Всички знаем, че подправките са това, което прави храната вкусна, но не много хора знаят как да ги използват и са склонни да не го правят. Подправките на прах, както и целите подправки, внасят перфектния баланс във всяко ястие. Това е и причината във всяка кухня да има бурканчета с различни подправки. Но трябва да се грижим правилно за тях, за да не развалим химическите им съединения. Вижте няколко лесни съвети, които ще ви помогнат да съхранявате и използвате подправки правилно. Advertisement

1. Научете се да ги съхранявате правилно

КупиПърво и най-важно е да се научите да съхранявате вашите подправки правилно. Дръжте ги на тъмно, хладно място, по възможност не над печката или фурната, в подходящи бурканчета за съхранение. Не е желателно да ги държите близо до уреди, които излъчват топлина.

2. Проверявайте срока им на годност

Купи За да останат вашите подправки възможно най-свежи и ароматни, проверете срока им на годност. Колкото и да не ви се вярва, понякога може да им изтече по-бързо, отколкото предполагате. Подправките с изтекъл срок на годност имат по-слаб вкус и в някои случаи си променят цвета. Веднага щом отворите вашите подправки, те започват да стареят, така че е хубаво да си отбелязвате датата, на която сте ги отворили.

3. Научете се да използвате правилно сушените билки

За разлика от подправките, сушените билки се нуждаят от време, за да освободят вкуса си, така че почти винаги се добавят в процеса на готвене. Обикновено се използват в яхнии, сосове и рецепти за дълго готвене. Разтриването между пръстите може да помогне за по-бързото освобождаване на вкуса и аромата на сушените билки.

4. Инвестирайте в хубава мелничка за подправки

Ръчната и електрическата мелничка за сол, пипер и други подправки, са изключително удобни и важни уреди за всяка кухня. Останалите подправки също можете да меляте в тях, дори и замразените. Най-ароматните подправки се мелят цели.

5. Има значение колко фино ги смилате

Купи Вкусът на подправките зависи от това колко ситно ги смилате. Черният пипер, например, може да варира от мек до пикантен, в зависимост от това как е смлян. Едро смленият пипер е сравнително мек, докато фино смленият е остър и ще усетите със сигурност вкуса му в гърлото си.

6. За някои по-меки подправки като черен пипер на зърна, синапено семе или хвойна, може да използвате тиган с дебело дъно

Ако използвате големи меки подправки и искате да ги смелите едро, просто ги нарежете върху дъска за рязане и ги сложете в тенджера или тиган. Това ще им помогне да освободят вкуса си, без да се налага да изваждате мелница за подправки.

7. Сложете подправките в сух тиган

Друг начин да извлечете най-добрия вкус на подправките е да ги сложите в сух тиган. Може да добавите както смлени, така и цели зърна. Поставете ги в тигана само за няколко секунди, за да подсилите вкуса и аромата им.

8. Научете се да разцъфвате вашите подправки

Подобно на препичането, цъфтежът на подправките е процес на готвене в горещо олио, който освобождава вкуса им. Тази техника едновременно препича подправките и помага да се влее вкусът им в олиото за готвене, което след това ще овкуси цялото ястие. За ястия, които така или иначе започват с готвене на ароматни продукти като лук и чесън в олио, може да добавите и вашите подправки по време на тази стъпка.

9. Може и да настъргвате цели подправки

Настъргването е един от най-добрите начини да освободите вкуса на подправките. Може да ги настържете директно в ястието, като използвате малко ренде за подправки като индийско орехче, които се продават цели. Тези малки рендета ги смилат до перфектна текстура.

10. Направете си колекция от основни подправки и създавайте собствени смеси

Купи Вместо да давате пари за смеси от подправки, направете свои собствени. Ако имате солидна колекция от подправки ще можете да приготвяте почти всички смеси, без да се налага да купувате нови подправки.

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.