Има много фактори, които трябва да имате предвид, преди да изберете ежедневния си сервиз за хранене. Макар да изглежда лесна, тази покупка може да ви затрудни. Когато инвестирате в сервиз за хранене, със сигурност бихте искали да издържи дълго време. Ето защо трябва да избирате внимателно и да обърнете внимание на няколко важни неща. Тези 5 съвета ще ви помогнат да се ориентирате по-добре в безкрайния избор, който пазарът предлага: Advertisement

1. Винаги можете да разчитате на чисто бели чинии за хранене

С бял сервиз е трудно да сгрешите. Особено ако е от порцелан! Те са елегантни и наистина издържат много дълго време ако се грижите правилно за тях. Белият сервиз е естетически привлекателен сам по себе си. Той подчертава цветовете на храната, а това още повече събужда апетита.

Най-важните чинии, от които се нуждаете, са основна чиния, дълбока чиния, купичка и десертна чиния. Ако случайно някоя чиния от сервиза ви се счупи, е лесно да я замените дори и от съвсем различен комплект, тъй като цветовете и стилът пак ще се допълват взаимно.

2. Внимавайте как боравите със сервиза

Много е важно да прочетете съветите на производителя за употреба и поддръжка на сервиза, който купувате. Много порцеланови изделия не могат да се мият в съдомиялна машина. Ако искате да миете чиниите си в съдомиялна, не трябва да се спирате на фин порцелан или на керамични съдове, за които е посочено "само ръчно измиване". Горещата вода може да доведе до избледняване на керамичните чинии, особено ако те са рисувани ръчно. Това ще промени вида им.

3. Обърнете внимание на формата

Кръглата форма е най-често срещаният вид при чиниите, но и правоъгълните изглеждат много красиво. Овалните плата са чудесни за предястия.

Изборът на малка или голяма чиния зависи от вида на храната, която приготвяте. Трябва да има задължително поне малко празно пространство, но не твърде много - достатъчно, за да могат приборите ви да лежат в чинията, без да докосват храната.

Всички добри производители на сервизи имат три общи черти - продуктите им са подходящи за дълготрайна употреба, отговарят на критериите за безопасност при производство и последващо ползване и могат да предложат резервни части.

4. Преценете колко прибори за хранене всъщност използвате

Преди да купите скъп сервиз за хранене, първо преценете колко чинии всъщност ви трябват. Не инвестирайте в комплекти с твърде много прибори за хранене, които дори няма да използвате. Разумно е например да купите поне четири комплекта чинии за салата, супа и основно.

5. Не се страхувайте да смесвате и съчетавате

Когато става дума за цялостна естетика на вашите сервизи за хранене и тяхната координация с домашните аксесоари и декор, не трябва да се страхувате да експериментирате с различни цветове, шарки, форми и размери. Ще се изненадате колко добре могат да изглеждат заедно, дори когато не са от един и същи сервиз.

Цветът на плочата играе важна роля за вида на храната. Както вече казахме, белите чинии са най-добрият избор. Те са много гъвкави и се срещат в повечето луксозни ресторанти. Но ако искате по-драматична визия, може да заложите и на по-тъмни цветове. Те са особено подходящи за десерти. Черните купи са изключително красиви и тях също можете да съчетавате с останалите си сервизи.

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.

Снимка: market.dir.bg