Чистенето на силно замърсени съдове и загоряла мазнина може да е не само трудно, но и досадно занимание за всяка домакиня. Тук споделяме някои хитрини от нашите баби - или как с природни средства можем да си помогнем в кухнята.

Сода за хляб. Содата е мек абразив и може да помогне при силно полепнали частици храна. Поръсва се малко количество върху влажна гъба или директно върху повърхността на съда и се изтърква с кръгови движения. Според някои бабини съвети вместо гъба може да се ползва срязан наполовина картоф, върху който се поръсва сода.

Оцет. Киселината е помощник в разграждането на мазнини и мръсотия. Равни части оцет и топла вода могат да се използват като разтвор за накисване на силно замърсени съдове. След като постоят в разтвора, почистването с гъба и вода става лесно. Смес от оцет и сол пък помага за полиране на медни съдове.

Лимон. Лимоновият сок е друга естествена киселина, която може да помогне за премахване на мазнини и миризми. Може да се нанася директно върху съда или да се ползва като разтвор за накисване с равни части вода. Алтернативата е използване на самите кори от лимона, с които съдът се натърква добре преди изплакване.

Сол. Солта може да се използва като абразив за изчеткването на твърдите замърсявания. За почистване на тенджери и тигани от неръждаема стомана, може да приготвим и паста от сол и зехтин. Сместа се нанася по повърхността на готварския съд и се търка внимателно с гъба. Това може да помогне не само за премахване на загоряло и остатъци от готвене, но и за връщане на блясъка на метала.

Царевично нишесте. За почистването на стъклени съдове до блясък може да направите паста от царевично нишесте и вода. Нанесете пастата и я разтрийте внимателно с мека кърпа или гъба. Изплакнете обилно с вода.

Ориз. Чудесно средство за качествено измиване на бутилки с тясно гърло. Съдът се пълни до половината с топла вода и се добавя шепа суров ориз. После разклащаме енергично за няколко минути, така че зърната да изтъркат вътрешните стени на бутилката.

Алуминиево фолио. При петна от ръжда върху метални прибори или съдове за готвене, смачкайте парче алуминиево фолио на топка и изтъркайте. Алуминиевото фолио действа като нежен абразив, който може да помогне за повдигане на ръждата, без да надраска метала отдолу.

Всички тези бабини хитрини са любопитни, но не винаги достатъчно ефективни. А съвременните съдове за готвене и сервиране често са с красиво и деликатно покритие, което изключва ползването на абразивни вещества и груби способи. Хубавото е, че днес нямаме нужда от всички тези алтернативни методи, защото имаме високоефективната формула на Fairy Max Power. Той осигурява блясък и безупречна чистота с 4 пъти по-малко търкане*, дори и с хладка вода. Препаратът прониква бързо и разгражда мазнините, без да има нужда от накисване или четкане и е подходящ за всякакви видове покрития и материали. Това означава по-дълъг живот на съдовете и по-лесна задача за нас да се справим с лекота, дори с упоритите замърсявания и остатъци от храна.

 

Източник: FairyMaxPower

Революционната опаковка на Fairy Max Power преобръща представите ни за миенето на съдове. Буквално - защото бутилката стои с главата надолу без капачка. Това дава удобство на използването само с една ръка и лек натиск върху бутилката. А на финала няма нужда да тръскаме или разреждаме с вода, защото и последната капка препарат ще бъде на върха на гъбата.

Източник: FairyMaxPower

И не, не мислете за петна върху плота или мивката - бутилката без капачка никога няма да прокапе или да се разлее благодарение на специално разработената система против изтичане. Технологията без капачка позволява също лесно и икономично дозиране за безупречни резултати с по-малко количество от продукта.

*в сравнение с вариантите на Fairy с аромат на нар или ябълка, на базата на независим лабораторен тест, направен през ноември 2023 г.

С подкрепата на: FairyMaxPower