Канелата е силен консервант и най-интересното е, че навремето египтяните са знаели това и са я използвали при балсамиране, пише az-jenata.com.

Днес ние използваме канелата предимно като подправка на сладкиши. На пазара може да срещнете два основни вида канела: касия и цейлонска.

Касията идва предимно от Китай и Виетнам. Пръчиците са по-дебели и твърди и самата канела е по-люта на вкус. Цейлонската се отглежда основно в Индия и Шри Ланка и е на по-тънки пръчици, по-крехка е и с по-сладък вкус.

Смята се, че е много добър антиоксидант, ефикасно сваля високото кръвно налягане, бори се с лошия холестерол, затлъстяването и диабет тип 2. Доказали са, че действа благотворно и при ставни възпаления и дори при някои видове рак.

Канелата е често използвана при диети, защото предотвратява складирането на мазнини в организма.

Канелата е полезна и за деца, защото повишава умствените способности. А хората, които искат да започнат здравословно деня могат да разтворят една чаена лъжичка канела в топла вода и с малко мед.

Рецепти с канела >>


ИЗБРАНО