През последните месеци сме все по-загрижени за чистота в дома си, особено когато прекарваме по-голямата част от времето си точно там. Заради настъпилата пандемична обстановка много от нас се наложи да превърнат жилището си и в хоум офис пространство, което чистим и дезинфекцираме по няколко пъти на ден. Разбира се, ползването на доказани почистващи препарати е вариант, но, когато искаме да бъде чисто, без да се притесняваме от вредните химикали в тези продукти, можем да заложим на няколко хранителни продукти, които да ни помогнат в ежедневната битка с микробите и мръсотията.

Банани

Можем да използваме този плод като капан за винарките у дома. Просто сложете стар банан и малко веро в буркан, след което направете фуния от лист хартия и я поставете в буркана. Мушичките ще бъдат привлечени от сладката миризма на банана, а заради верото и фунията ще им е трудно да се измъкнат от буркана, след като веднъж са попаднали там.

Газирана вода

Тази напитка може да е чудесно средство за почистване. Пръснете от нея върху огледалото в банята и го изтъркайте с гъба. Веднага ще светне като ново. Можете да я използвате и за почистване на петна от дрехите ви, за плота в кухнята или за освежаване на бижутата си.

Ориз

Всички имате вкъщи бутилки или вази, които са по-трудни за почистване. Това обаче е възможно с помощта на суров ориз и малко сапунена вода. Просто смесваме двете съставки и наливаме сместа във вазата, а после разклащаме хубаво. Изплакваме с топла вода и готово - имаме чисти вази и бутилки.

Картофени обелки

За някои те са боклук, но не и за камината ви. Преди да ги използвате, сложете ги хубаво да изсъхнат, ако са мокри, няма да има ефект. След като са добре изсушени, поставете ги върху хартия за печене в камината. Докато горят, те ще прочистят добре комина.

Лимони

Само с една проста смес от лимонов сок, лимонова кора и вода можем да почистим микровълновата фурна до блясък. Смесваме съставките в една купичка, слагаме я в микровълновата и включваме на висока степен за 3 минути. Оставете вратата затворена за известно време, след като микровълновата се изключи, за да може парата да достигне навсякъде вътре във фурната. После избършете със суха кърпа.

Снимка: iStock by Getty Images

Грейпфрут

С помощта на грейпфрут и сол можем да изтъркаме мивката в кухнята и то с чудесни резултати. Разрязваме грейпфрута на две половини и слагаме върху него едра сол. Така изтъркваме мивката или ваната в банята, а после само изплакваме с топла вода.

Кeтчуп

Той е известен с това че често причинява петна, но може и да чисти. Особено когато става дума за медни съдове или неръждаема стомана. Сложете малко кетчуп върху съда, оставете го да постои така за малко, след което го избършете или изплакнете.

Лук

Лукът е идеално средство за почистване на скарата, върху която приготвяте любимите си ястия всяка седмица. Разрежете една глава лук на две половини и с помощта на вилицата ви за грил натъркайте скарата.

Снимка: iStock by Getty Images

Чай

Черният чай може да почисти идеално дървените подове в дома. Излейте горещ черен чай в кофата за парцала ви, изчакайте да изстине после избършете пода с парцала. Разликата веднага ще стане видима. Тази рецепта обаче е добра само за масивни дървени подови настилки, не бива да се използва за почистване на ламиниран паркет.