Учени от университета на Куинсланд, Австралия, са създали ултравиолетов "телевизионен" екран с цел да помогнат на изследователите да разберат по-добре как животните виждат света, съобщава сайтът на учебното заведение.

Мислите ли, че кучето ви гледа телевизия с вас? Отговорът вероятно е „не“, тъй като очите на четириногите ни другари виждат светлината много по-бързо от човешките и случващото се на екрана им изглежда като на забавен кадър. Въпреки това те са добра компания за гушкане на дивана по време на филм.

Как обаче другите животни виждат светлината, и по-специално светлината, която ние, хората, не само е невидима, но и е вредна за нас? Този отдавнашен въпрос разглеждат авторите на настоящото проучване, чиято разработка може да направи развлекателната индустрия още по-забавна.

Снимка: iStock by Getty Images

Досега стандартните монитори на устройства като телевизори и компютри са използвани, за да показват визуални стимули в изследвания на зрението на животните, пише БТА. Никой от тях обаче не е в състояние да тества улртравиолетово им зрение - способността да виждат лъчи с дължина на вълната под 400 нанометра.

Учените от университета на Куинсланд под ръководството на д-р Самюъл Пауъл вярват, че разработената от тях нова технология ще помогне за разбулването на тайните на зрението на всевъзможни видове животни - насекоми, ракообразни, риби, влечуги, земноводни, птици и дори бозайници. Животните разчитат на ултравиолетово зрение за редица дейности, сред които разпознаване, навигация, хранене. Пчелите например го използват, за да локализират нектар, а рибите - за лицево разпознаване на отделни индивиди.

Човешките телевизори обикновено използват три цвята - червен, зелен и син - за създаване на изображения. Разработеният от екипа на д-р Пауъл дисплей използва пет цвята, включително виолетов и ултравиолетов.

С помощта на този "телевизор" на животните вече могат да се показват прости форми, за да се тества способността им да различават цветовете или възприятието им за движение чрез преместване на точки.

Дисплеят вече е тестван с родственици на рибката-клоун Немо от популярната анимация "Търсенето на Немо".

Учените се шегуват, че на техния "телевизор" не може да се гледа сериал в HD качество, тъй като дисплеят е едва 4х5 сантиметра, а разделителната му способност - 8х12 пиксела.