Комарите, които пренасят причинителите на малария, бързо развиват устойчивост към използваните масово инсектициди, в резултат на което заплахата от болестта се шири из Африка, излагайки на риск милиони човешки животи.

В опит да противодействат, учени са създали нов тип балдахин, третиран с пиперонил бутоксид - химикал със свойството да блокира естествените защитни механизми на комарите срещу стандартния инсектицид пиретроид.

В рамките на продължило две години изследване, обхванало над 15 000 деца в Танзания, специалисти от лондонския Колеж по хигиена и тропическа медицина са установили, че благодарение на новия балдахин случаите на зараза с малария са намалели с 44 процента през първата година и с 33 процента през втората в сравнение с използваните мрежи, третирани само с пиретроид.

Обещаващите резултати са подтикнали Световната здравна организация (СЗО) да препоръча масовата употреба на новия балдахин, съобщават от БТА.

Според последните данни на СЗО през 2016 г. около 216 милиона души са се заразили с малария - с пет милиона повече от предходната година. Болестта е отнела живота на 445 000 души. Повечето смъртни случаи са сред деца под 5-годишна възраст в най-бедните райони южно от Сахара.