпроизводство и спасяване на панди.

Медицинска сестра от изследователския Център за големи панди в Чънду в Китай, която е пристигнала специално за раждането, е успяла да вземе едно от бебетата и да го постави в инкубатор. Теглото му е било 149 грама.

Второто бебе също ще бъде прегледано веднага щом едната от двете медицински сестри от Китай успее да го доближи.

В края на март родителите на близначетата, Хуан Хуан и Юен Дзъ - една от основните атракции на зоологическата градина, направиха опит да се чифтосат. Като предпазна мярка е извършено е и изкуствено осеменяване, тъй като женската панда е плодовита само между 24 и 48 часа годишно.

Благодарение на тази техника Хуан Хуан се сдоби с първия си син. 4-годишният Юен Мън - първата панда, родена във Франция, вече тежи над 100 килограма.

Пандите близначета ще получат имена след 100 дни. Наименованията им ще бъдат избрани от първата дама на Китай.