Обичате ли да гледате страхотни, нови, високобюджетни сериали, които не са с произход САЩ? Да си признаем честно - някои от неамериканските продукции са доста по-стойностни, отколкото онези с етикет "made in USA". В стрийминг платформите вече се появиха достатъчно немски, френски, аржентински и източноевропейски сериали, които ни карат да настръхваме от напрежение, да съпреживяваме всяка секунда и да поглъщаме жадно епизод след епизод.

Ако сте сред онези, които дебнат със затаен дъх следващия сезон от любимото си международно шоу, то шансът и вашата половинка да споделя вкуса ви е доста голям - в крайна сметка хората живеят един с друг най-вече заради сходните си вкусове. Включително и за кино. Но и за вино. Защото няма нищо по-приятно през зимните вечери от споделянето на чаша прекрасно червено вино вечер с половинката, докато сте се излегнали на дивана пред телевизора.

Предлагаме на вниманието ви 11 международни сериала, които да акомпанират семейните ви почивни дни или вечери. Всичките тези суперпродукции си подхождат прекрасно с качественото българско червено вино Pixels Кабарне совиньон от винарна New Bloom Winery - съучастник и вдъхновител на #URBN.dir.bg в тази нова филмова класация.

Снимка: New Bloom Winery

"Заслепени от светлините", Полша

Куба е дилър на кокаин от Варшава. По немски прецизен, но по славянски емоционален, той трябва спешно да се измъкне от кашата, в която неговите авери измират като мушици. Наричаният на галено Кубуш има седем дни до полета си за Буенос Айрес, който ще го измъкне от източноевропейската мафиотска кочина. Но тези седем дни ще му се сторят като седем години. А на вас 8-те епизода от тази нова и изключително добре заснета продукция на HBO Europe ще ви се сторят като един миг.

Снимка: Официален трейлър

"Черно езеро", Швеция

След "Мостът" всички шведски сериали внезапно добиха страхотна актуалност. Наистина в последните десетилетия скандинавската държава развива сериозна филмова индустрия, но далеч не всички продукции са на очакваното високо ниво. "Черно езеро" е изключение. Сериалът е в два сезона, които не са свързани един с друг. Единственото общо между сезоните е сходният изходен сюжет: и в двата случая група приятели се оказват изолирани от околния свят и започват да им се случват странни неща. В първи сезон те се оказват в отдалечена хижа някъде в северна Швеция, а във втория - на остров през лятото в южната част на страната. Мистични духове или истински хора скапват живота на изолираните герои? Гледайте по HBO и HBO Go.

Снимка: Официален трейлър

"Берлински Вавилон", Германия

Възторжените ревюта за "Берлински Вавилон", който излезе точно преди година, са напълно заслужени. Берлин между 20-те и 30-те години на 20 век буквално е кипял от живот, забавления, наркотици, сделки, проституция, несметно богатство, унизителна бедност и подли политически игри. Докато национал-социализмът издига своите лидери, крехката немска демокрация се бори да оцелее с помощта на герои като младия полицейски инспектор Гереон Рат и прекрасната, но много бедна Шарлот Ритър. Накрая на "Берлински Вавилон" дори онези, които не обичат звука на немския, ще се окажат влюбени в този език, а прекрасният саундтрак единствено ще подсили мелодичността на езика на Гьоте. Това е препоръчителен сериал за всички европейци и задължителен за феновете на криминалните истории.

Снимка: Официален трейлър

"Златен живот", Унгария

През последните години и Унгария се отчете с хубав, високобюджетен сериал за корупция, семейни ценности и морален упадък. "Златен живот" е римейк на финландската драма "Easy Living", но действието се развива в Будапеща. Първият сезон излезе през 2015-а и беше последван от още два сезона. Епизодите разказват за живота на семейство Миклоши. Бащата е предприемач, който умее да трупа пачки, неспъван от морални угризения. В момента, в който той решава да се оттегли от сенчестия бизнес, неговата жена му попречва, защото не иска да губи стандарта си на живот. Семейството ще трябва да премине през какво ли не, за да оцелее.

Снимка: Официален трейлър

"Мълчаливата долина", Румъния

Тази криминална драма от румънската провинция се развива само в четири епизода. Двама тийнейджъри от заможни семейства стават свидетели на мафиотска саморазправа и серия от тежки убийства. За да скрият неудобната интимност помежду си, момчетата решават да мълчат за самоличността на убиеца. Но това не е толкова лесно, когато леля ти е областен прокурор. Сериалът третира теми, които са болезнени и за българската провинция, включително идеята, че истинските мафиоти всъщност работят в полицията. Дори само заради това "Мълчаливата долина" си струва времето. Гледайте по HBO и HBO Go.

Снимка: Официален трейлър

Червено вино Pixels от Кабeрне Совиньон, отгледано в Тракийската низина.

Ще познаете виното по красивия тъмнорубинен цвят и приятния плодов букет с аромат на синя слива, касис, черна череша. В глътката Pixels ще усетите нюанси на шоколад, ванилия и сладки подправки, които типично по женски предлагам да допълните с вкусни десерти с шоколад или ванилови макарони. Виното е много вкусно в комбинация с хубав филм или с блюдата на традиционната българска кухня - фазан, пуйка, патица, телешко, агнешко, овче и говеждо месо, едър дивеч, избрани колбаси, сухи месни специалитети, бекон, барбекю, и зрели сирена. Може да го "гледате" и купите от магазина до вас.

"Гомор", Италия

Дори да не сте големи фенове на мафиотските перипетии, да изгледате трите сезона на италианския "Гомор" крие голям бонус - ще започнете да разбирате неаполитански, или най-малкото ще научите някой друг мръсен израз или псувня. Но ако обичате истории за мафията с вкус на панелна родна действителност, сериалът ще ви сграбчи и няма да ви пусне. Нека допълнителна мотивация да ви бъде и българската нишка в продукцията (много сцени в 3-ти сезон са снимани у нас), която продуцентите обещават, че ще се задълбочи в предстоящия сезон. Всъщност историята за Чиро и компания е най-известният филмов износ на Италия през последните години и местна гордост - заради силния сюжет, пристрастяващите персонажи и усещането за абсолютна автентичност.

Снимка: Официален трейлър

"Хакервил", Румъния/Германия

Криминален трилър от Румъния все повече започва да звучи като комплимент, а подпрян с германския ноу-хау, подобен сериал със сигурност има защо да привлече вниманието. "Хакервил" ни отвежда в малък румънски град, който е център на кибер-престъпността. Германските служби трябва да разяснят как са откраднати много пари от банка във Франкфурт. Немска полицайка и румънският ѝ колега работят по случая. Гаранция за качеството на продукцията е един от виновниците за "румънското филмово чудо" през последните години - продуцентът Кристиан Мунджиу, който е носител на "Златна палма" за филма "4 месеца, 3 седмици и 2 дни".

Снимка: Официален трейлър

"Младият папа", Италия/Франция/Испания

Френско-испано-италианската копродукция, подпряна от стабилното звездно участие на Джъд Лоу, определено е телевизионното събитие на последните години. Сериалът на гениалния режисьор Паоло Сорентино е произведение на изкуството - с невероятно красиви кадри, с изключително ироничен сценарии и най-вече с уникалната актьорска игра на Лоу. В продължение на 10 епизода ние мразим, проклинаме, ненавиждаме - и в крайна сметка заобичваме искрено този бунтовен папа, който пуши цигари и вечно се колебае между крайностите. Изцяло подчинен на езика на най-доброто европейско кино, този сериал не е просто поредната телевизионна продукция, а върхово сетивно изживяване.

Снимка: Официален трейлър

"Бронзовата градина", Аржентина

За всички, които са луди на тема "Аржентина" - това е сериалът, който трябва да гледате. Смразяващ кръвта и страхотно кървав, той проследява живота на младата двойка Фабан и Лила, чието дете изчезва. 4-годишната дъщеричка я няма и бащата буквално полудява от мъка. Разочарован от полицията, той започва собствено разследване. Както често се случва в аржентинското кино, и тук се стига до времената на европейските заселници, донесли своите тайни в Новия свят: в случая работата с бронза. Всичките осем епизода на сериала от 2017-а се гледат на един дъх - стига да имате време и достатъчно здрави нерви. Гледайте по HBO и HBO Go.

Снимка: Официален трейлър

"Епитафии", Аржентина

И двата сезона на този сравнително стар сериал (от 2004 и от 2006) са супер-пристрастяващи. Разказва се за Ренцо Маркес, чието полицейско минало му отмъщава. "Епитафии" навлиза дълбоко в психологията на садистите и масовите убийци. Вторият сезон определено е по-силният, отчасти и заради незабравимото присъствие на полицайката с хазартни навици Марина Сегал (Сесилия Рот). Сериал, който се препоръчва да гледате с някого, защото на места е доста страшничък. Гледайте по HBO и HBO Go.

Снимка: Официален трейлър

"Германия 83", Германия

Добре, признаваме си - в този сериал от 2015-а, има американско съучастие. Но понеже темата е изключително европейска - мястото му е именно в тази класация. В осем епизода, "Германия 83" разказва за живота на 24-годишния източногерманец Мартин Раух, който е вербуван да бъде шпионин в Западен Берлин. И докато светът е разделен от бруталността на Студената война, Мартин се опитва да следва повелите на личния си живот. Ако осемдесетте зад Желязната завеса ви интересуват, добре е да знаете, че на хоризонта се задава още един сезон с героя Мартин Раух - този път с името "Германия 86".

Снимка: Официален трейлър