Ако лятото е сезонът на ремонтите, то есента определено може да се нарече сезон на обзавеждането. След като сме наредили новите плочки, сменили сме дограмите и сме освежили стаите с прясна боя, е време да помислим за мебелите, картините, огледалата, осветлението...

Разбира се, възможно е редът да е обратен. Случва се да си купим страхотна мебел, която да ни вдъхнови в крайна сметка за цялостен ремонт на жилището. Тогава, подобно на героинята от "Улица Консервна" на Джон Стайнбек, която си мечтае за завеси в парния котел, в който живее, въпреки че няма прозорци - отваряме каталога на любимата ни компания за обзавеждане... И просто си избираме. А ако не може да чака до заплата, за да направите дома си по-топъл и уютен, може да се възползвате от  А1 Кредитна карта, с която можем да закупите сега, а да платите по-късно. Така поривът за хубав и уютен дом няма никога да ни напусне.

Вижте 7 вдъхновяващи мебели от новия каталог за 2020 на ИКЕА:

За спалнята: ново двойно легло

Снимка: IKEA

Модел HEMNES се предлага в черно-кафяво. Рамката е от масивна дървесина, като ИКЕА твърди, че предприема строги мерки срещу използването на незаконно изсечени дървета... И някак им вярваме. Размерът е стандартен - 160 x 200 см. Подматрачната рамка, матракът и спалното бельо се продават отделно. Леглото може да се комбинира с други мебели от серията HEMNES.

Като например този шкаф за обувки за коридора

Снимка: IKEA

В същия черно-кафяв цвят, моделът шкаф HEMNES е изработен от същата масивна иглолистна дървесина, покрита с безцветен акрилен лак. Този шкаф има подвижна част и чекмедже и съответно събира голямо количество обувки на малко място, като при това оставя усещането за елегантност. Шкафът създава циркулация на въздуха и пространство за обувките, което позволява да се запазят като нови по-дълго време.

За всекидневната и спалнята: триместен разтегателен диван

Снимка: IKEA

Няма нищо по-хубаво от диван, на който да подслоним поне двама души в случай на нужда. Самите ние бихме искали да ни сложат да спим на такъв, ако случайно осъмнем при приятели. Модел FRIHETEN е страхотен: рамката е комбинация от масивно дърво, ПДЧ и шперплат, а подплънката - от полиестерна вата с филцова подплата. Освен че лесно се превръща в легло, друго предимство на FRIHETEN е, че разполага с широко и функционално пространство за съхранение на спално бельо, одеяла и възглавници под седалката.

Аспиратор за кухнята

Снимка: IKEA

Сравнително тих (ниво на шум при максимална мощност - едва 59 dB), аспираторът OMNEJD е предназначен за монтиране на тавана над кухнята. Към него може да се добави тръба модел NYTTIG и филтър с въглен модел NYTTIG FIL 440.

ИКЕА дава 5 години гаранция, а двата филтъра за мазнини се свалят и се почистват лесно на ръка или в съдомиялна. На ръба на абсорбатора е отделено пространство за подреждане на подправките. Заради голямата си площ, OMNEJD много бързо елиминира миризмите и влагата, което е просто прекрасно.

Комплект маса и столове за трапезарията

Снимка: IKEA

Колекция GAMLEBY се състои от една маса и четири стола, идеални за трапезарията. Масата се сгъва на три части, което позволява множество комбинации в различни пространства и за различен брой гости (до 6 души). Изработката е от светла иглолистна дървесина - естествен материал, който старее красиво и придобива собствен, неповторим характер с течение на времето. Чекмеджето под плота на масата, в което могат да се съхраняват прибори, салфетки, покривки или подложки за чинии, определено дава голямо предимство.

Страхотен тъмен бюфет

Снимка: IKEA

MALSJO е шкаф с витрина, който макар и да не е ръчна изработка, оставя усещането именно за такава. Присъствието му е елегантно, компактно и ненатрапчиво, а дизайнът едновременно показва и предпазва чашите във всекидневната или трапезарията. Шкафът разполага с големи чекмеджета и плъзгащи се врати с вграден механизъм, който спомага лекото, плавно и безшумно затваряне.

И най-накрая: огледалото

Снимка: IKEA

То също е модел HEMNES и има сдържана, но придаваща топло усещане рамка от масивна иглолистна дървесина. Може да се окачи хоризонтално или вертикално, а стъклото има предпазно покритие, което би ограничило щетите в случай на счупване. Идеалното огледало за коридора или за спалнята.