Безпорядъкът у дома може да ни накара да се почувстваме стресирани и понякога безпомощни. А това никак не влияе добре върху самочувствието ни. В много случаи, когато искаме да вкараме ред в живота си, трябва да започнем именно от дома, от мястото, на което искаме да се чувстваме спокойни и свободни. За тази цел сме изготвили кратък списък с 10 неща, от които трябва да се отървем на мига и да не съхраняваме в дома си повече.

Стари кабели

В напредването на технологиите, се озоваваме пред все повече и повече джаджи, които съхраняваме у дома. Лошото е, че технологиите се сменят толкова бързо и устройствата толкова скоро губят своята стойност, че в един момент се озоваваме насред нещо като "гробище за техно джаджи" и кабели, кабели, кабели. Все се надяваме, че ще можем да ги използваме за нещо друго в подходящ момент. Истината е, че за нищо няма да ги използваме и няма да има подходящ момент, а трябва незабавно да се отървем от ненужните кабели и кабелчета, които всъщност могат да бъдат рециклирани.

Стари слънцезащитни кремове и лосиони

Обикновено след края на лятото рядко се сещаме за слънцезащитните кремове, макар че е препоръчително такива да се използват през цялата година. Ако тези продукти са с изтекъл срок на годност, то те просто няма да бъдат ефективни, а в по-редки случаи могат да доведат и до неприятни обриви по кожата, така че е най-добре да не ги съхраняваме в дома си много дълго време, а да ги заменяме периодично с нови.

Стари вестници, списания, листове и т.н.

Знаете, че в почти всеки дом можете да намерите купчина стари вестници и списания, които все ще потрябват за нещо. Но те просто си стоят там и събират прах, а могат да бъдат дадени за рециклиране, което ще е далеч по-умен ход от това да стоят в дома ви.

Един чорап от чифт

На всеки се случва да си изгуби чорапа при пране, простиране или сушене в сушилнята. Но ако не намерите втория от чифт чорапи до две седмици, просто няма нужда да чакате изгубеният другар на самотния ви чорап да се появи. Просто се отървате от останалия самотен чорап и си купувате нов чифт.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Стари сутиени и друг вид бельо

Ако един сутиен се е скъсал, избелял, презрамките му не държат и т.н., няма нужда да го оставяте в шкафа си за бельо. Това важи и за друг вид облекло, което пазите в гардероба с надеждата, че някога може да се използва.

Подправки с изтекъл срок на годност

По принцип не е препоръчително да се запасявате с огромен брой подправки, ако не използвате такива често в домакинството. А, ако все пак го правите, то грижете се те да са добре подредени и надписани. По принцип техният срок на годност е около 2-3 години, но има такива, които предизвикват вредители в дома и трябва редовно да ги преглеждате и да почиствате шкафа, в който съхранявате тези подправки.

Твърде много чаши за кафе

Понякога домът ни бива затрупан от такива чаши. Част от тях сме купували сами, други са ни били подарени, но в момента, в който станат твърде много и не се събират в никой нормален шкаф, е време да разчистим. Винаги можете да ги дарите на хора в нужда, вместо да ги трупате във витрината.

Очукани съдове

Пукнати пластмасови купи, порцеланови чинии и чаши и всякакви очукани съдове, нямат място в дома, в който искаме да се чувстваме спокойни и щастливи. Тяхното място е не в шкафа ни, а на боклука.

Тоалетни принадлежности от хотели

Много хора си взимат малки шампоани, сапунчета и душ гел от почивката си. По принцип това не е лоша идея, ако смятат все пак да ги използват. В противен случай тези принадлежности само заемат място в шкафа ни в банята и стоят там дълго след като срокът им на годност е изтекъл.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Стари гъби в банята

Старите гъби или четки за баня не бива да се съхраняват прекалено дълго. Те постоянно задържат влага и стават лесна мишена за множество бактерии.