Създаването на хранителни ритуали за вашето куче е най-добрият начин да се грижите не само за здравето, но и за дисциплината му. Не е тайна, че кучета се възпитават с лакомства! Наградите след изпълнена команда са един от най-добрите методи за възпитаване на домашния любимец, смятат световноизвестните ветеринарни лекари. Затова и в рубриката "Дай Лапа", подкрепена от Royal Canin, ще обърнем внимание именно на този момент от комуникацията на вашите кучета - ритуалите в храненето и тоалета.

Периодът на подрастване на кученцата е етап на огромни физически и поведенчески промени. Храната, съобразена със специфичните потребности за развитие може да им помогне да израснат от крехки, малки кученца до силни, здрави кучета.

 

Какво е ритуал?

Ритуал за хранене и тоалет е повтарящо се действие, придружено с команда и награждаване, което да бъде част от ежедневието ви. Така например може да подавате команда на вашето кученце, дори когато нареждате миялната машина - например "Стой", "Седни", "Легни", "Не мърдай", "Мирно". Ритуалът трябва да има зададена начална команда и завършваща така - "Свободно", "Стани", "Браво", например. Последната команда е добре да е придружена с действие, което е изключително приятно за кучето - подаване на лакомство, почесване, погалване. Важното в ритуала е повторението!

Ритуали за хранене

Времето за хранене винаги е чудесно време да се работи върху уважение, контрол на импулсите и изграждането на здрава връзка между стопанина и домашния любимец. Според Дженифър Кайзър, която тренира кучета и техните стопани повече от 20 години създаването на ритуал за хранене, заедно с отношението към пространството, ще помогне за по-нататъшните отношения на кученцето към дома. Изключително важно е кученцето да свикне с правилната гранулирана храна, която може да разнообразявате с мокра храна в консерва или пауч, създадена специално за кучета.. Ако все пак решите да му давате домашно приготвена храна, помнете, че лукът е токсичен за вашето куче! Затова и тя не е добър вариант!

Изключително важно е да почиствате редовно мястото, където се храни вашето кученце. Хубаво е чиниите да се вдигат след приключването на ритуала.

1. Започнете с ясна команда - "Вън от кухнята", например.  Звучи като табелка на вратата на тийнейджърска стая,  но пък ви осигурява безпроблемното шетане без малка пухкава топка в краката ви.

2. С лице към кучето го поканете да влезе по определена линия на пода. Коригирайте, като му показвате от начало, как трябва да се влиза, когато прекрачва прага на кухнята. 

3. Пуснете го да влезе, когато вече сте приключили с приготовлението на храната. След това можете да развиете или разширите този хранителен ритуал с команди пред подноса с храна и вода. Например не му позволявайте да се нахвърля веднага. Накарайте вашия домашен любимец да почака с храната под носа, без да я докосва, докато не подадете подходящ знак - "Яж", например.

4. Приготвяйте храната на вашия домашен любимец на високо място - плот или маса. Не я изливайте просто така - в купата на пода. Нека кученцето "подуши" и усети наближаващия момент. Подайте команда да остане извън кухнята, докато я приготвяте. Хубаво е да докосвате неговата храна с вашата ръка, за да се усеща и вашия аромат, когато домашния ви любимец се храни. 

5. Останете до храната, когато я слагате на пода. Добавете известно време,  в което да държите домашния любимец на разстояние от купичките. 

6. Хранене от ръка - спорен въпрос, около който мненията на ветеринарните лекари се раздалечават. Някои смятат, че кучетата не бива да се учат да хапват от ръката на стопанина, но други твърдят, че това е начин да се свържете с кучето. Това, обаче, не бива да се случва с подаване на храна от масата. Подайте му само първата или втората хапка от ръка, когато вече сте сервирали в купичките му. След това му осигурете спокойствие, за да може да се нахрани.

7. Успокойте кучето, ако е твърде развълнувано от храненето. Така го учите да владее импулсите си и да бъде контролирано по-лесно.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Ритуал преди или след хранене

Ако кучето е изпълнило командите, хванете купичката му с една ръка и я дръжте високо. В другата пригответе лакомства. Повикайте кучето след или преди хранене и го наградете, ако е изпълнило командите. Позволете му да отдаде уважение за храната, която му е осигурена. Кучето показва уважение, когато идва при вас след хранене, за да го погалите, сяда или ляга до вас. 

Когато се опитвате да създадете определено поведение в процеса на отглеждане, това е различно от просто изисканото изпълнение на команда.  Вашето куче мисли как да спазва това поведение, за да получи награди. Наградите може да позволите кученцето да яде от отворената ви ръка.

Ритуал по време на хранене

Докато кучето се храни, хвърлете лакомство, което е по-ароматно, близо до купата или в купата. Правете това при почти всяко хранене. Говорете нежно кученцето и го галете, докато се храни.

С напредването на дните добавете затруднения: поставяйте лакомството в самата купа с ръка. Напредвайте бавно, така че да не притеснявате кученцето. Така ще го научите да отстъпва, да чака и да не пази храната си. 

Състоянието на козината на кучето ясно отразява неговия хранителен режим. Лъскава, мека козина и здрава кожа означават, че храната на кученцето ви е обогатена с аминокиселини oмега-3 и oмега-6. От друга страна, храна, в която липсват подходящите хранителни вещества, може да доведе до суха и изтощена козина.

Подходящият хранителен режим е първата стъпка към грижата за козината на вашето кученце.

Привикването на вашето кученце към редовно докосване от ранна възраст ще улесни поддържането на козината през целия му живот. Всяка порода кучета има специфични нужди за грумиране и разбирането на това е ключът към поддържане на здрава козина на кучето.

Наред с очевидните ползи от поддържането на здрава козина на вашето кученце, както и хигиена на очите, ушите и носа, грумирането е отличен начин да се запознаете със здравата кожа на кученцето, за да можете по-лесно да забелязвате всичко необичайно.

Важно е да се информирата за особености на породата - някои кучета имат прекалено чувствителна кожа и недоброто изсушаване може да предизвика гъбички, от които козината окапва на голяма площ. Това е изключително неприятно за вашето куче, което ще се чеше постоянно. За вас също - защото ще виждате оголеното петно! 

Ритуали за тоалет

Научете вашето куче, че трябва да се къпе веднъж на няколко месеца. Къпането в банята с подходящ шампоан не винаги е приятно за домашния любимец, но също има възпитателен момент. Изгражда още по-здрава връзка със стопанина. Важно е да запомните, че не трябва да къпете кученцето твърде често, тъй като това може да причини дисбаланс на естественото pH ниво на кожата и изсушаване на козината му.

Докато расте, къпете кученцето само когато е необходимо!

Ритуал за къпане

1. Оставете вашето кученце да свикне с банята без вода, позволете му да подуши зоната и го поощрявайте, докато прави това.

2. Пуснете душа с хладка вода, за да избегнете изгаряния, и постепенно въведете кученцето отново

3. Намокрете козината навсякъде и нанесете специалния шампоан за кученца, като внимавате за зоната около очите

4. Продължавайте да поощрявате и успокоявате кученцето по време на целия процес

5. Изплакнете обилно с много вода, като оставите главата за последно, за да не я изтръска

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Ритуал на сушене

След като го изкъпете, избършете енергично кученцето си с кърпа и го оставете в топло помещение, докато изсъхне добре. Ако кучето е дългокосместо, постелете две хавлиени кърпи - една под него и една върху него и оставете те да попият влагата.

През лятото алтернативата е подсушаване на кученцето с кърпа в двора или извеждането му на разходка, стига да не обича да се търкаля в калта.

За кучета с къдрава козина, както и за породи с чувствителна кожа като Акита Ину, може да е препоръчително да използвате сешоар. Трябва да внимавате да не изгорите кучето и едновременно с това е нужно да го сресвате, за да избягвате заплитания.

Миенето на зъби е друг важен момент. Зъбният камък може да се окаже голям проблем, понякога се налага кученцето да бъде приспивано, за да се премахне. Подходяща вода за уста във водата за пиене е доста добра профилактика. Човешката паста за зъби не е подходяща за кученца или кучета в зряла възраст, затова е най-добре да използвате специално създадена кучешка паста за зъби!

Почистване на ушите

Вашият ветеринарен лекар ще може да ви препоръча най-подходящата процедура за почистване на ушите на кученцето. Кучетата имат увиснали или щръкнали нагоре уши и тези с увиснали може да изискват повече грижи, отколкото други породи.

Ако се налага да чистите ушите на кучето у дома, трябва да го направите със специално приготвен разтвор.

Внимателно изстискайте няколко капки в ушния канал на кученцето, след което много леко масажирайте основата на ухото за около 30 секунди. Ако има останал разтвор, избършете внимателно ухото с памучен тампон.

Ритуал за грумиране на козината

Независимо от дължината на козината, вашето кученце ще се нуждае от определено грумиране, за да се избегне раздразнение на кожата и сплъстяване на козината. Кучетата могат да си сменят козината през цялата година, въпреки че процесът обикновено се засилва през пролетта и есента. Важно е да отделяте достатъчно време, за да решите с подходяща четка по време на този период, за да подпомогнете по-бързата смяна.

С Royal Canin вярвам, че колкото повече знаете за здравето и хранителните нужди на кучето, толкова по-добре ще можете да се грижите за него. Графикът, социализирането и обучението са жизненоважни, защото могат да помогнат на кученцето да порасне като уверено куче в зряла възраст с добро поведение.

Истински пример за подражание!

Специализираната храна за кученца е жизненоважна, докато достигнат зряла възраст, за да помага в поддържането на техния растеж. Тя оказва влияние както върху развитието на костите, храносмилателната и имунната системи и теглото на домашния ви любимец, така и върху неговата нервна система. Затова не подценявайте вкусовите навиците на домашните си любимци, но заложете на висококачествена храна!