Слоновете броят с хоботите си благодарение на силното си обоняние. То е толкова силно, че те могат да определят в коя от две кофи има повече слънчоглед.

Учените от колежа Хънтър в Ню Йорк са сложили много малко слънчогледови семки в две кофи - 42 грама в едната и 24 грама в другата. Слоновете са успели да ги разграничат. Изследователите са работили с шест слона, живеещи в хотел в резерват в Северен Тайланд. Двата най-добри от тях са се справили в 80% от случаите, съобщава в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Това са първите животни, за които се установява, че използват обонянието си, за да направят количествени разлики - основно математическо умение. Други животни също могат да разграничат повече и по-малко храна, но с помощта на зрението.

За слоновете това умение е много важно. Те се нуждаят от големи количества храна и вода, като често се налага да изминават дълги разстояния, за да ги открият. Мъжките слонове се справят по-добре от женските със задачата.

Резултатите не са чак толкова изненадващи, като се има предвид, че слоновете имат най-много гени за обоняние сред всички животни. При тях те са около 2000, в сравнение с 800 при кучетата.