Носовете на кучетата представляват свръхчувствителни топлинни сензори и поради тази причина винаги са студени, установиха европейски учени, цитирани от в. "Daily Mail".

При направените изследвания специалистите установили, че ринариумът, оголената гладка кожа на върха на носа на шаровците, е с 5 градуса по-студен, дори когато околната температура достига 30 градуса.

Досега неправилно се считаше, че влажният нос на най-добрия приятел на човека му помага да се освободи от излишната топлина. Неговата площ е прекалено малка, за да изпълнява подобна функция.

Екипите от шведския университет в Лунд и унгарските им колеги от университета Лоранд Етвьош провели експерименти с три кучета - Кевин, Делфи и Чарли. Те били тренирани да идентифицират идентични предмети, някои от които били затоплени над околната температура. Животните разпознавали безпогрешно по-топлите.

Учените са уверени, че ринариумът служи на тези животни да откриват с носа си сравнително слаби топлинни източници, пише БТА. Ринариумът е богат на нервни окончания и помага на кучетата да идентифицират топлинното присъствие на малки бозайници от метър и половина разстояние.