Хората, които не са имали домашни любимци, често си мислят, че приемането им за членове на семейството е абсурдно. Все пак кучетата и котките не са хора. Но за тези, които споделят ежедневието си с ходеща любов на четири лапи, безусловно те са част от фамилията. Затова и грижите към домашните любимци и тяхното здраве е същата, като към останалите членове на семейството, а на моменти дори и по-голяма. Защото все пак нашите любимци зависят само и единствено от нас. Те не могат сами да отидат на лекар.

И макар грижата да е целогодишна, пролетта е сезонът, в който трябва да обърнете по-сериозно внимание на домашния си любимец. Защото със затоплянето на времето неприятните гадинки като бълхи, кърлежи и комари не само хапят, но и служат като вектори на заболявания. Тези болести могат да причинят временно неразположение, но също така и да се окажат смъртоносни за животните, а също така и да се пренесат на хората.

Както при всички други житейски проблеми, знанието печели половината битка. В случая с паразитите. Затова ще ви разкажем накратко за някои от болестите, които са опасни и срещу които превенцията е най-добрият подход.

Лаймската болест, наричана още Борелиоза, е едно от най-честите инфекциозни заболявания в света. Пренасянето на заразата става чрез ухапване от кърлеж, а причинител е бактерия от рода Borrelia - Borrelia Spirochaeta, Borrelia Burgdorferi и др. Заболяването протича тежко и често води до усложнения, включващи увреждане на бъбреците, проблеми със сърцето и нервната система, които са смъртоносни.

Кърлежов енцефалит - за радост това заболяване все още е рядко срещано, но за съжаление при заразяване е изключително опасно. Вирусът атакува нервната система и може да причини енцефалит и менингит. Aĸo нe бъдe пpeдпpиeтo нeзaбaвнo лeчeниe ce cтигa дo yвpeждaнe нa мoзъчнитe oбвивĸи и мoзъчнaтa тъĸaн, ĸoeтo oт cвoя cтpaнa чecтo вoди дo чacтичнa или пълнa пapaлизa нa мycĸyлите, а след това и смърт.

Ерлихиоза - причинителят е бактерията Erlichia canis, пренасяна само от един вид кърлежи - Rhipicephalus sanquineus. Тъй като признаците обикновено са леки и отшумяват бързо, стопаните може да не ги забележат. Това са повишена температура, намален апетит и понякога увеличени лимфни възли. Липсата на лечение обаче води до хронифициране на заболяваването, което създава много по-тежки проблеми. Кучето няма апетит, отслабва, има тежка анемия и често има точковидни кръвоизливи по лигавиците и кожата, а също и във вътрешните органи. Смъртността в случаите, когато има кръвоизливи по кожата и лигавиците, е по-голяма. Като цяло лечението на хроничната форма е по-трудно и невинаги успешно.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Анаплазмоза - тази болест също се пренася от кърлежите. Бактериите причинители са два вида - Anaplasma phagocytophilum и Anaplasma platis. Непосредствено след ухапването, признаците на заразяване са анемия, повишаване на температурата, задух, увеличаване на лимфните възли. Болестта унищожава тромбоцитите на заразеното животно и опасността то да почине от вътрешен кръвоизлив е огромна, тъй като тези кръвни клетки отговарят за съсирването на кръвта.

Бабезиоза - заболяването е типична трансмисивна инфекция - преносителите са кърлежи от видовете Rh.sanguineus. След като бабезиите преминат в огранизма на гостоприемника, те предизвикват главно разрушаване на еритроцитите, като тежестта на заболяването може да варира от относително лека, до такава с фатален край. Въпреки, че хемолитичната анемия е отличителен белег на заболяването, има множество варианти на протичане, включващи усложнения в различни органи.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Дипилидиоза - причинителят на болестта е вид тения, Dipilidium caninum. Бълхите са междинен гостоприемник на тази тения - те пренасят яйцата й. Когато чрез близането кучето или котката погълнат бълха, те се заразяват. Човек също може да се зарази по същия начин - ако при прегръщането и целуването на животното неволно погълне бълха. Диагнозата се поставя лесно. Клиничните признаци, ако има такива, са намален апетит, отслабване, периодична диария. Често се откриват членчета на тенията с форма и големина на краставичени семки по изпражненията и по козината около ануса на животното. Чрез микроскопското фекално изследване се откриват яйца на тенията, а по животното се откриват бълхи.

Дирофилариоза - това заболяване все още се смята за екзотично за България, но в последните години има завишаване на броя на случаите. Причинителят е паразит, кръгъл червей, а преносители са комарите. Когато смучат кръв от заразено животно, те поглъщат и ларви на паразита. После, смучейки кръв от друго животно, комарът впръсква част от стомашното си съдържание и така "инжектира" ларвите. След дълъг инкубационен период от 145-180 дни (около 6 месеца) в кръвоносната система на кучето има вече възрастни паразити. Възрастните червеи живеят в белодробните артерии и в сърцето. Колкото повече са те на брой, толкова по-тежки са признаците на заболяването. Много кучета са без симптоми (такива с малък брой ларви), но кръвта им е заразена с ларви, които могат да се пренасят чрез комарите върху други кучета.

Демодекоза и Саркоптоза - това са двата вида краста, които са най-често срещани след инвазия на бълхи и кърлежи. При демодекозата козината на определени участъци от кожата пада, но няма сърбеж. Стресовите състояния като ендопаразитоза , некачествена храна, терапия с имуносупресивни медикаменти или някакви транзитни стресови състояния като бременност, оперативни вмешателства, еструс, се считат за предопределящи фактори за развитието на демодекоза при домашния ни любимец. Заболяването се среща много по-често при кучетата , отколкото при котките.

Саркоптозата (най-заразната за човека кучешка краста) обаче е тежко протичащо заболяване. Причинител е кърлежът Sarcoptes canis Gerlach. По кожата се образуват пъпки (папули), изпълнени с прозрачна течност. Животното изпитва непоносим сърбеж, но при разчесването на папулите и спукването им, инфекцията се разпространява по цялото тяло. Образуват се струпеи, а при липсата на лечение и отворени рани.

Алергия - последна в списъка, но не и по важност, алергията е изключително неприятно заболяване, което може да застигне домашния ви любимец след ухапване от комар или бълха. Както и при човека, така и при кучето, кожата може да изглежда зачервена, да има люспи или да е суха на допир и да изглежда раздразнена. Алергичните към бълхи кучета получават силна реакция със сърбеж, когато слюнката на бълхата влезе в контакт с кожата им. Това може да предизвика опадване на козината и отворени рани или струпеи по кожата, обикновено по гърба в основата на опашката. Може да забележиш лезии по кожата на други части на тялото му. Тези рани могат да доведат до бактериални инфекции.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Затова, най-доброто, което можете да направите за своя домашен любимец, за да го предпазите от тези заболявания, е превантивното използване на препарати срещу паразитите.

Как да унищожим бълхите, кърлежите и комарите

Можете да изберете между три вида препарати - таблетки, противопаразитна каишка или пипети.

Таблетките се дават през устата, като инсектицидът навлиза в кръвообращението и убива бълхите. За да бъдат изложени на въздействието на активната субстанция, паразитите трябва да се захванат върху гостоприемника и да започнат да се хранят.

Противопаразитната каишка Foresto е иновативна каишка срещу бълхи и кърлежи, за която е разработена специална нова комбинация от материали, които позволяват постепенното освобождаване на активните съставки, осигурявайки защита за период до 8 месеца. Затова и най-добре е каишката да бъде ползвана превантивно, така ще защитите своя домашен любимец от нашествието на неприятните паразити. Тя има репелентен ефект срещу кърлежите, преди те да успеят да ухапят и впоследствие умират. Така Foresto предпазва от пренасяне на патогени, причиняващи заболявания в кръвния поток на домашните любимци.

Пипетата Аdvantix пък може да се използва и при кученца над 7-седмична възраст, като има репелентен ефект. Препаратът убива кърлежите, както и бълхите и техните ларви, и предпазва от нова инвазия до 4 седмици след третиране. Освен това Аdvantix доказано не позволява на комарите да хапят в продължение на до 4 седмици, намалявайки риска от предаване на тези опасни заболявания на вашето куче.

*Рекламна публикация