Не забравяйте - първите 2 яйца винаги са в червено!

Техники за боядисване:

1. С люспи от лук
Постига се керемиденочервен цвят - не се използват изкуствени бои.
Обвиваме суровото яйце с люспи от кромид лук, поставяме го в дамски чорап и го завързваме плътно и здраво. Сваряваме яйцето и сме готови.

Снимки: iStock by Getty Images/Guliver Photos


2. Щампи
Слагаме върху сварено мокро яйце листо от здравец или друго растение, може да използваме и цветчета. Поставяме го във фина пазарска мрежичка (за ефектни ромбчета) или дамски чорап и потапяме в боя за яйца.

С тази техниката можете да си направите оригинални шарки и чрез найлони с балончета за опаковане, дантелен плат или ластици.

3. В памук
Слагаме различни бои за яйца върху парче памук и увиваме плътно яйцето за няколко минути.

4. Писани яйца
Предварително рисуваме със специална „игла“ с восък (това е за майстори), с обикновена свещ или пастел по яйцето. Потапяме го в боя. Местата с восък остават неоцветени.

5. С нетоксично лепило
Използвайте нетоксично лепило от магазина.
Ако нямате у дома проблем с насекомите, можете да си направите това безвредно домашно лепило:
Отделете белтъка на едно сурово яйце и към него прибавете една супена лъжица захар. Разбийте, но не до получаването на прекалено гъста пяна. Под пяната остава малко течност и това е вашето лепило.

Чрез лепилото можете да увиете с цветни конци яйцето, да залепите картинки от салфетки (декупаж), брокат, златисто фолио, принтирани семейни снимки, конфети, яйчени черупки, ядки, цветни сладкарски пръчици, стиропор и др. Нанесете малко от лепилото отгоре, за да запечатате творението си.

Снимки: iStock by Getty Images/Guliver Photos


6. Временни татуировки
Татуировките със Спайдърмен, Angry Birds и принцесите на Дисни ще са истинско съкровище във великденските ви покупки. Можете да украсите с тях яйцата си.

7. Преливащи цветове
Можете да постигнете ефекта на дъждовната дъга, но в един цвят. Потопете върха на яйцето в боя за яйца. Изчакайте да стане възможно най-тъмно. След това разредете боята с малко вода и го потопете малко по-надълбоко. Така следващата ивица ще стане по-бледа. Повтаряйте процедурата, докато боядисате цялото яйце с преливащи нюанси.

8. С желатин
Свареното яйце се потапя за 3 минути в разтворен на водна баня желатин. След като се извади от желатина, яйцето се рисува на ръка с клечка за уши. Хубаво е боята да е разтворена в малко вода. Цветовете се разливат и се получават ярки и красиви яйца. Помнете, че желатинът съхне бавно!

9. С тиксо
С тиксо, нарязано на ивици или кръгчета, можете да сътворите всякакви фигурки и надписи. Облепете свареното яйце по ваш избор и го потопете в боята. Можете да сменяте позицията на тиксото за още цветове.

10. Олио в боята
Това е позната техника.
В съд с боя за яйца слагаме супена лъжица олио. На местата, където е полепнало олиото, боята не хваща. Потапяме яйцето в различни на цвят бои.

Кухи яйца

Използва се измито със сапун сурово яйце. Внимателно пробиваме с игла дупки в долния и горния край на яйцето. Долепяме устни около дупката и продухваме вътрешността му. Можем да го боядисваме с всякакви бои, да използваме лепила и всякакви материали при украсата, тъй като няма да ядем яйцето. Прокарваме цветна панделка през него и можем да го закачим за украса.

Ако за някои яйца се увлечете в украсяването и използвате материали, за които не сте сигурни, че са безвредни, не консумирайте!

Забавни поставки от картон: